Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_376_VES_16 Autor Mgr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_376_VES_16 Autor Mgr."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_376_VES_16 Autor Mgr. Jana Nachmilnerová Tematický okruh Veřejná správa Ročník 3 Forma denní Datum tvorby Srpen 13 Anotace Text slouží k výuce a samostudiu, celek tvoří základy pro orientaci v předmětu Veřejná správa, obsahuje také cvičení, pro práci s vyučovaným tématem. Společná kontrola činností je prováděná pomoci dataprojektoru nebo na PC Zdroje Ilustrace, pokud není uvedeno jinak, jsou screeny obrazovky a jejich úprava, archiv autora a kliparty MSOFFICE.

2 Památky UNESCO ve světě

3 Památky UNESCO ve světě INDIE – Chrám Mahábódhi, Bodhgaya ITÁLIE – Florencie Pantheon Siena ŠPANĚLSKO – Palau de la Música Sagrada Família AUSTRÁLIE – Velký korálový útes KANADA - Dinosauři provinční park FRANCIE – Versailles Katedrála Notre Dame Nábřeží Seiny EGYPT – Gízská nekropole VELKÁ BRITÁNIE A SEVERNÍ IRSKO – Stonehenge Blenheimský palác JIŽNÍ DAKOTA – Mount Rushmore

4 Chrám Mahábódhi, Bodhgaya Chrám Mahábódhi je buddhistický chrám v indické Bódhgaji, kde měl podle tradice Budhha Gautama dosáhnout probuzení. Bódhgaja se nachází v severoindickém státě Bihár, 96 kilometrů od hlavního města Patny. Nedaleko chrámu směrem na západ se nachází Strom bódhi, pod nímž Buddha probuzení dosáhl.

5 Florencie je metropole italského Toskánska, ležící na řece Arno. Od roku 1982 je historické centrum Florencie zapsáno na Seznamu svět. dědictví UNESCO.

6 Pantheon je chrám v Římě, původně zasvěcený všem bohům, později katolizován a zasvěcen Panně Marii mučedníků (Santa Maria dei Martiri). Patří k nejvýznamnějším a nejzachovalejším antickým chrámům.

7 Siena Siena – leží uprostřed italského Toskánska, je hlavním městem stejnojmenné provincie. Do všeobecného povědomí se Siena zapisuje jako historické kulturní město s výborně zachovalým středověkým architektonickým dědictvím. Proto je Siena zapsána na seznam památek světového dědictví UNESCO.

8 Palau de la Música Palau de la Música Catalana je koncertní sál, který se nachází v Barceloně. Sál byl postaven mezi lety 1905 – 1908 podle návrhu katalánského architekta Lluís Domènech i Montanera.

9 Sagrada Família Sagrada Familia je chrám který se nachází na východním pobřeží Španělska v Barceloně. Stavební práce na něm začaly v roce 1882, trvají dodnes. Chrám je hlavní stavbou slavného architekta Antonia Gaudího. Toto neobyčejné stavební dílo mělo podnítit návrat k učení římskokatolické církve. Chrám byl vysvěcen papežem Benediktem XVI..7. listopadu 2010, který ji také propůjčil titul basillica minor

10 Velký korálový útes Velký korálový (bariérový) útes je největší korálový útes světa. Táhne se podél pobřeží Queenslandu (severovýchodní Austrálie). Je přes 2000 km dlouhý, má asi 600 ostrovů a jeho velká část je chráněna jako Great Barrier Reef Marine Park. Od roku 1981 je celý útes pod ochranou UNESCO.

11 Dinosauři provinční park je velké chráněné území, zapsané na seznamu památek UNESCO. Rozkládá se asi dvě a půl hodiny jízdy jihovýchodně od města Calgary v kanadské provincii Alberta. Nachází se v údolí řeky Red Deer River a jeho reliéf je složen z typického vlnitého terénu Badlands. Rozloha tvoří 73,7 km², park byl oficiálně vyhlášen roku 1955. Jedná se o významnou oblast pro paleontologické výzkumy, zejména pro výzkum dinosaurů z období svrchní křídy. Bylo zde objeveno na 40 druhů dinosaurů a mnoho zkamenělin dalších organismů z doby před asi 75 miliony let. Dinosauří provinční park

12 Versailles Zámek ve Versailles je zámek ve městě Versailles u Paříže, který vznikl v době vrcholu královské moci ve Francii, a symbol absolutistické monarchie. S přestávkou za vlády regenta Filipa Orleánskeho byl zámek od roku 1682 až do Francouzské revoluce (1789) sídlem královského dvora a vlády Francie. V roce 1979 byl zámek s parkem zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

13 Katedrála Notre Dame Katedrála Notre-Dame v Remeši vznikla na žádost remešského arcibiskupa zbudovat katedrálu, která by odpovídala významu události korunovací francouzských králů.

14 Nábřeží Seiny Nábřeží Seiny v Paříži je architektonický celek zapsaný na Seznamu světového dědictví UNESCO. Jedná se o nábřeží na obou březích řeky Seiny v Paříži, jehož součástí jsou nejvýznamnější pařížské pamětihodnosti jako Eiffelova věž, Musé d' Orsay, Louvre nebo katedrála Notre-Dame, ale také historické mosty, které spojují oba břehy. Nábřeží bylo zaneseno na seznam v roce 1991.

15 Pyramidy v Gíze - Gízská nekropole Gízská nekropole je archeologická lokalita nedaleko egyptského hl. města Káhiry. Pohřebiště leží přibližně 9 km od historického centra Gízy a 25 km jihozápadně od Káhiry. Tomuto komplexu staroegypt. monumentů dominují tři pyramidové komplexy a Velká sfinga. Dále se zde nachází vesnice dělníků a množství dalších hrobek. Pyramidy v Gíze jsou řazeny mezi Sedm divů světa a jsou zároveň jedinými stavbami z tohoto seznamu, které se dochovaly až do současnosti. V roce 1979 bylo na seznam světového dědictví UNESCO zařazeno staroegyptské hlavní město Mennofer společně s jeho přilehlými nekropolemi, včetně té v Gíze.

16 Stonehenge Stonehenge je komplex menhirů a kamenných kruhů, nacházející se na Salisburské pláni asi 13 km severně od městečka Salisbury v Jižní Anglii.

17 Blenheimský palác Blenheimský palác je rozlehlé a velkolepé anglické venkovské sídlo, umístěné v městečku Woodstock, v hrabství Oxfordshire. Kromě biskupských rezidencí se jedná o jediné venkovské sídlo v Anglii, které má oprávnění nazývat se palácem. Jeho budova a okolní zahrady jsou od roku 1987 uvedeny na seznamu světového dědictví UNESCO.

18 Mount Rushmore Mount Rushmore – Národní památník Mount Rushmore, je název obrovské sochy, která se nachází v Jižní Dakotě. Socha byla vytesána přímo do žulového skalního masivu v letech 1927-1941 a zobrazuje hlavy 4 významných amerických prezidentů: George Washingtona (1732–1799), Thomase Jeffersona (1743–1826), Theodora Roosevelta (1858–1919) a Abrahama Lincolna (1809–1865). Sochu navrhl sochař Gutzon Borglum v roce 1927, ale v květnu roku 1941 zemřel, a tak jeho práci musel dokončit jeho syn. Veškerá plocha památníku zabírá 5,17 km² a nachází se v nadmořské výšce 1745 m. Hlavy jsou vysoké 18 m. Každoročně je navštíví okolo dvou milionů návštěvníků. Stavba trvala 400 dělníkům více než 14 let. Pozn.: prezident Bush má projev na Mt. Rushmore


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_376_VES_16 Autor Mgr."

Podobné prezentace


Reklamy Google