Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Hudba: Andrew Lloyd Webber  Text: Thomas Stearns Eliot -Praktická kniha o šikovných kočkách (Old Possum's Book of Practical Cats).  vydána v roce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Hudba: Andrew Lloyd Webber  Text: Thomas Stearns Eliot -Praktická kniha o šikovných kočkách (Old Possum's Book of Practical Cats).  vydána v roce."— Transkript prezentace:

1

2  Hudba: Andrew Lloyd Webber  Text: Thomas Stearns Eliot -Praktická kniha o šikovných kočkách (Old Possum's Book of Practical Cats).  vydána v roce 1939  v r. 1948 - Nobelova cenu za literaturu  Premiéra: 11. května 1981 v Londýně, v divadle New London Theatre  Premiéra na Broadwayi: 7. října 1982

3  V dětství matka Webberovi často předčítala nádherné veršované pohádky o kočkách od T. S. Eliota. Po letech mu jeho oblíbená knížka přišla znovu do ruky na londýnském letišti a napadlo ho, že básně z této knihy by mohly vytvořit skvělé album pro děti.  V roce 1977 začal na tomto projektu pracovat, a jeho ranou verzi uvedl v roce 1980 na festivalu v Sydmontonu. Shodou okolností byla na tomto festivalu přítomna i Valerie Eliotová, která potom Webberovi přinesla různé nepublikované verše. A díky jednomu z nich - Grizabella the Glamour Cat, se Webber rozhodl napsat muzikál.

4  Pohádkový příběh vypráví o pravidelném setkávání koček z Jellica na výročním bále, kde vždy jedna vyvolená kočka získává možnost dalšího života.  Každá doufá, že to bude právě ona, kdo vstoupí do kočičího ráje a s úsvitem získá nový život.

5  V londýnském West Endu se Kočky hrály 21 let (celkem 8 950 představení) a na Broadwayi 18 let ( 7 485 repríz).  Vydělaly 1,4 miliardy liber a vidělo je 67 milionů diváků.  Muzikál získal nejprestižnější světové ceny - dvakrát Grammy a sedm cen Tony (což jsou ceny znamenající ve světě hudby a divadla totéž co ve filmu Oscar).  Píseň Memory se stala jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších melodií, jaké kdy zazněly na jevišti.

6  Česká verze muzikálu (Kočky) měla premiéru na podzim roku 2004 v pražském RockOpera Praha. Autorem českého libreta je Michael Prostějovský, který byl rovněž autorem českého přebásnění Jesus Christ Superstar.  Městské divadlo Brno uvedlo Kočky v roce 2012. Režisérem je Stanislav Moša, který kočky nahradil lidskými postavami a kočičí prostředí přenesl do podkrovního prostoru, kde se odehrává maškarní večírek, při kterém se má určit, kdo z hostů získá nesmrtelnost. V rámci večírku se jednotliví účastníci představují a tím se posouvá dění.  Dále uvedlo muzikál Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni a premiéra proběhla 3. září 2014. Režisér plzeňské verze Roman Meluzín se vrátil k původní poetice díla a Kočky zpracoval tak, jak byly tvůrci původně zamýšleny a prezentovány.

7  The Rum Tum Tugger – z filmu Cats https://www.youtube.com/watch?v=ywFbpDjpZno&list=PLlOXHzxC Ka8jgLvO73j2Pq4MOLeiy9ZgM&index=29  Rum Tum Tugger česky https://www.youtube.com/watch?v=6wWH-w9F-2s#t=22  Memory https://www.youtube.com/watch?v=8gd_ohoPzYc  Vzpomínky - Yvetta Blanarovičová https://www.youtube.com/watch?v=7mELEOVP7BE

8  http://www.musical-opereta.cz/muzikal-cats-kocky-bez-ocasku-boduji-na- brnenske-scene  http://www.chcikocky.estranky.cz/clanky/historie.html  http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/kultura/226980-novy-muzikal- kocky-ukazuje-spolecnost-touzici-po-nesmrtelnosti/  http://www.musical.cz/recenze-reportaze/chlupate-kocky-obsadily-nove- divadlo-v-plzni/  http://chatnoir.seven.cz/historie.htm  https://cs.wikipedia.org/wiki/Cats  Děkuji za pozornost  Klára Jakubcov á,2016


Stáhnout ppt " Hudba: Andrew Lloyd Webber  Text: Thomas Stearns Eliot -Praktická kniha o šikovných kočkách (Old Possum's Book of Practical Cats).  vydána v roce."

Podobné prezentace


Reklamy Google