Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Porada profesionálních knihoven okresu Blansko Městská knihovna Rájec-Jestřebí 6. 6. 2014 * WEBOVÉ STRÁNKY KNIHOVEN Standard pro dobrou knihovnu a realita.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Porada profesionálních knihoven okresu Blansko Městská knihovna Rájec-Jestřebí 6. 6. 2014 * WEBOVÉ STRÁNKY KNIHOVEN Standard pro dobrou knihovnu a realita."— Transkript prezentace:

1 Porada profesionálních knihoven okresu Blansko Městská knihovna Rájec-Jestřebí 6. 6. 2014 * WEBOVÉ STRÁNKY KNIHOVEN Standard pro dobrou knihovnu a realita praxe

2 * Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky, 2005 Standard pro dobrou knihovnu, 2012 * Název a sídlo knihovny * Kontaktní údaje * Název zřizovatele (provozovatele) * Stručná charakteristika knihovny * Výčet oddělení (existují-li) * Provozní doba * Knihovní řád * Přehled nabízených služeb * Poplatky * Odkazy: SK ČR, spolupracující knihovny, Ptejte se knihovny

3 * Webová prezentace knihovny je zpracována v souladu s pravidly tvorby přístupného webu s ohledem na potřeby zrakově a sluchově znevýhodněných uživatelů a uživatelů se sníženou hybností rukou nebo poruchami soustředění. Standard pro dobrou knihovnu, s. 9.

4 * Co nejvíc zaujme návštěvníky webové stránky knihovny? * Text nebo obrázky? * On-line katalog (OPAC) nebo nabídka nových knih?

5 * A co děti jako návštěvníci webové stránky knihovny... KOLIK PROFESIONÁLNĆH KNIHOVEN MYSLÍ NA SVOJE DĚTSKÉ ČTENÁŘE? Kolik knihoven nabízí na svém webu soutěže pro děti s možností: A) okamžitého vyhodnocení B) získání nějaké ceny (záložka do knihy, časopis Můj vláček, hračky vkládané do některých dětských časopisů, skládačky v Čtyřlístku apod. Kolik knihoven buduje samostatné stránky pro děti? Např. s pomocí šablony Librísek?

6 Nabízíte atraktivní služby? Informujte o nich... Nabízíte donáškovou službu? Nabízíte dárkové poukazy k roční registraci? Máte v knihovně dětský koutek? Odebíráte časopisy? Informujete o tom, které?

7 Informujte o všech pokynech a směrnicích pro svoje uživatele a čtenáře... * Knihovní řád je již na webových stránkách knihoven samozřejmostí.... * Máte zpracovanou směrnici o používání veřejného internetu? Správně by ji měla mít každá knihovna. Seznamte s ní návštěvníky hledající informace o službách knihovny. * Máte zpracovanou směrnici o ochraně osobních údajů čtenářů? Někdy je uvedeno jakou součást KŘ. Vystavte ji mezi dokumenty knihovny.

8 Knihovna městyse Lysic * http://www.lysickaknihovna.cz/ http://www.lysickaknihovna.cz/ * Fotogalerie knihovny – střídání fotografií interiérů * Upozornění * Přehled odebíraných časopisů * Zajímavý design stránek (knihovna chce zaujmout) * Pozornost dětskému i dospělému oddělení

9 Jsou vaše webové stránky určené pouze čtenářům knihovny? Jsou webové stránky knihovny srozumitelné i náhodným návštěvníkům, kteří nejsou čtenáři knihovny? Jakým způsobem dáváte vědět: * - o webových stránkách knihovny... * - o nabídce služeb knihovny... * - o novinkách (KF i VF) * -o tom, že knihovna je místo, kde je příjemné třeba jen pobýt...

10 * Co návštěvníky hlavně zajímá? * Název a sídlo knihovny (kde se knihovna nachází?) * Kontaktní údaje * Název zřizovatele (provozovatele) * Stručná charakteristika knihovny * Výčet oddělení (existují-li) * Provozní doba * Knihovní řád * Přehled nabízených služeb * Poplatky (nabízíte nějakou službu zdarma?) * Odkazy: SK ČR, spolupracující knihovny, Ptejte se knihovny

11 * FOTOGALERIE KNIHOVNY * Má nezastupitelné místo při propagaci knihovny. * Může napomoci získat nové čtenáře. * Může přispět ke zvýšení zájmu zřizovatele o zlepšení prostor knihovny – také knihovny jsou vizitkou svého zřizovatele a dokumentují, jakou pozornost věnují kultuře své obce/města * POZOR: Podle nového Občanského zákoníku nelze zveřejňovat fotografie osob bez jejich souhlasu....(par.

12 * Knihovna nejen jako půjčovna knih nebo komunitní centrum. Knihovna – dobrá adresa při řešení životních problémů – nabízí informace, klasické i on-line a hlavně erudované knihovníky. * Nevíte si rady s právním problémem (knihovny, čtenáře, návštěvníka knihovny? * Doporučte k využití největší Bezplatnou právní poradnu na internetu: http://bezplatnapravniporadna.cz/online- zdarma/

13 Ochrana osobnosti ve světle paragrafů Zákon č. 89/2012 Sb., nový občanský zákoník § 12 * (1) Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením. (2) Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona. (3) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby.


Stáhnout ppt "Porada profesionálních knihoven okresu Blansko Městská knihovna Rájec-Jestřebí 6. 6. 2014 * WEBOVÉ STRÁNKY KNIHOVEN Standard pro dobrou knihovnu a realita."

Podobné prezentace


Reklamy Google