Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10 TÉMA: PŘ – 6.A – Kvasinky ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1616

2 Anotace Výuková prezentace pro žáky 6.roč.ZŠ umožňuje žákům získat základní přehled o mikroorganismech, které mohou člověku v jeho životě pomáhat, ale i škodit. Na základě mikrofotografií z elektronového mikroskopu si žáci odvozují obecnou charakteristiku celé skupiny, dozví se o rozmnožování kvasinek, o jednotlivých zástupcích a o jejich využití člověkem. Jsou upozorněni na projevy nejčastější patogenní kvasinky. Na závěr žáci získané vědomosti prověřují souhrnným opakováním, které je vyučujícím vedeno formou soutěže.

3 KVASINKY

4 Charakteristika  řadíme je k jednobuněčným houbám bez plodnice  patří k heterotrofním organismům (organické látky získávají ze svého okolí)  vyskytují se všude kolem nás – často žijí na listech, květech i plodech rostlin, v půdě, nebo na povrchu těl živočichů  buňka kvasinky má složitější vnitřní stavbu než buňka bakteriální

5 Stavba buňky kvasinky

6  kvasinky se rozmnožují zvláštním typem buněčného dělení, tzv. pučením, při němž se na povrchu mateřské buňky vytvoří pupen, který rychle roste, dochází ke zdvojení organel v buňce, a když pupen dosáhne velikosti mateřské buňky, tak se oddělí  většina kvasinek se rozmnožuje i pohlavně – vytváří pohlavní spory  některé kvasinky způsobují vážná onemocnění  jiné kvasinky člověk využívá pro svůj prospěch, např. pro výrobu alkoholu, či pro kynutí těsta  kvasinky vyvolávají podle druhu různé typy kvašení (např. alkoholové, octové, mléčné)

7 Pučící kvasinka pekařského droždí obr. B a C byly vytvořeny počítačovou tomografií

8 Zástupci Kvasinka pivní používá se v pekařství ke kynutí těsta a v pivovarnictví (kvasnice - droždí) umožňuje alkoholové kvašení, kdy spotřebovává cukr za vzniku oxidu uhličitého a alkoholu

9 Candida způsobuje infekce kůže a sliznic v oblasti dutiny ústní a genitálií

10 Opakování K jakým organismům z hlediska získávání organických látek patří kvasinky? Jak se nazývá nepohlavní způsob rozmnožování kvasinek? Které látky vytváří kvasinka pivní při alkoholovém kvašení? Jak se nazývá kvasinka, která může člověku způsobit závažné zdravotní problémy napadnutím kůže a sliznic?

11 Opakování - odpovědi K jakým organismům z hlediska získávání organických látek patří kvasinky? K heterotrofním Jak se nazývá nepohlavní způsob rozmnožování kvasinek? Pučení Které látky vytváří kvasinka pivní při alkoholovém kvašení? Oxid uhličitý a alkohol Jak se nazývá kvasinka, která může člověku způsobit závažné zdravotní problémy napadnutím kůže a sliznic? Candida

12 Citace www.office.microsoft.com Soubor:Candida albicans.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 30. 4. 2005, 07:34 [cit. 2011-11-09]. Dostupné z WWW:. Soubor:Yeast cell cs.svg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 15. 11. 2006, 22:20 [cit. 2011-11-09]. Dostupné z WWW:. Soubor:Budding yeast tomography.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 3. 8. 2005, 08:57 [cit. 2011-11-09]. Dostupné z WWW:. Soubor:S cerevisiae under DIC microscopy.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 14. 1. 2010, 14:02 [cit. 2011-11-09]. Dostupné z WWW:. File:Candida albicans 2.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, 21:11, 17 July 2010 [cit. 2011-11-09]. Dostupné z WWW:.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10."

Podobné prezentace


Reklamy Google