Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu:VY_32_INOVACE_05-02_Svět se mění Autor:Mgr. Alice Frýželková Ročník:1.-3. Datum vytvoření:4. 2. 2014

2 Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Tematická oblast:Čas Předmět:Prvouka Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Seznamuje s pojmy minulost, přítomnost, budoucnost. Ukazuje předměty charakteristické pro danou dobu. Obsahuje informace o určování času. Klíčová slova:Minulost, přítomnost, budoucnost, čas Druh učebního materiálu:prezentace

3 SVĚT SE MĚNÍ Čas plyne pořád, nedá se zastavit. Lidé se odpradávna nezabývali přesným určováním denní doby. Rozlišovali jen určitá období, která se během jejich života pravidelně opakovala, jako např. období sucha nebo období dešťů. Později si začali uvědomovat potřebu přesného přístroje na měření času.

4 Lidé začali měřit čas nejprve na dny a noci, které mohli lehce rozlišit a spočítat. Sledováním koloběhu ročních období dokázali dělit čas na měsíce a na roky. Dnes už dokážeme změřit čas s přesností na zlomky sekundy. Můžeme ho sledovat na různých hodinách. přesýpací nástěnné budík náramkové stopky

5 Den má 24 hodin. Den je doba, za kterou se otočí zeměkoule jedenkrát kolem své osy. Když na místo na Zemi, kde žijeme, svítí Slunce, říkáme, že je den. Když je tato část Země právě odvrácená od Slunce, je u nás noc. dennoc

6 Ručičky na hodinách obíhají stále dokola ciferník čísel. Na digitálních hodinách odpočítávají čas číslice na displeji. Čas, který uběhne, se už nikdy nevrátí. Každá chvíle se tak stává minulostí. 1 hodina má 60 minut 1 minuta má 60 sekund Sekunda je základní jednotka času.

7 MINULOST Minulost je doba, která už dávno minula, to znamená před mnoha lety. V minulosti nebylo tolik strojů a vynálezů jako máme dnes. Např. v době před sto lety nejezdila ještě auta, nelétala letadla a lidé nesvítili elektřinou. Převážnou část práce dělali ručně a za pomocí zvířat, hlavně koní.

8 SOUČASNOST Současnost je doba, ve které žijeme teď. Máme 21. století. Je to doba rozvoje vědy, techniky, doba počítačů, internetu, mobilních telefonů, nových strojů a výrobků. Vědci se snaží vymyslet nové léky, nové léčebné postupy, a prodloužit tak průměrný věk člověka.

9 BUDOUCNOST Budoucnost se říká době, která nás teprve čeká. Lidé si představují, jako dobu robotů a výletů do vesmíru. V budoucnosti učiní lidé ještě další objevy, které dál vylepší a zjednoduší náš život. Nebezpečí nám hrozí, pokud zničíme přírodu a ztratíme kontrolu nad stroji a roboty.

10 pluh kolovrátek Na obrázcích jsou předměty denní potřeby pro práci i zábavu, které užívali naši předkové. starý gramofonpetrolejová lampa

11 Generace našich předků se odpradávna odlišovaly tím, že používaly odlišné předměty denní potřeby, ale také i bydlením a způsobem života. Od dob, kdy lidé stavěli svá první přístřeší, uplynulo mnoho času. Tehdy se lidé začali spolu dorozumívat, poznávat přírodu a snažili se ji využít pro svou potřebu. V dávných dobách muži lovili divokou řeč a ženy sbíraly byliny. Postupem času zdokonalovali svá obydlí, nástroje a předměty denní potřeby. Vyráběli i různé šperky. JAK ŽILI LIDÉ DŘÍVE

12 Informace o práci našich předků se zachovaly v písemných, ale i ve stavebních památkách. I dnes můžeme navštívit památná místa a dozvědět se něco víc o jejich historii. Na historických jarmarcích se můžeme seznámit s lidovými zvyky a tradicemi, s řemesly, kterými se zabývali lidé již od pradávna.

13 Použité zdroje: 1.Obrázky - Klipart


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3569 Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google