Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:"— Transkript prezentace:

1 HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 20. 11. 2015

2 Prevalence HIV infekce u dospělé populace (odhad pro r. 2011)

3 Základní informace: Skupina: VI (ssRNA viry s reverzní transkriptázou) Čeleď: retroviry Podčeleď: Orthoretrovirinae Rod: Lentivirus Druh: HIV-1; HIV-2 Virus HIV pod elektronovým mikroskopem.

4 POPIS VIRU Částice HIV sestávají ze dvou molekul pozitivní jednořetězcové RNA (+ssRNA), enzymu reverzní transkriptázy (je zodpovědný za přepis RNA do DNA), enzymu integrázy, (zodpovídá za začlenění nově vzniklé DNA do DNA buňky), kapsidy a membrány z dříve infikované buňky, obohacené o glykoproteiny gp120 a gp41, sloužící k identifikaci vhodné buňky a usnadnění průniku do ní. Stylizovaná podoba viru HIV.

5 Způsoby přenosu a prevence Mezi nejrizikovější tělní tekutiny patří: 1.Krev, včetně krve menstruační a některých krevních derivátů, představuje největší riziko. 2.Sperma. 3.Poševní sekret. Virus se v nebezpečných koncentracích nachází i v Virus se v nebezpečných koncentracích nachází i v mozkomíšní tekutině a mateřkém mléku, může se vyskytovat v preejakulační tekutině. V nízkých koncentracích byl nalezen i ve slinách, slzách a moči - koncentrace je zde však natolik nízká, že nepředstavuje reálné riziko nákazy. Riziko však významně stoupá, pokud jsou tyto tekutiny smíšeny kvůli zranění s krví. V potu virus nalezen nebyl.

6 Statistika V ČR tvoří nakažené HIV z 67 % lidé české národnosti a 33 % cizinci a rezidenti. Mezi nakaženými převažují muži (přes 80 %). Stále převažuje homosexuální/bisexuální přenos (zhruba 70 % případů). SZÚ (Státní zdravotní ústav) evidoval k listopadu 2012 1875 nakažených virem HIV, z toho 364 onemocnění AIDS a z toho 186 zemřelých.

7 Testy HIV Testování přítomnosti HIV je laboratorní proces, během kterého je analyzována krev jedince na protilátky proti viru HIV. Je složen z odběru krve pomocí injekční stříkačky a následného laboratorního rozboru. V současnosti se testují i metody, které by dokázaly virus lokalizovat bez nutnosti odběru lidské krve. Odběr krve pro test HIV

8 Teorie o původu viru Teorie o původu viru se liší, ale vědci se domnívají, že se na člověka přenesl lovem šimpanzů.

9 HIV-1 & HIV-2 V současnosti jsou evidovány dva viry HIV, jedná se o HIV-1 a HIV-2, které se od sebe značně liší. Při prozkoumání genetické informace HIV-1 se zjistilo, že tato je příliš rozdílná, než aby vznikla pouhou mutací viru HIV-2. V současnosti se předpokládá, že HIV-1 se u lidské populace v izolovaných skupinách vyskytuje již po dlouhou dobu a že se jedná nejspíše o následovníka viru SIV, který se nachází u šimpanze. K přenosu HIV-1 na člověka došlo zhruba v roce 1920 v okolí města Kinshasa.

10 Děkuji za pozornost

11 Obrázky: 1.Obrázek 2. stranaObrázek 2. strana 2.Obrázek 3. stranaObrázek 3. strana 3.Obrázek 4. stranaObrázek 4. strana 4.Obrázek 6. stranaObrázek 6. strana 5.Obrázek 7. stranaObrázek 7. strana 6.Obrázek 8. stranaObrázek 8. strana 7.Obrázek 9. stranaObrázek 9. strana 8.Obrázek 10. stranaObrázek 10. strana

12 Zdroje: 1.stdcheckstdcheck 2.WikipedieWikipedie


Stáhnout ppt "HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:"

Podobné prezentace


Reklamy Google