Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková."— Transkript prezentace:

1 Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková

2 Vikingové byli nejen obávanými a nelítostnými válečníky. Po mořských vlnách dosáhli na západě břehů Islandu, Grónska a amerického kontinentu. Vikingové zpustošili a uloupili všechno, co se dalo, a unikali na moře, kde byli neporazitelní.

3 Vikingové byli především velmi dobří válečníci na moři a na řekách. Na tehdejší dobu neobvyklé postavení ve společnosti měly ženy. Vikingská společnost se dělila na tři stavy.

4 Vikingské lodě tvořily hlavní zbraň při loupežných výpravách. I po smrti zůstávali Vikingové s loděmi.

5 První vpád roku 793 směřoval na anglický klášter Lindisfarne. První fáze vikingských nájezdů měla všechny rysy čistého pirátství. V druhé fázi přecházejí Vikingové od pirátství k útokům proti celým královstvím. V Anglii vybírali Vikingové poplatek. Hlavní vikingské kmeny byly tři: Norské Švédské Dánské

6 Vikingové bojovali účinně a disciplinovaně. Vikingové byli známí až legendární obratností v ovládání zbraní. Někteří byli neuvěřitelně silní. V boji zblízka se snažili nejprve rozpůlit jedinou ranou sekery protivníkův štít. Sasové zjistili jediný způsob, jak útoku Vikingů odolat.

7 Kromě „obyčejných“ válečníků se mezi nimi vyskytovali i tzv. berserkrové. Vikingové byli národem, který žil především pro válku. Muže, který zemřel na nemoc či stářím, čekala mrazivá, nevlídná říše bohyně podsvětí. Vikingové nenosili uniformy.

8 Vikingové nepoužívali jen jejich pověstné kulaté štíty a sekery. Jejich sekery však byly speciálně navrženy. Vikingské štíty měly uprostřed ocelový hrbol.

9 Bohové se dělili na 2 velké skupiny – bojovné Ásy a Vany. Nejvyšší z Vikingských bohů je Odin. Zřejmě nejznámějším dalším bohem je Thor. Dalšími významnými bohy byl Frey a Freya. Dalším důležitým bohem je Týr. Loki bývá označován jako bůh, polobůh.

10 Severský pohanský kult byl spojen s krvavými oběťmi. Jako oběť sloužila nejen zvířata, ale i lidé. Všespalující oheň dává celému světu energii.

11 Popřej mi Odine, abych v boji, který jde životem, měl odvahu riskovat a udeřit. A mám - li zvítězit, dej, ať je to po právu. A mám - li prohrát, dej, abych dovedl stát u cesty a pozdravit vítěze, až půjde kolem. - Vikingské přísloví

12 http://vikingove.mysteria.cz/historie-vikingu.html http://www.dejepis.com/ucebnice/vikingove/ http://valhalla.curiavitkov.cz/viking.html http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=2962 https://cs.wikipedia.org/wiki/Vikingov%C3%A9 http://freyjafirst.com/Cats.aspx http://www.germanicmythology.com/works/PietschArt1865.html http://winddragon24.deviantart.com/art/Loki-God-of-Mischief-304752785 https://en.wikipedia.org/wiki/Freyr


Stáhnout ppt "Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková."

Podobné prezentace


Reklamy Google