Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880 ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV A ČÍSLO MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_17_S10-I-6-9 VYTVOŘENO : květen 2013 AUTOR: Zdeňka Špinlerová VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Informační a komunikační technologie VZDĚLÁVACÍ OBOR: Informační a komunikační technologie SADA: Informatika pro 6. – 9. ročník NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Paměti PC

2 ANOTACE:ANOTACE: ROČNÍK: 6. DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ: Základní vzdělávání - druhý stupeň POMŮCKY: Počítač s připojením k internetu CÍL – INOVACE: Podporuje aktivní výklad učiva s využitím interaktivní tabule a vyhledávání doplňujících informací na internetu METODICKÉ POKYNY: Žáci si všímá především vnějších pamětí počítače. Je vhodné žákům ukázat základní desku PC – procesor, RAM. Materiál slouží k seznámení s různými duhy pamětí počítače. OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Žák umí rozdělit paměti počítače - vnější, vnitřní, operační.

3

4 Elektronická paměť je součástka, zařízení nebo materiál, který umožní  uložit obsah informace (zápis do paměti),  uchovat ji po požadovanou dobu  znovu ji získat pro další použití (čtení paměti) bit Základní jednotkou ukládané informace je jeden bit (binary digit), jedna dvojková číslice. Informace je obvykle vyjádřena jako číselná hodnota v binární (dvojkové) číselné soustavě. Tato číslice může nabývat dvou hodnot, které nazýváme „logická nula“ a „logická jednička“. Pro vyjádření velikosti paměti počítače používáme jednotku 1 byte (1 bajt). 1 byte = 8 bitů 1B = 8 b

5 kapacita REGISTRREGISTR CACHE PAMĚŤ OPERAČNÍ PAMĚŤ VNĚJŠÍ PAMĚTI rychlost

6 REGISTRY

7 Paměťová místa na čipu mikroprocesoru, která jsou používaná pro krátkodobé uchování právě zpracovávaných informací. poměrně malou kapacitu. Paměť tvořená pracovními registry umístěnými přímo na mikroprocesoru je velmi rychlá, ale má v porovnání s dalšími paměťmi poměrně malou kapacitu. (např. se u typických RISC procesorů jedná o 32 registrů po 32 bitech = 32×32 = 1024 bitů = 128 bytů Srovnání lícových stran mikroprocesorů AM486 DX2-80 od AMD a i486 DX2-66 od Intelu Procesor Intel Celeron D taktovaný na 2,53 GHz.

8 CACHE

9 Cache je obecný termín pro vyrovnávací paměť. V počítači jsou různé druhy pamětí pro různé účely. Vyrovnávací paměť procesoru patří k těm nejrychlejším a proto nejdražším Vyrovnávací paměť procesoru patří k těm nejrychlejším a proto nejdražším. Do této paměti si procesor ukládá data, se kterými zrovna pracuje, aby je měl v případě potřeby okamžitě po ruce, což jeho práci výrazně urychlí. Vzhledem k tomu, že tato paměť je velmi drahá, oba největší výrobci procesorů (Intel, AMD) uvádějí na trh vždy dvě verze svých produktů: Procesory s plnohodnotnou velikostí vyrovnávací paměti (většinou 1024 kB), které jsou dražší, ale výkonnější. Procesory se zmenšenou vyrovnávací pamětí (obvykle 256 kB resp. 512 kB), které mají velmi výhodný poměr cena/výkon.

10 bývá dvojstupňová značí se L1 Vyrovnávací paměť procesoru bývá dvojstupňová. Část paměti o malé kapacitě je přímo součástí procesoru a je stejně rychlá, jako vlastní procesor - značí se L1. značí se L2 Další paměť, pomalejší, ale s větší kapacitou, je mezi procesorem a operační pamětí, dnes se již umisťuje do pouzdra s procesorem - značí se L2. L3 cache Na přelomu roku 2008 a 2009 se začíná používat L3 cache i v běžných procesorech (Intel Core i7, AMD Phenom), která je pro všechna jádra společná a většinou má velikost několik megabajtů. Velikost paměti cache, její rychlost a algoritmus řízení paměti cache se liší u jednotlivých výrobců a typů procesorů a je to jeden z parametrů, který podstatně ovlivňuje výkon a cenu počítače.

11 OPERAČNÍ PAMĚŤ

12 Jedná se o vnitřní paměť počítače, kterou tvoří integrované obvody. ROMRAM Rozeznáváme dva základní typy: ROM a RAM Ve srovnání s vnější pamětí jde o paměti s menší kapacitou ale větší rychlostí. Paměť ROM (Read Only Memory) pouze pro čtení, pouze pro čtení, základní instrukce pro start počítače (BIOS) základní instrukce pro start počítače (BIOS) Paměť RAM (Random Access Memory) Paměť pro čtení a zápis, pro krátkodobé uchování dat

13  paměť, která slouží pouze pro čtení  energeticky nezávislá  obvykle jsou v ní uloženy programy, které tvoří základ operačního systému (např.BIOS = základní skupina programů nutná k rozběhu a činnosti PC)  tato část operační paměti je naprogramovaná přímo výrobcem počítače a s jejím obsahem nemůže uživatel manipulovat Její obsah se nedá měnit a po vypnutí počítače zůstává obsah zachován.

14 PROM PROM 1956 Problém nutnosti určení obsahu již ve výrobě byl odstraněn v roce 1956 nástupem pamětí PROM, které bylo možné pomocí speciálního přístroje naprogramovat až u zákazníka. EPROM 1971 Dalším krokem byl nástup pamětí EPROM v roce 1971 s možností návratu ke stavu před programováním (a tedy možností přepisu obsahu).

15 Flash paměť, která se rozšířila na počátku 90. let 20. století, umožňuje mnohanásobný přepis a navýšení kapacity. EEPROM v roce 1983 přinesly možnost programování přímo v příslušném přístroji (bez nutnosti paměť vyjímat a vkládat do programátoru).

16 RAM - paměť s přímým přístupem, česky operační paměť nebo RAMka RAM - paměť s přímým přístupem, česky operační paměť nebo RAMka Slouží k ukládání dat, se kterými se zrovna pracuje. Je proto velice důležitá pro rychlý chod počítače, protože pokud se zaplní, zpracovávaná data se začnou zapisovat na harddisk, což je několikanásobně pomalejší a vede ke značnému zpomalení počítače.

17 Operační paměť určena pouze ke krátkodobému uložení informací. V současnosti mají běžné PC kapacitu operační paměti 2 - 4 GB a tento parametr se rychle zvyšuje. Čím více operační paměti RAM počítač má, tím pružněji pracuje. Krátká doba přístupu je důležitá i z toho hlediska, aby nebyl zdržován rychlý mikroprocesor. Pokud počítač vypnete, je obsah operační paměti ztracen.

18 Velikost a rychlost operační paměti je tak velmi důležitým parametrem ovlivňujícím výsledný výkon celého počítače. Stejně jako všechny komponenty i operační paměť se neustále vyvíjí a zdokonaluje. Můžeme se tak setkat se staršími paměťmi typu SIM a DIM (obě už velmi zastaralé a prakticky nepoužívané) SDRAM - často používané ve starších počítačích, pracují na frekvencích do 133MHz DDR - V současnosti asi nejpoužívanější typy pracující na frekvencích do 400MHz DDR2, DDR3 - nejnovější a nejrychlejší typy pamětí Počítačová paměť DDR2 instalovaná v osobním počítači

19 VNĚJŠÍ PAMĚTI

20 Vnější paměť představuje v architektuře počítače paměť určenou k trvalému ukládání informací (programů a dat), její obsah se vypnutím počítače neztrácí. K vnější paměti nemá procesor počítače zpravidla přímý přístup. Vnější paměť můžeme rozdělit na stálou a výměnou paměť. Operační systém k přístupu do vnější paměti používá ovladače zařízení a data jsou organizována do souborů podle pravidel použitého souborového systému.

21 Pevný disk je zařízení, které se používá v počítačích k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat pomocí magnetické indukce. První komerční pevné disky se objevily v roce 1956, nejprve pro sálové počítače. Předchůdcem pevných disků je magnetická páska a magnetický buben.

22 Jedná se o pevně uzavřenou jednotku. Uvnitř této jednotky se nachází několik nad sebou umístěných rotujících kotoučů (disků, ploten). Pro každý povrch kotouče má pevný disk elektromagnetickou čtecí a zápisovou hlavu s mikroskopickou cívkou. Hlavy disku uchovávají data na disku elektromagneticky. Všechny hlavy jsou umístěny na jednom společném rameni a pohybují se tedy zároveň. Počet hlav je shodný s počtem aktivních ploch, na které se provádí záznam, jsou výkyvné a ovládají se velmi přesným motorem. Pevné disky jsou média pro uchování dat s vysokou kapacitou záznamu (řádově stovky GB).

23 Disketová mechanika má stále určité omezené využití, zejména jako vybavení průmyslových počítačů. Porovnání 8" palcové, 5¼" palcové a 3½" palcové disketové mechaniky. Diskety nahradily jiné způsoby ukládání dat, které mají daleko větší kapacitu, jako například USB disky, přenosné externí harddisky, optické disky, paměťové karty a počítačové sítě.

24 CD = optický disk určený pro ukládání digitálních dat. Data jsou uložena ve stopě na jedné dlouhé spirále začínající ve středu média, která se postupně rozvíjí až k jeho okraji. Stopa může obsahovat digitální zvukovou nahrávku (tzv. audio CD) nebo (počítačem čitelná) data (CD-ROM). Pro čtení kompaktních disků se používá laserové světlo s vlnovou délkou 785 nm. CD mechanika Kapacita záznamu – 700 MB

25 DVD (Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) je formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě nebo jiná data. Při vývoji DVD byl kladen důraz na zpětnou kompatibilitu s CD, takže se mu DVD disk velmi podobá. Kapacita DVD je 4,7 GB Blu-ray disk Blu-ray disk patří k třetí generaci optických disků, určených pro ukládání digitálních dat. Data se ukládají ve stopě tvaru spirály. Kapacita až 100 GB.

26 USB flash paměť (hovorově fleška), je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou má podobu klíčenky a je vybaveno pamětí typu flash, která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení. Data se do disku nahrávají přes sběrnici USB, odtud název. Flash disky jsou v současnosti vyráběny v mnoha podobách. V základu je však u všech klasický USB konektor a malá destička s integrovaným obvodem.

27

28  Přispěvatelé Wikipedie, Elektronická paměť [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 25. 04. 2013, 09:40 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Elektronick%C3%A1_pam%C4%9B%C5%A5&oldid=10245409  Přispěvatelé Wikipedie, Procesor [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 4. 07. 2013, 12:23 UTC, [citováno 22. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Procesor&oldid=10471283  Přispěvatelé Wikipedie, Cache [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 26. 06. 2013, 16:20 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Cache&oldid=10447994  Wikipedia contributors, 'Random-access memory', Wikipedia, The Free Encyclopedia, 22 July 2013, 07:00 UTC, [accessed 23 July 2013]http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Random-access_memory&oldid=565293717  Přispěvatelé Wikipedie, ROM [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 11. 04. 2013, 11:45 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=ROM&oldid=10198437  Dostupné online z: http://hardware.brych.cz/procesor.phphttp://hardware.brych.cz/procesor.php  Dostupné online z: http://hardware.brych.cz/ram.phphttp://hardware.brych.cz/ram.php  Dostupné online z: http://www.taringa.net/posts/ebooks-tutoriales/8773945/Actualizacion-del-BIOS.html http://www.taringa.net/posts/ebooks-tutoriales/8773945/Actualizacion-del-BIOS.html  Dostupné online z: http://www.volny.cz/pczekaj/pocit/hard_soft/pameti.htmhttp://www.volny.cz/pczekaj/pocit/hard_soft/pameti.htm

29  Přispěvatelé Wikipedie, Vnější paměť [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize 9. 02. 2012, 17:31 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Vn%C4%9Bj%C5%A1%C3%AD_pam%C4%9B%C5%A5&oldid =8057222  Přispěvatelé Wikipedie, Pevný disk [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 18. 07. 2013, 07:10 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Pevn%C3%BD_disk&oldid=10535466  Přispěvatelé Wikipedie, Bubnová magnetická paměť [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 10. 03. 2013, 06:19 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Bubnov%C3%A1_magnetick%C3%A1_pam%C4%9B%C5%A5 &oldid=9883911  Přispěvatelé Wikipedie, Optická mechanika [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 13. 03. 2013, 05:57 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Optick%C3%A1_mechanika&oldid=9920776  Přispěvatelé Wikipedie, DVD [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 14. 05. 2013, 12:37 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=DVD&oldid=10323290  Přispěvatelé Wikipedie, Blu-ray [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 30. 06. 2013, 16:17 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Blu- ray&oldid=10460511  Přispěvatelé Wikipedie, USB flash disk [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 13. 07. 2013, 07:57 UTC, [citováno 23. 07. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=USB_flash_disk&oldid=10514227


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2880."

Podobné prezentace


Reklamy Google