Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými."— Transkript prezentace:

1

2

3 POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE

4 Kůže kryje povrch lidského těla.
Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými (vodou, látkami z ovzduší) a fyzikálními (teplota, vlhkost, tlak, tah….) vlivy. Kůže je tvořena: 1) Pokožkou - je tvořena dlaždicovitě uspořádanými buňkami, v namáhaných místech se tvoří ztvrdlé vrstvy. Ve svrchní vrstvě jsou rýhy charakteristické pro každého jedince. Věda zabývající se otisky prstů se nazývá DAKTYLOSKOPIE. Ve spodní vrstvě pokožky je barvivo – kožní pigment. 2) Škárou – vyrůstají z ní kožní deriváty – vlasy, chlupy, nehty, jsou zde potní a mazové žlázy, tělíska vnímající dotyk, bolest, teplo a chlad. 3) Podkožním mazivem – jsou zde tukové buňky. Je-li tukové hmoty nadbytek, hovoříme o otylosti.

5 ŽLUTOHNĚDÁ (mongoloidní)
Podle barvy kůže rozlišujeme tři základní lidské rasy: BÍLÁ (europoidní) ČERNÁ (negroidní) ŽLUTOHNĚDÁ (mongoloidní)

6 Obrázek lidské kůže vlas pokožka škára podkožní vazivo sval tuk
potní žláza tuk céva

7 5. Jaké jsou tři lidské rasy?
Opakování 1. Jmenuj tři vrstvy kůže. Pokožka, škára, podkožní mazivo 2. Jak se nazývá věda o otiscích kůže? Daktyloskopie 3. Uveď příklad kožních derivátů. Vlasy, chlupy, nehty 4. Kde se ukládají tukové buňky? V podkožním vazivu 5. Jaké jsou tři lidské rasy? Europoidní, negroidní mongoloidní

8

9


Stáhnout ppt "POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými."

Podobné prezentace


Reklamy Google