Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková"— Transkript prezentace:

1 Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková
Île de la Cité Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková

2

3 Ostrov leží na francouzské řece Seině v srdci Paříže
Základní údaje Ostrov leží na francouzské řece Seině v srdci Paříže Byl osídlen jako první Je to jedno z nejkrásnějších a nejnavštěvovanější míst Paříže Na ostrově se nachází: katedrála Notre Dame náměstí Place du Parvis Sainte Chapelle Conciergerie

4 Roku 52 př. n. l. žil na tomto ostrově malý keltský kmen Parisiů
Historie ostrova Roku 52 př. n. l. žil na tomto ostrově malý keltský kmen Parisiů Po vyhnání Keltů, Říman Labenius, založil na ostrově dočasný tábor Chlodvík I. založil Merovejský palác a ostrov se stal hlavním městem merovejské Neustrie Po dobu středověku byl ostrov důležitým vojenským a politickým centrem Byl zde upálen templářský velmistr Jacques de Molay (česky Jakub z Molay)

5 Vznikla na přání biskupa Maurice ze Sully
katedrála Notre Dame Výstavba trvala 1163 – 1345 Vznikla na přání biskupa Maurice ze Sully Na jejím místě se konaly náboženské obřady V roce 1239 se zde vzdal trůnu Ludvík Svatý Proběhly tu korunovace francouzských králů Vchod je z náměstí Place du Parvis Obě věže včetně interiérů jsou návštěvníkům volně přístupné

6

7 náměstí Place du Parvis
Náměstí vzniklo v 19. století po stržení budov nemocnice Hôtel-Dieu. Z náměstí je vchod do Archeologické krypty (zbytky staveb 3. – 19. stol.)

8 Nachází se v komplexu Justičního paláce.
Sainte Chapelle Je to gotická kaple. Nachází se v komplexu Justičního paláce. Byla postavena francouzským králem Ludvíkem IX.

9 Název znamená purkrabství.
Conciergerie Název znamená purkrabství. Budova sloužila původně správci královského paláce, odtud odvozen název. Jako vězení sloužila v období Velké francouzské revoluce. Bylo zde 1200 vězňů. Budova je přístupná veřejnosti od roku 1914.

10 Zdroje Wikipedie [online]. 2013, [cit ]. Dostupné z: %8Ele_de_la_Cit%C3%A9 Wikipedie [online]. 2013, [cit ]. Dostupné z: %C3%A1la_Notre- Dame_(Pa%C5%99%C3%AD%C5% BE)

11

12 Děkujeme vám za pozornost


Stáhnout ppt "Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková"

Podobné prezentace


Reklamy Google