Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH I První světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH I První světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."— Transkript prezentace:

1 DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH I První světová válka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Arcivévoda František Ferdinand s manželkou V kterém městě se manželský pár nachází? Jaké další události následovaly poté, co manželé nastoupili do auta?

3 Gavrilo Princip zatčen v Sarajevu v roce 1914 Kdo byl Gavrilo Princip? Ukaž ho na fotografii. Pokus se vymyslet, jak by mohl znít titulek k této fotografii v novinách: a/ srbských, b/ rakousko- uherských, c/ českých.

4 „Serbien muss sterbien“ Přelož text na obrázku. Na jaké události karikatura reaguje? Kdo byl nejspíš autorem karikatury?

5 Vypovězení války Co znamená zkratka c. a k.? Proč bylo vypovězení války sepsáno ve francouzském jazyce? Proč je v názvu novin slovo večerník?

6 Britský plakát (1915) Popiš osoby na plakátu. Ke komu tato výzva směřuje? Co bylo cílem kampaně?

7 Britský tank, Somma 25. září 1916 Jaké byly výhody a nevýhody použití tanku? Diskutuj o tom, k čemu slouží zadní kola tanku.

8 Zákop Cheshirského regimentu, Somma 1916 Vysvětli pojem zákopová válka. Jaký je německý ekvivalent tohoto výrazu? Doplň text do bubliny.

9 Cesta do Verdunu K této události se váže heslo „Neprojdou!“ Uveď jej do historických souvislostí. Pod jakou vlajkou bojovali vyfotografovaní vojáci?

10 Dělostřelci v plynových maskách Popiš výstroj vojáků. Od jaké události vojáci tuto výstroj používali? Co se na fotografii odehrává?

11 Les u Ypres 1917 Vymysli titulek pro fotografii. Představ si, že jsi válečný zpravodaj, který přináší zprávy z 1. světové války. Máš v rukou tuto fotografii a tvým úkolem je napsat krátkou reportáž, která bude i s fotografií otištěna v novinách v celé Evropě. Proč jsou stromy tak poničeny?

12 Lusitania Jakému státu parník patřil? Jakou roli sehrál parník Lusitania v první světové válce?

13 Knit Your Bit Přelož obsah letáku. Co leták propaguje? Koho měl leták oslovit?

14 Zraněný Němec (1917) Kdo jsou muži, kteří nesou zraněného Němce? Ve skupinách sehrajte rozhovor mezi vojáky.

15 Mír v Brestu Litevském Urči, kdo jsou postavy na fotografii. Jaká událost způsobila uzavření míru v Brestu Litevském? Jaký byl další průběh války po podepsání tohoto příměří?

16 Versailleská smlouva Kdy mohla být tato fotografie pořízena? Na fotografii jsou dva čeští politici. Ukaž je a uveď jejich jména.

17 Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-05-17]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikimedia.org.http://www.wikimedia.org Arcivévoda František Ferdinand s manželkou: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archduke_Franz_with_his_wife.jpg Gavrilo Princip zatčen v Sarajevu v roce 1914: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gabro_Princip_captured_in_Sarayevo_1914.jpg „Srbové musí zemřít“: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Serbien_muss_sterbien.jpg Vypovězení války: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vypov%C4%9Bzen%C3%AD_v%C3%A1lky.gif Britský tank – Somma – 25. září 1916: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:British_Mark_I_male_tank_Somme_25_September_1916_large.jpg Zákop Cheshirského regimentu – Somma 1916: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cheshire_Regiment_trench_Somme_1916.jpg Cesta do Verdunu: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:River_Crossing_NGM-v31-p338.jpg Dělostřelci v plynových maskách: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gasmasked_artillerymen.jpg Les u Yprés 1917: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chateau_Wood_Ypres_1917.jpg Britský plakát (1915): http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%27Are_you_in_this%27_poster.jpg Luisitania: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RMS_Luisitania.jpg Knit your bit: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knityourbit.jpg Zraněný Němec: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:WoundedGermanBroodseinde6October1917.jpeg Mír v Brestu – Litevském: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trotzki_Deutsche_Brest-Litowsk1917.jpg Versailleská smlouva: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Versaillesk%C3%A1_smlouva.jpg


Stáhnout ppt "DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH I První světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."

Podobné prezentace


Reklamy Google