Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02 Adresa školy: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Mgr. Lucie Barillová Název materiálu: Vikingové Předmět: Dějepis Cílová skupina: 7. ročník

2 Datum vytvoření: Téma: Vikingové Cíl prezentace: seznámení se základními údaji, týkající se Vikingů Časová dotace: 20 min. Anotace: Žáci poznají, kdo byli Vikingové, čím se zabývali, jaké měli lodě, jejich mytologii atd. Datum realizace v hodině: , třída VII. A

3 Vikingové byli skandinávští mořeplavci, kteří se v 8. – 11. století vydávali na „viking“ - loupeživé výpravy do mnoha evropských zemí

4 Životní podmínky Obyvatelstvo Skandinávie se živilo převážně zemědělstvím a rybolovem. Jejich obživu tvořily různé druhy masa, ale pojídali také stravu rostlinného původu. Zemědělství se věnovali pouze v některých oblastech, kde k tomu byly přírodní podmínky (švédské Skåne a Gotland Jekaterinsburg, norský Viken, Jutský poloostrov). Přes zimu si pak vyráběli nástroje, se kterými pak muži vyráželi za obchodem. Ženy, děti, starci a otroci zůstávali doma a starali se o hospodářství.

5 Způsob života Ze Skandinávie (Norsko, Švédsko) se vypravili zhruba v 8. století, plenili pobřeží Británie a také pobřeží Francie. Pirátské nájezdy spojovali s obchodem - obchodovali s kořistí i válečnými zajatci. Důvody: nedostatek zemědělské půdy pravděpodobně i velké napětí mezi Franky a Dány obchody v Evropě (bohatá kořist) sociální změny Vyvinuli si i své vlastní lodě - veslice, jinak přezdívané drakkary. Tyto lodě měly malý ponor, což Vikingům umožňovalo pronikat proti proudu velkých řek hluboko do vnitrozemí.

6

7 Mytologie Vikingové měli velmi bohatou a propracovanou mytologii. Na samém počátku existovaly jen dva světy - svět zimy Niflheim a svět ohně Múspellheim. Tyto dva světy byly odděleny propastí Ginnungagap. Jednoho dne se však oheň spojil s ledem a ze vzniklé reakce se zrodil obr Ymli a kráva Audhumla jejímž mlékem se Ymli živil. Svět byl v těch časech pustý a tak Audhumla olizovala alespoň kameny pokryté solí. A pravé z jednoho takového kamene vzešel "olizováním" první bůh Búri. Ten měl syna (není jasné jak k němu přišel) Boriho jenž se oženil s obryní Bestlou (ta byla dcerou Ymliho - nové bytosti vznikaly z jeho potu když spal) a spolu měli tři syny - Viliho, Véa a Odina.

8 Mytologie Je tu i Valhalla - obří hodovní síň kde Odin shromažďuje duše lidských bojovníků z nichž buduje armádu pro závěrečnou bitvu až nastane konec světa – Ragnarok. Duše do Valhally přinášely Valkýry - ženské služebnice bohů. Z Asgardu se po duhovém mostě Bifröstu dostaneme do Midgardu - světa lidí který se však prolína i s Jotunheimem, zemí obrů. Pod těmito světy je Niflheim, země mrtvých. Zde vládne bohyně Hel. Lidé vznikli tak, že Odin, Vili a Vé vdechli život dvěma kmenům, které našli vyplavené na pláži. Muž byl z jasanu - Ask a žena z jívy – Embla.

9 Mytologie Trojice hlavních bohů se později rozrostla na početnou rodinu. Sám Odin stanul v čele všech bohů, neboť obětoval své oko, aby získal moudrost ze studně moudrosti. Se svojí manželkou bohyní Frigg zplodil několik synů - například boha války Tyra, boha světla Baldra a další. Zřejmě nejpopulárnějším Odinovým synem, i když vzešlým z jiné ženy, byl Thor - bůh hromu.

10 Oblečení Vikingů Způsob oblékání Vikingů závisel na třech věcech
1. V jaké části Skandinávie žili 2. Jaké bylo jejich postavení ve společnosti 3. Jak byli bohatí Oblečení vikingů bylo přizpůsobeno jeho použití a pohodlí. Protože skandinávské podnebí je chladné, bylo oblečení teplé, většinou vlněné nebo lněné. Vikingové měli rádi pestré barvy a často jimi své oblečení zdobili. Každá vikingská žena měla doma nástroje pro výrobu látek. Protože výroba každého kusu oblečení byla časově velmi náročná, byl výsledný kus velmi jednoduchý.

11 Vikingské lodě Drakkar - v 9. století, válečná loď Snekkar
válečná loď Knarr - v století kolonizátorská a obchodní loď

12 Opakování Co znamená slovo „viking“? Způsob života Vikingů Mytologie
Oblečení Vikingů Vyjmenuj vikingské lodě. Čím se lišili?

13 Odkazy Přispěvatelé Wikipedie, Vikingové [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize , 16:04 UTC, [citováno ]< Obrázky – galerie Microsoft Office – PowerPoint


Stáhnout ppt "Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02"

Podobné prezentace


Reklamy Google