Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká poválečná literatura I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká poválečná literatura I."— Transkript prezentace:

1 Česká poválečná literatura I.
Český jazyk 9. ročník Česká poválečná literatura I.

2 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA
1. světová válka trvá od roku 1914 – 1918 vzniká nezávislý stát Československá republika Česká literatura se rozpadá do několika proudů

3 1. Reportážní vzpomínky na válku
Legionáři jsou vojáci, kteří sloužili ve speciálních oddílech (legiích) především v Rusku. Mezi těmito vojáky se objevovali spisovatelé, kteří válku přežili a detailně popsali hrůzy války. Jejich dílo jsou především krátké reportáže – povídky či romány kratšího rozsahu.

4 Československé legie Legionářský odznak Legionáři ve Francii
Legionáři v Itálii Legionáři ve Francii

5 Josef Kopta Původním povoláním byl úředník
Po návratu z války se věnoval pouze spisovatelské činnosti Proslul především dílem „Hlídač č. 47“

6 Hlídač č. 47 Podívej se na krátký sestřih filmu Hlídač č. 47. Pokus se na základě tohoto videa odhadnout, o čem bude příběh Františka Douši (ve filmu herec Karel Roden).

7 2. Válkou trpí i zvířata V mnoha dílech českých autorů se objevují v hlavních rolích zvířata a jejich život během války. Zřejmě nejdojemnější básní z tohoto období je báseň Raport od všestranného spisovatele Fráni Šrámka.

8 Fráňa Šrámek Narodil se ve městě Sobotka – každý rok se v tomto městě koná literární festival Šrámkova Sobotka Bojoval v Itálii a v Rumunsku

9 Báseň Raport – Fráňa Šrámek
Hlásím, pane hejtmane, že se mi zdál sen, vojna byla a já ležel v poli zastřelen; a zrovna u mne váš kůň taky pad, nám přáno bylo spolu umírat, to z boží vůle jen. Že louky voní kol a jeteli a kvete řeřicha - a on… kůň… což byl vinen čím? má díru do břicha, že na něm seděl kdos, už nesedí a oči vědět chtí, však nevědí a v hrdle vysychá… Zdroj: (k ) K čemu byli zapotřebí koně během války? Popis situaci v prvním odstavci. Proč se autor pozastavuje nad umírajícím koněm? Jaké máš pocity z tohoto úryvku?

10 Básnická sbírka . Vysvětli, co znamenají barvy v názvu knihy:
Modrý- barva rakouské uniformy Rudý – barva anarchismu

11 Zdroje obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Není-li uvedeno jinak - dostupné pod licencí Public domain na: (obrázek legionářského odznaku – str. 4) (obrázek legií ve Francii – str. 4) (obrázek legionářů v Itálii – str.4) Vlastní zdroj - obrázek – str. 10 Klipart (volně ke stažení Microsoft Office)


Stáhnout ppt "Česká poválečná literatura I."

Podobné prezentace


Reklamy Google