Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed."— Transkript prezentace:

1 Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed

2 Poškozování zdraví škodlivinami v ovzduší Vinou smogu u nás každý rok zbytečně umírají tisíce lidí; je příčinou statisíců případů bronchitidy či astmatu. Množství mikročástic prachu máme čtvrté nejhorší v Evropě, rakovinotvorného benzo(a)pyrenu - třetí. ČR nesplňuje emisní limity pro prach (PM10) uložené směrnicí č. 2008/50 ES, EK vede řízení pro porušování evropské legislativy. Čtvrtina lidí u nás žije v prostředí, kde jsou překračovány hygienické limity pro prach, polovina – rakovinotvorné látky. Nejvíce postižen MSK.

3 Vládní novela – malý krůček vpřed Hlavní zdroje znečištění ovzduší 1.automobilová doprava 2.spalování uhlí (a odpadků) v domácích kotlích 3.uhelné elektrárny, průmyslové provozy (zejména na Ostravsku) Vládní novela řeší menší část znečištění z domácího vytápění.

4 Ilegálně spalovat odpadky – ano či ne ? Zítra ve sněmovně 3. čtení novely o ochraně ovzduší (tisk č. 678) Zákaz spalování odpadků (i vyjetý olej, galoše) či uhelných kalů u firem kontrolován, u domácností (přestupek, pokuta 50 000) je kontrola neúčinná. Vláda navrhuje kontrolu obecními úředníky (ORP) po předchozím opakovaném upozornění a varování. Proti někteří z ODS, KDU. V novele zákona o ochraně veřejného zdraví parlament koncem roku 2015 odsouhlasil vstup do domácností ke kontrole nadměrného hluku pod pokutou půl milionu korun.

5 Jak regulovat obtížný zápach ? Ochrana před zápachy z chemických provozů, bioplynových stanic, živočišných velkochovů nebo ČOV zavedena 2002, zrušena 2012. StřČ kraj, obce i občané v petici požadují emisní limit pro pachové látky, i některé firmy by přivítaly jistotu před neoprávněnými stížnostmi. VŽP navrhuje, aby MŽP stanovilo vyhláškou, jak mají krajské úřady rozhodovat o emisních limitech pachových látek při udělování povolení k provozu. Nově se má vyjadřovat také ČIŽP.

6 Po malém krůčku musí přijít řešení - návrhy ekologických organizací Umožnit obcím vyhláškou zakázat spalování hnědého uhlí v malých zdrojích - usnadnění kontrol, palivo do modernizovaných tepláren. Tuto pravomoc dalo loni svým obcím Polsko a Krakow už jí využil. Zvýšit poplatky průmyslovým znečišťovatelům (podle návrhu Nečasovy vlády), jejich výnosy do regionů s nejhorším ovzduším. Vrátit podmínky pro vyhlašování smogových situací před rok 2012. Zatížení nízkoúčinné výroby elektřiny z uhlí poplatky (tzv. malusy), rozšíření mýtného pro kamiony na komunikace nižších tříd, zvýšení silniční daně, podpora veřejné dopravy, zpřísnění postihů a zavedení účinné kontroly znefunkčnění filtrů pevných částic u dieselových motorů.


Stáhnout ppt "Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed."

Podobné prezentace


Reklamy Google