Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada16 AnotaceHrdlové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada16 AnotaceHrdlové."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada16 AnotaceHrdlové spoje a jejich použití Klíčová slovaSpojování, temování, manžeta, litina, obkladnice PředmětInstalace vody kanalizace Autor, spoluautorLudvík Hrtánek JazykČeština Druh učebního materiáluVýklad Potřebné pomůckyPC, dataprojektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina1.- 3. ročník, žáci 15 – 18 let Speciální vzdělávací potřebyne ZdrojeSeznam viz poslední strana Hrdlové spoje litinových a ocelových trub 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_16_316

2 -Hrdla kanalizačních litinových trub se těsní obdobně jako hrdla kameninových trub. -Při vhodném provedení dovolí hrdlový spoj nepatrné pootočení při kladení potrubí (tzv. skřípání trub), takže lze měnit směr potrubí a vytvořit oblouk o velkém průměru. -Hrdlový spoj se provádí tak, že se provazec v hrdle dokonale upěchuje, čímž se dosáhne těsnosti spoje. -Pro svislá potrubí se používá provazec suchý, pro ležatá potrubí provazec impregnovaný. STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 2 Hrdlové spoje litinových a ocelových trub

3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 3 -Dříve se používala olověná zálivka, která se pro nedostatek olova dnes používá pouze v odůvodněných případech. -V tomto případě se použije provazec suchý, aby nedošlo k vývinu par a odstřikování olova. -Po zchladnutí se olovo řádně utuží tužlíkem, čímž se odstraní bubliny v zálivce, a zatlačí se ke stěnám. -Jako rovnocenný materiál se dá použít oravit, což je hmota získaná práškovou metalurgií ze železného odpadu. -Nalámaný oravit se vkládá na utemovaný provazec a utužuje do zhutnění -Tyto materiály jsou dnes v praxi běžně nahrazovány cementovou maltou a hliníkovou vlnou. -Z vláknité hliníkové hmoty se vytvoří cop, který po stočení těsně vyplňuje mezeru hrdla. -Hliníkovou vlnu je třeba chránit proti vlhkosti např. nátěrem živicí.

4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 4 -Pro vodovodní tlakové litinové nebo ocelové trouby se jako dobrý těsnicí materiál v minulosti osvědčilo i dřevo. -Dřevem lze těsnit tak, že se spodek hrdla utemuje impregnovaným provazcem, zbytek hrdla se vyplní dřevěnými obkladnicemi a utuží trojhrannými klínky z tvrdého dřeva. -Dřevěné obkladnice a klínky se dají použít i bez provazce. -Spoje těsněné dřevem se po zhotovení opatří izolačním nátěrem. -V současné době se od pracného spojování temováním upouští a používá se např. pryžová těsnicí manžeta, která se zasune do hrdla a namaže. -Stejně tak se namaže hrana potrubí a zasune do pryžového těsnění. -V zahraničí bylo vyvinuto ještě několik dalších spojovacích technik. Například z Francie jsou k nám dováženy tlakové litinové trouby pro veřejné vodovody, které jsou opatřeny cementovou vystýlkou. -Švýcarská firma Von Roll Druckrohre k nám dodává potrubí z tvárné litiny opatřené vnitřní ochrannou polyuretanovou vložkou s různými úpravami povrchu pro veřejné vodovody, plynovody a kanalizaci.

5 -Těsnění hrdel betonových trub se provádí tak, že se spára uzavře cementovou maltou, utěsní se suchým a dehtovaným provazcem a zalije se cementovou kaší nebo asfaltovým tmelem. -Betonové trouby s polodrážkou se těsní jen cementovou maltou. -Železobetonové tlakové trouby se těsní pryžovým kroužkem umístěným ve drážce hladkého konce trouby. -Azbestocementové odpadní trouby se spojovaly a těsnily impregnovaným konopným provazcem v hrdlech a zalévaly cementovou maltou nebo asfaltovou zálivkou. STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 5 Hrdlové spoje betonových a azbestocementových trub

6 -Hrdlový spoj je jednoduchý a spolehlivý. -Používá se pro novodurové odpadní trouby (PVC), ale i pro odpadní trouby z PP nebo PE. -Trouby i tvarovky se dodávají s hotovými hrdly, tato hrdla jsou opatřena drážkou pro pryžové těsnění. -Postup při spojování: -Pryžový kroužek vložíme do hrdla, tento kroužek a hladký konec zasunované trouby natřeme kluzným prostředkem a troubu zasuneme do hrdla. -Pokud byly trubky zkracovány, jejich konec zkosíme ručně nebo přípravkem pod úhlem 15  kvůli snadnějšímu zasouvání. -Ze stejného důvodu používám kluzný prostředek, např. mazlavé mýdlo nebo glycerínové želé. -Nesmíme použít mazací prostředek na bázi ropných produktů, protože by poškodil pryžový kroužek. STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 6 Hrdlové spoje plastových trub

7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 7 -Délka zasunutí trubky do hrdla má být taková, aby mezi dnem hrdla a koncem zasunuté trubky vznikla mezera. -Trubku nejprve zcela zasuneme, tužkou vyznačíme konec hrdla a pak o 10 až 15 mm troubu z hrdla povytáhneme. -Vzniklá mezera umožňuje dilataci (osový posuv při prodloužení potrubí následkem vyšší teploty), proto se tento spoj v praxi nazývá dilatační. -Tvar pryžového kroužku je různý. -U PVC menších průměrů je používaný kroužek s kruhovým průřezem, nazývaný O-kroužek, u větších průměrů je v hrdle lichoběžníková drážka, dva výztužné kroužky z PVC a profilovaný kroužek. -U PE a PP se používají kroužky s břity. -Při ručním zasouvání trouby do hrdla mírně troubou otáčíme a přitom musíme dát pozor, aby se nevytlačilo těsnění z drážky v hrdle. -Při spojování trub větších průměrů než DN 200 je potřeba velké montážní síly, a je proto výhodné použít pro tuto práci montážní přípravek, který ulehčí fyzickou námahu a zajistí souosost potrubí.

8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 8 -V praxi je někdy třeba přejít z plastového potrubí na litinové, např. v suterénu objektu se obvykle umísťuje litinová čisticí trouba, do které je třeba napojit svislé odpadní potrubí domovní kanalizace. -Většinou se postupuje tak, že se do hrdla litinové tvarovky vsune hladký konec plastové trouby zkosený pod úhlem 45 . -Hrdlo utěsníme do 2/3 těsnicím konopím, překryjeme sklářským tmelem a natřeme fermežovým nátěrem.

9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 9 Otázky k opakování 1. Popište temování litinových trub. 2. Vysvětlete pojem „skřípání trub“. 3. Jaké jsou moderní způsoby spojování litinových hrdlových trub?

10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje 10 Zdroje Ing. MIROSLAVA TRNKOVÁ, Instalace vody a kanalizace I, nakladatelství INFORMATORIUM, Praha www.informatorium.cz Vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada16 AnotaceHrdlové."

Podobné prezentace


Reklamy Google