Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vylučování Při látkové přeměně vznikají odpadní látky, kterých se organismus musí zbavit. děje látkové přeměny odpadní látky odstraňují se soustavou dýchání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vylučování Při látkové přeměně vznikají odpadní látky, kterých se organismus musí zbavit. děje látkové přeměny odpadní látky odstraňují se soustavou dýchání."— Transkript prezentace:

1

2 Vylučování Při látkové přeměně vznikají odpadní látky, kterých se organismus musí zbavit. děje látkové přeměny odpadní látky odstraňují se soustavou dýchání oxid uhličitý, voda v podobě vodní páry dýchací trávenístolicetrávicí vylučování močmočová potkožní

3 Močová soustava souhrnný název pro soustavu dutých orgánů, které odvádějí moč z těla do vnějšího prostředí Hlavním úkolem močového ústrojí je: odstraňovat z těla odpadní látky udržovat rovnováhu vnitřního prostředí udržovat stálý objem vody Hlavními orgány jsou: dvě ledviny dva močovody močový měchýř močová trubice ledvina močová trubice močovod močový měchýř žíla a tepna

4 Ledvina párový orgán fazolovitého tvaru v zadní části dutiny břišní po obou stranách bederní páteře na povrchu je vazivové pouzdro ledvinová kůra s ledvinovými váčky dřeň se soustavou kanálků ledvinová pánvička ledvinová tepna ledvinová žíla močovod ( přivádí krev k filtraci ) (odvádí vyčištěnou krev) (odvádí moč) ledvinové kanálky (vstřebávají zpět užitečné látky – cukry, aminokyseliny, vitamíny a vodu) Ledviny přefiltrují za 1 min 1,3 l krve. (sbírá moč)

5 Funkce ledvin Každá ledvina obsahuje přibližně 1 milion droboučkých jednotek zvaných nefrony, které filtrují krev odstraňují z ní zplodiny a přebytečnou vodu vyrábějí moč Ta vtéká kanálky do ledvinové pánvičky a odtud do močového měchýře, kde se hromadí, než je močovou trubicí vypuzena z těla. Moč obsahuje 95 % vody a odpadní látky (močovina, přebytečné minerální soli). Za den se průměrně vytvoří asi 1 – 1,5 litru (dle příjmu tekutin).

6 Onemocnění ledvin Ledviny velmi citlivě reagují na změny v organismu jiné složení moči Při onemocnění organismu se mohou v moči objevit stopy krve, bílkoviny, cukr doping(látky povzbuzující výkonnost organismu) Onemocnění ledvin může být způsobeno: prochlazením nadměrným kořeněním přecházením onemocnění (např. angíny) nesprávným užíváním léků

7 Onemocnění ledvin Ledvinové kameny vznikají v močovodech krystalické shluky vznikající z minerálů rozpuštěných v moči Infekce a záněty ledvin spojují se s jinými onemocněními (např. se spálou, zánětem nosohltanu) Akutní (náhlé) selhání ledvin může nastat z různých příčin (požitím jedu, velkou ztrátou krve) postižená osoba se může uzdravit Chronické selhání ledvin může být pro člověka smrtelné

8 Selhání ledvin Ledviny ztrácejí svou schopnost vylučovat odpadní látky z těla. Hromadící se odpadní látky mohou toxicky působit na ostatní orgány v těle a způsobovat tak další komplikace Možnosti léčby: transplantace ledviny ( i od živého dárce) (stačí jedna funkční ledvina) dialýza (hemodialýza) smrt. umělá ledvina Pacient většinou dochází na hemodialýzu cca třikrát do týdne na čtyři až šest hodin.

9 Prasknutí močového měchýře Astronom Tycho Brahe podle pověsti zemřel kvůli prasklému močovému měchýři, protože nemohl vstát od stolu dříve než císař. Prasknutí močového měchýře z důvodu úmyslného zadržení moči však není možné, protože když tlak moči překročí jistou mez, dojde prostě k relaxaci svěrače močové trubice a k samo- volnému úniku moče. Prasknutí stěny měchýře je možné v případě neprůchodnosti močové trubice, například vinou zvětšené prostaty, nebo k němu může dojít při prudkém nárazu na dutinu břišní (pády, údery, autonehody).

10 Inkontinence Močová inkontinence (pomočování) je vůlí neovladatelný únik moči z těla. Často je dočasná a téměř vždy vyplývá z aktuálního zdravotního stavu. Vyskytuje se při: zakašlání, smíchu, při námaze u pacientů se stařeckou demencí u starších mužů v rámci onemocnění prostaty u starších žen může být příčinou ztráta estrogenů vzniká i při stavech úzkosti, ve strachu atd. Možnosti řešení: optimální pitný režim tělesná aktivita posilování pánevního dna dostupnost toalety kompenzační hygienické pomůcky

11 Kůže pokryv těla ochrana před nepříznivými vlivy mechanickými a chemickými a před choroboplodnými zárodky podílí se na regulaci teploty pot účastní se dýchání jsou v ní uložena citlivá nervová zakončení reagující na dotyk, tlak, teplo, chlad, bolest největší orgán lidského těla plocha kůže u dospělého člověka dosahuje 1,6 až 1,8 m² (hmotnost kůže představuje 7% celkové tělesné hmotnosti)

12 Stavba kůže pokožka 3 vrstvy: škára podkožní vazivo Pokožka je tvořena několika vrstvami plochých buněk. Vrchní jsou zrohovatělé odlupují se v malých šupinkách. (v místech častého tlaku buňky rohovatějí do větší hloubky mozoly) Jsou v ní uloženy i pigmentové buňky ochrana před UV zářením. (pigment = kožní barvivo) (Působení sluncepigment blíže k povrchu pokožkyopálíme se.)

13 Daktyloskopie Je nauka o kožních papilárních liniích na prstech, dlaních a ploskách nohou. Průběh těchto linií je pro každého jedince charakteristický. Tato jedinečnost je využívána v kriminalistice pro identifikaci osob. (Daktyloskopické stopy zanechává člověk díky tomu, že dlaně jsou trvale jemně zpocené a tento pot zůstává na povrchu předmětů, kterých se dotkl nebo přidržel.)

14 Stavba kůže (pokračování) mazová žláza škára chlup (vlas) vzpřimovač chlupu (hladký sval) nervová zakončení potní žláza cévy (chrání pokožku před vysycháním, mastí vlasy) (pocení – ochrana organismu před přehřátím) podkožní vazivo Podkožní vazivo je pružné a ukládá se v něm tuk.


Stáhnout ppt "Vylučování Při látkové přeměně vznikají odpadní látky, kterých se organismus musí zbavit. děje látkové přeměny odpadní látky odstraňují se soustavou dýchání."

Podobné prezentace


Reklamy Google