Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – léčiva a návykové látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 ZDRAVÁ VÝŽIVA

4 Každý člověk je jiný, žije v různých prostředích, je různě zatěžován, a proto potřebuje i různou stravu. Přesto pro každého z nás je potřebná pestrá strava.

5 Zdravá výživa: ● Zdravá výživa je taková, která udržuje organismus v rovnováze. ● Aby se zabránilo chronickým chorobám, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale především ovoce a zeleninu. ● Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody, aby nenastala intoxikace organismu nadměrnou spotřebou určité látky

6 Jíme: - střídmě rozmanité a nepřesolené pokrmy - málo tuků - dostatek zeleniny, ovoce, luštěnin a přiměřeně výrobků z obilovin - málo cukrů a sladkých pokrmů - pijeme dostatek tekutin

7 Při nákupu dáváme přednost potravinářským výrobkům, které mají údaje o energetické hodnotě, hlavních složkách (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerální látky) a kde je označena doba, do které se mají spotřebovat. http://www.youtube.com/watch?v=LLTY3WABxZ I

8 Při přípravě jídel dáváme přednost vaření před pečením a smažením. Zeleninu a ovoce jíme raději syrové než tepelně upravené.

9 Nejdůležitější složkou potravin jsou živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy). Z nich získává náš organismus potřebné látky a energii pro duševní a fyzickou činnost a pro zajištění všech dějů, které v nás probíhají.

10 Použité zdroje ● Stravovací návyky. Www.toprecepty.cz [online]. 2013 [cit. 2013-08-06]. Dostupné z: http://www.toprecepty.cz/clanky/325-deti-a-spravne-stravovani/ ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-312-4 ● Nejextrémnější vánoční večeře světa: za dvě hodiny snědla šílených 30 tisíc kalorií. Www.novinky.cz [online]. 2010 [cit. 2013-08-06]. Dostupné z: http://www.novinky.cz/koktejl/220667-nejextremnejsi- vanocni-vecere-sveta-za-dve-hodiny-snedla-silenych-30-tisic-kalorii.html ● Zdravá výživa. Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-08-06]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BD%C5%BEiva#Zdrav.C3.A1_v.C3.BD.C5.BEiva ● Vím, co jím: dochucovadla. Www.youtube.com [online]. 2013 [cit. 2013-08-06]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=LLTY3WABxZI


Stáhnout ppt "Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google