Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vikingští bohové Adam Kotas.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vikingští bohové Adam Kotas."— Transkript prezentace:

1 Vikingští bohové Adam Kotas

2 Odin Ódin je asi nejdůležitějším bohem . Je to otec veškerenstva, patron básníků, bojovníků, bůh smrti, války a magie. Vládne bohům a bohyním Ásgardu Vlastní oštěp Gungni, který nikdy nemine cíl. Odinovi společníci jsou dva havrani, Huginn (myšlenka) a Munin (paměť), kterí létají po světě a podávají Odinovi zprávy o tom, co viděli a slyšely. Dále ho následují dva vlci - Geri a Freki

3 Frigg Bohyně manželského a rodinného svazku
Frigg lze popsat jako vysokou, mohutnou ženu, která je vznešeně krásná a má bílé šaty a volavčí peří. Je též patronkou mateřství a rodinného života a na důkaz toho nosí na opasku svazek klíčů. 

4 Thor Ze spojení Odina a Frigg vzešel Thor, bůh hromu a úhlavní nepřítel obrů. Představuje typycký vzor mužství. Je svalnatý, má ryšavý plnovous a jeho zbraní je - pro obry tak obávané - kladivo Mjöllnir, též známé jako Thorovo kladivo. Avšak ani on by ho nemohl použít, kdyby neměl kouzelné železné rukavice a opasek síly. Jako bůh je docela oblíbený, štědrý a má dobré srdce. Thórovou ženou je Sif, bohyně obilí.

5 Loki Loki je pouze polobůh - je to obr, který se stal Ásem, když z něj Ódin udělal svého pokrevního bratra. O Lokim lze pouze říci, že je prchlivý, zlomyslný, lstivý a nevyzpytatelný bůh sváru a lsti.

6 Baldr Mladším synem Odina a Frigg je Baldr, který je asi nejoblíbenější mezi bohy. Jeho jméno znamená "nádherný„  Je bohem světla. Matka měla strach, vyžádala si od všech rostlin, bytostí a předmětů slib, který je zavazoval, že mu neublíží. Jelikož se jí jmelí zdálo neškodné, Loki z něho nechal zhotovit šíp, kterým byl Baldr zabit. Bohové však tesknili tolik, že bohyně Hel souhlasila s jeho vzkříšením, budou-li si to všchni přát. Nepřál si to pouze Loki.

7 Týr Týr je bůh války a čestného boje.
Je generálem Pantheonu. Proslul svou odvahou, neboť jako jediný bůh vložil ruku do chřtánu vlka Fenrira (nejnebezpečnějšího stvoření), aby ho ostatní mohli spoutat. Kvůli tomu ale přišel o ruku

8 Bragi Bragi, syn Odina a obryně Gunlod je bohem poezie. Je velice chytrý a jeho manželkou je Idunn.

9 Idunn Idunn je strážkyně jablek, která udržují mládí a sílu bohů. Z toho vyplývá, že bohové mohou zemřít i na stáři, což se jednou málem stalo, avšak díky Lokimu byla tato hrozba odvrácena. Jablka jsou nošena v jasanové pokladnici. Idunn je bohyní mládí, což dokazjue i její jméno, jež znamená "omlazující".

10 Heimdall Heimdal je strážcem duhového mostu do Ásgardu a vlastní roh Gjallarhorn. Je vznešený a má tak dokonalý sluch, že slyší růst nejen trávu, ale i vlnu na hřbetech ovcí.

11 Höd Dalším synem Ódina je Höd, slepý bůh zimy, který zabil Baldra Lokiho šípem ze jmelí. Hödovo jméno znamená válka. Ódinův syn Vali chtěl pomstít Baldrovu smrt a Höda zabil.

12 Hel Hel je jedním z potomků Lokiho a obryně Angrbody. Jejími sourozenci je výše zmíněný vlk Fenrir a mořský had Jörmungand. Hel je bohyní zesnulých a vládne své říši Helheimu (podsvětí). Napůl je to krásná žena, ale druhá půlka je hnijící mrtvola (přechod mezi životem a smrtí), také je napůl černá a napůl bílá. Od pasu dolů má rovněž zohyzděné tělo.

13 Otázky 1.Otázka Jak se jmenuje Král Bohů? Odin
2.Otázka Čím zabil Loki Baldra? Šípem ze jmelí 3.Otázka Jak se jmenoval Bůh který dal ruku do pusy vlka Fenrira? Týr

14 Dekuju za pozornost


Stáhnout ppt "Vikingští bohové Adam Kotas."

Podobné prezentace


Reklamy Google