Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník: 1 Tematická oblast: OV1 Anotace: Tento materiál slouží k výuce a opakování učiva pro žáky, kteří byli v souladu s § 9 vyhlášky číslo 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění, zařazeni do třídy odborného učiliště, kde se vzdělávají dle ŠVP v oborech 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby, 66-51-E/01 Prodavačské práce a 75-41-E/01 Pečovatelské služby. Autor: Mgr. Marcela VLASATÍKOVÁ Období vytvoření: Srpen 2013

2 Téma: Péče o zdraví 7. Duchovní život

3 Duchovní život Víme už, že člověk má: 1.biologické a materiální potřeby (jíst, pít,…bydlení, oblečení,..). 2.psychické potřeby - duševní (rozum, city a vůli) 3.sociální potřeby (pěstuje vztahy k lidem) Kromě nich vykazuje i projevy duchovního života.

4 Projevy duchovního života Prožívat krásu Prožívat lásku Vědět něco o hudbě Kochat se uměním Blízkost druhého člověka Blízkost druhých lidí Naplňují náš duchovní život.

5 Potřebujeme najít odpovědi i na těžké otázky: Přemýšlet, kde jsme se tu vzali? Co má v životě smysl? Co je smrt, co je po smrti? Existuje bůh? Je pouze jeden bůh? Kdo stvořil svět? Na většinu otázek nejde odpovědět. M u s í m e v ě ř i t

6 Víra v boha. Někteří věří jenom sami sobě a možnosti ovládat svůj život. Jiní věří v nadpřirozené síly nebo bytosti. Víra v boha a jeho vliv na náš život je základem náboženství.

7 Co přináší víra  V í r a u každého náboženství přináší pocit jistoty a sounáležitosti s ostatními věřícími lidmi.  Je to duchovní radost a obohacení života. Náboženství má vypracovaný morální kodex.  Jeho dodržování = vysoká morální úroveň společnosti. (Křesťanství – osobní život neomezuje.)

8 Náboženství ve světě Ve světě vzniklo velké množství náboženství.  Křesťanství – Ježíš  Buddhismus – Budha  Hinduismus - Brahma, Višnu a Šiva  Islám – Aláh ( Muslimové)  Judaismus – Bůh Stvořitel

9 Víra v ČR. U nás je nejrozšířenější náboženství křesťanství. Velkou roli na to, jestli se stane člověk věřícím, mají tradice rodiny, tradice kraje a společnosti (Slovácko, Valašsko). Víra Dává odpověď na otázky: Jak vznikl náš svět? Kdo jsme? Odkud jsme přišli? Kam směřujeme? Jak správně žít? Co je dobré? Co je špatné?

10 Křesťanství, kniha BIBLE Příslušnost ke křesťanství je dána křtem a osobním přijetím vyznání víry Všichni křesťané věří v jednoho Boha, vyznávají Ježíše Krista jako Spasitele a Božího syna uznávají křest a další svátosti věří v možnost odpuštění hříchů a spásy Křesťané věří, že Ježíš zemřel na kříži, třetího dne byl vzkříšen a za 40 dní vstoupil na nebe.

11 BUDDHISMUS Buddhismus, původem z Indie, zůstává stále nejrozšířenějším náboženstvím v Asii. Jeho jednotlivé školy můžete dnes nalézt na celém světě. Odhady počtu buddhistů se pohybují mezi 350 milióny až - 550 milióny věřících. Pravidla pro všechny stoupence zahrnují: zdržet se zabíjení a zraňování živých bytostí zdržet se braní věcí (nekrást) zdržet se nesprávného sexuálního chování zdržet se zraňující a nepravdivé mluvy (nelhat, nepomlouvat, nemluvit zbytečně...) zdržet se zneužívání omamných prostředků základem je vyhnout se jakémukoliv ublížení jiné bytosti. Dnes je praktikována především na území Tibetu, Nepálu, Bhútánu Mongolsku a některých částí Indie, Číny a Japonska.

12 Buddhismus V buddhistických textech můžeme najít návody, jak dosáhnout štěstí v tomto životě, co dělat pro lepší budoucí zrození, jak se správně chovat k manželce či manželovi a udržet si tak šťastný partnerský život v tomto i budoucím životě, jak si zachovat dobré, jak si udržet bohatství atd... Buddhisté po celém světě slaví Vesak Svátek je spojen se třemi událostmi ze života historického Buddhy. Na květnový úplněk se zakladatel buddhismu Gautama Buddha narodil, během květnového úplňku o 35 let později dosáhl plného rozvinutí mysli - osvícení, a ve věku osmdesáti let zemřel..

13 Islám Některá náboženství omezují věřící Islám – zakazuje ženám chodit bez muže, řídit auto, chodit do práce.. Islám pochází ze západního pobřeží arabského poloostrova, z měst Mekky a Medíny. Slovo "islám" znamená "odevzdání se Bohu" Je to náboženství založené na učení proroka Mohameda. Základní text Islámu - Korán - je považován za absolutní neměnnou pravdu. Každý krok lidské bytosti je předurčen Alláhem a vše co, se stane, je jeho dílem.

14 Hinduismus Je rozmanitější než buddhismus, a to částečně proto, že je možno vybírat z většího počtu božstev a částečně i proto, že bohové mohou mít rošťácké i zlomyslné povahy. Tři hlavní hinduistická božstva - Brahma, Višnu a Šiva.

15 Hindové Stoupenci hinduismu tvoří jednu šestinu světové populace

16 Judaismus Judaismus, židovské náboženství, které patří spolu s křesťanstvím a islámem mezi tři světové monoteistické soustavy. Je nejstarší, základy již ve 13. stol. př. n. l. v době Mojžíše. Hlavním rysem judaismu je víra v jediného Boha Základem judaismu jsou biblické texty Starého zákona. Vnějším symbolem smlouvy mezi Bohem a Židy, které si Bůh vyvolil za svůj privilegovaný národ, je obřízka. Nositeli judaismu jsou Židé.

17 Náboženské sekty. Někdy může dojít ke zneužití víry. Vznikají skupiny věřících sekty. Cílem bývá touha vůdců manipulovat s lidmi (ovládat je). Umí to dobře. Mladí a nezkušení jsou psychicky i ekonomicky zneužíváni. Cesta ze sekty = nesnadná, nemožná. Věřící jsou psychicky zneužíváni = není jim dán prostor pro vlastní úvahy a myšlení. Důvěřiví věřící jsou ekonomicky zneužíváni = připraví členy o majetek i peníze. Může dojít i k násilí.

18 Sekty Poučení o sektách najdeme v současné literatuře

19 Co vede lidi ke vstupu do sekty? Do sekty lidi přivádí porozumění s ostatními členy (bratry a sestrami) nalezení opory při řešení osobních neúspěchů nešťastné lásky a ztráty v osobním životě

20 Otázky: 1.Vyjmenuj projevy duchovního života. 2.Co je základem každého náboženství? Na které otázky odpovídá? 3.Co je to sekta? Jak vzniká a co od ní hrozí? 4.Co může vést mladé lidi ke vstupu do sekty? Co naleznou?

21 Použité zdroje a adresy Literatura Občanská výchova pro odborná učiliště I Autorka Hana Kovaříková, vydalo 2003 nakladatelství Septima http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaaba_mirror_edit_jj.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99es%C5%A5anstv%C3%AD#Charakteristika_k.C5.99es.C5.A5an stv.C3.AD cs.wikipedia.org/wiki/Buddhismus http://www.redbuddha.at/wp- content/uploads/Phra_Buddha_Maha_Nawamin_Sakayamuni_Sri_Wisetchaichan.jpg http://www.schwarzaufweiss.de/burma/images/myanmar02.jpg http://nd01.jxs.cz/987/542/3794e34f85_11805890_o2.gif

22 Pokračování http://30wbqg.blu.livefilestore.com/y1pmOEajnFAUgaULex npQRcLdqr3lZ4DqcQmTrE3MDRQG6cvNLpXUhdeFTVF5 3h7DF_25htqoPH3X6_dAN1-eBOjg http://www.bilder-aus-nepal.de/Bilder-Religion- klein/0.Uebersicht-klein/Hinduismus-kl.jpg http://hexe-werden.de/images/sampledata/hinduismus.jpg http://www.reinold-online.de/Hinduismus/shiva1.jpg http://www.religion.ch/web/images/stories/hinduismus.jpg http://promysli.to/wp- content/uploads/2010/10/Akshardham_Delhi_.jpg http://www.sirion.sk/user/catalog_big/142/sekty.jpg http://nd03.jxs.cz/297/612/11729539fb_61351842_o2.jpg


Stáhnout ppt "Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google