Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie Téma: Přírodopis na 2. stupni ZŠ

2 Probíraná látka seznamuje žáky se skupinou organizmů – bakterií. Vysvětluje užitečnost, ale také nebezpečí těchto organizmů. Prezentace ukazuje možnosti nákazy a ochrany před bakteriemi. Pro žáky 6. třídy, interaktivní tabule. Anotace:

3 Bakterie - jednobuněčné organismy s nepravým jádrem

4 Znaky: nejstarší organismy na Zemi jednobuněčné organismy viditelné pouze pod mikroskopem (mikrobi), velikost 0,001mm buňky bakterií mají různý tvar např. » kulovitý = koky » tyčinkovitý = bacily často se spojují v řetízky, hrozny velmi rychle se rozmnožují buněčným dělením (vznikají dvě stejné buňky z buňky mateřské) vyskytují se ve vodě, v půdě, ve vzduchu i v těle živočichů

5 Různé tvary bakterií

6 Stavba buňky bakterie s vlákny při mnohonásobném zvětšení Spora = zapouzdřená bakterie, přečká nepříznivé období

7 Druhy bakterií cizopasné – proniknou do těla a způsobí jeho onemocnění rozkladné (destruenti - rozkladači) – půdní bakterie, tlení, hnití žijící v symbióze – oboustranně prospěšné soužití bakterie s jiným organismem např. hlízkové bakterie – žijí v symbióze (soužití) s rostlinou, váží vzdušný dusík (hrách)

8 Hlízkové bakterie

9 Bakteriální onemocnění borelióza (přenáší klíště) kapavka a příjice (syfilis) (přenos pohlavním stykem) angína spála záněty plic tuberkulóza… Přenos : hmyz, kapénky, sliny, prach, styk s nemocným….. !Hygiena, sterilizace a dezinfekce! Ochrana: antibiotika – léky očkování (vakcíny) – do těla jsou vpraveny mrtvé nebo polomrtvé bakterie dané nemoci

10 Užitečné bakterie bakterie octového a alkoholového kvašení výroba kysaného zelí kysaných nápojů z mléka čištění odpadních vod bakterie Escheria coli v trávicí soustavě rozkládá potravu a tvoří vitamíny B a K

11 Domácí úkol: 1.Zjisti, jaká bakteriální onemocnění jsi prodělal(a)? 2.Zjisti, jaké vakcíny jsi dostal(a)? 3.Nakresli si do sešitu a popiš stavbu bakterie z učebnice. 4.Nakresli si do sešitu alespoň tři tvary bakterií.

12 Citace: Kořeny bobu obecného s hlízkami [online]. 2010 [cit. 2011-03-03]. Dostupné z: http://web2.mendelu.cz/af_221_multitext/vyziva_rostlin/images/biogenni_prvky/hlizky_fazol.gif Obrázky: tvary bakterií a stavba bakterie. Přírodopis 1. Praha: SPN, 2004. ISBN 80-7235-068-4.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie."

Podobné prezentace


Reklamy Google