Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paměti Karel Brambora Martin Císař.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paměti Karel Brambora Martin Císař."— Transkript prezentace:

1 Paměti Karel Brambora Martin Císař

2 Obsah RAM pamět Operační paměti Cache pamět Ostatní druhy pamětí
Parametry pamětí Zdroje

3 RAM paměti

4 RAM- úvod paměti RAM (Random access memory) = paměť s náhodným přístupem umožní uložit obsah informace uchovat ji po požadovanou dobu a znovu ji získat pro další použití Označení „paměť RAM“ se používá nepřesně ve smyslu RWM-RAM, ale pamětí typu RAM jsou také diskové paměti, flash paměti, diskety a další typy s libovolným přístupem. Informace je obvykle vyjádřena jako číselná hodnota. Pro své vlastnosti se používá binární (dvojková) číselná soustava, která má pouze dva stavy, které se snadno realizují v elektronických obvodech.

5 RAM- rozdělení Paměti (RAM) lze rozdělit do tří základních skupin:
registry: paměťová místa na čipu procesoru, která jsou používaná pro krátkodobé uchování právě zpracovávaných informací vnitřní (interní, operační) paměti: paměti osazené většinou na základní desce. Bývají realizovány pomocí polovodičových součástek. Jsou do nich zaváděny právě spouštěné programy (nebo alespoň jejich části) a data, se kterými pracují. vnější (externí) paměti: paměti realizované většinou za pomoci zařízení používajících výměnná média v podobě disků či magnetofonových pásek. Záznam do externích pamětí se provádí většinou na magnetickém nebo optickém principu. Slouží pro dlouhodobé uchování informací a zálohování dat.

6 RAM- operační paměti Dělení podle technologie
SRAM (Static RAM) statické paměti uchovávají informaci po celou dobu, kdy je paměť připojena ke zdroji elektrického napětí DRAM (Dynamic RAM) dynamické paměti zapsanou informaci mají tendenci ztrácet i v době, kdy jsou připojeny k napájení. Informace v takových pamětech je nutné tedy neustále periodicky oživovat, aby nedošlo k jejich ztrátě.

7 RAM- rozdělení Random access memory = paměť s náhodným přístupem.
Může být typu: RWM (Read Write Memory), to znamená s možností opakovaného zápisu a čtení informace, ROM (Read Only Memory) jen pro čtení.

8 RAM - operační paměti

9 RAM- operační paměti Slouží k ukládání údajů, které počítač potřebuje pro zpracovávání právě prováděné úlohy Energeticky závislé: jsou to paměti, které uložené informace po odpojení od zdroje napájení ztrácejí Jako operační paměti se používají polovodičové RAM, protože jsou velmi rychlé, ale poměrně drahé v přepočtu ceny za byte Pozn. Údaje, které je potřeba uchovat i po vypnutí počítače se ukládají do externí paměti počítače typu RAM - to je např. pevný disk, CD-ROM, disketa aj

10 RAM- operační paměti SIMM DIMM - SDR – (Single Data Rate),
DDR – (Double Data Rate). DDR2 SODIMM– paměti používané pro notebooky

11 Cache paměti

12 Cache paměti Cache paměť je rychlá vyrovnávací paměť mezi rychlým zařízením (např. procesor) a pomalejším zařízením (např. operační paměť). V dnešních počítačích se běžně používají dva druhy cache pamětí: Softwarová cache Hardwarová cache

13 Softwarová cache Obecně se používá jako vyrovnávací paměť pro pomalé (vzhledem k rychlosti procesoru) vnější paměti. (př. pevný disk počítače) Operační systém se snaží informace, se kterými právě pracuje, uchovávat v rychlé operační paměti a na disk je ukládat co nejpozději. Nemusí tak provádět zbytečné pomalé čtecí a zápisové operace na disku, které jsou o několik řádů pomalejší (je nutné přemístit hlavy a počkat, až se disk natočí požadovaným místem pod hlavy).

14 Hardwarová cache realizovaná specializovanými paměťovými obvody
Používá se v některých řídících jednotkách vnějších pamětí (disky) a v procesorech a jejich podpůrných obvodech. vyrovnává v řídících jednotkách rozdíl mezi nepravidelným předáváním/přebíráním dat počítačem (sběrnicí) a pravidelným tokem dat do/z magnetických hlav, jehož rytmus je dán rychlostí otáčení disku.

15 Interní cache primární L1
slouží k vyrovnání rychlosti velmi výkonných procesorů a pomalejších pamětí Umístěna přímo na čipu procesoru a je také realizována pomocí paměti SRAM

16 Externí cache Paměť, která je umístěna mezi pomalejší operační pamětí a rychlým procesorem. Tato paměť je vyrobena jako rychlá paměť SRAM a slouží jako vyrovnávací paměť u počítačů s výkonným procesorem, které by byly bez ní operační pamětí velmi zpomalovány. Externí cache paměť je osazena na základní desce počítače činnost řízena řadičem cache paměti

17 Schéma zapojení

18 Ostatní druhy pamětí RWM ROM PROM EPROM EEPROM Flash WMM WOM

19 Parametry pamětí kapacita přístupová doba přenosová rychlost
statičnost / dynamičnost destruktivnost / nedestruktivnost při čtení energetická závislost / nezávislost:

20 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Cache
2.prosince 2008


Stáhnout ppt "Paměti Karel Brambora Martin Císař."

Podobné prezentace


Reklamy Google