Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0305

2 Slouží k přenosu živin, plynů a odpadních látek, pomáhá při obraně organizmu tvorbou protilátek. OBĚHOVÁ SOUSTAVA Přepravcem je KREV. Objem krve v těle 5-6 litrů. Úloha: Ztráta kolika litrů krve je životu nebezpečná u dospělého muže s objemem krve 6 l? Nápověda: Jedná se o čtvrtinu tohoto objemu…. 1 litr0,5 litru2 litry

3 Krevní plazma KREV - SLOŽENÍ Červené krvinky Bílé krvinky Krevní destičky Krevní plazma Je to tekutá složka krve (z 90% je to voda), má nažloutlou barvu. Slouží pro přenos cukrů, hormonů apod., podporuje srážení krve.

4 KREV - SLOŽENÍ Červené krvinky Přenáší kyslík (z plic ke tkáním) a oxid uhličitý (z tkání do plic). Obsahují červené barvivo – hemoglobin. Vznikají v kostní dřeni a zanikají ve slezině.

5 KREV - SLOŽENÍ Bílé krvinky Brání organizmus proti virům. Žijí hodiny až dny, stále se vytváří. Mají proměnlivý tvar.

6 KREV - SLOŽENÍ Krevní destičky Podílí se na zástavě krvácení a srážení krve.

7 KREV - kvíz Která složka krve zajišťuje obranu proti infekcím? Červené krvinkyBílé krvinkyKrevní destičky Co v krvi způsobí, že se ti na odřenině utvoří strup? Červené krvinkyBílé krvinkyKrevní destičky Která složka v krvi okysličuje tvé tělo? Červené krvinkyBílé krvinkyKrevní destičky

8 Zajímavosti o krvi: Každý člověk má nějakou krevní skupinu. Existují 4 skupiny – A, B, AB, O Průměrná životnost červené krvinky je 120 dní. Jediná kapka krve obsahuje miliony červených krvinek a 7-25 000 bílých krvinek. Některé nemoci jsou krví přenosné.

9 Co podle tebe tvoří oběhovou soustavu? krevmozek cévyžaludekjátra ledvinynosvaječníky srdce

10 OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tvoří ji: - srdce - cévy - krev - míza

11 SRDCE OBĚHOVÁ SOUSTAVA Srdce je dutý sval. Pumpuje krev stahy. Je uloženo ve středohrudí. Pokus se podle obrázku popsat činnost srdce.

12 ČINNOST SRDCE OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1. Odkysličená krev do pravé síně. 2. Krev do pravé komory. 3. Plicnicí krev do plic. 4. Okysličená krev do levé síně. 5. Krev do levé komory. 6. Hlavní tepnou (aortou) do celého těla.

13 CÉVY: Tepny Žíly Vlásečnice - krev ze srdce - jemné cévy, propojují tepny a žíly - krev do srdce

14 Vyber správné možnosti: krevžílyšlachyvlásečnice je rozděleno na 4 dutiny Největší z nich se jmenuje aorta. Tvoří přechod mezi žílami. Přivádí krev do srdce. Cévy tvoří : Srdce: leží v pravé části hrudníku pumpuje krev do celého těla je dutý sval Tepny: tepny

15 Obrázky použity z: Sada Microsoft Office http://www.lecbaplazmou.cz/images/clip_image002_0000.jpg http://www.sportvital.cz/zdravi/aktuality/anemie/Contents/0/istock000011269154xsmall.jpg http://www.byljednoujeden.cz/files/images/krvinky3.jpg http://www.dobryserial.cz/wp-content/gallery/byl-jednou-jeden-zivot/byl-jednou-jeden-zivot-il-etait- une-fois-la-vie-6.jpg http://medicina.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/8696_1.jpg http://thi.uloz.to/f/3/e/f3ee79ad7168825e08f9ed82e7529db2.640x360.0.jpg http://www.trombocytopenie.cz/beta/admin/upload/1.JPG http://vyuka.zsjarose.cz/data/swic/lessons/663.jpg http://mcck.pardubice.cz/Srdce.jpg http://www.stiefel-eurocart.cz/tovar/293.jpg Zdroje: http://www.szsmb.cz/admin/upload/sekce_materialy/Srdce.pdf janamodra.cz/tul/BIDM_obeh.pdf


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda."

Podobné prezentace


Reklamy Google