Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici."— Transkript prezentace:

1

2

3 MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici

4 1. Příprava na ovulaci. Po menstruaci začíná narůstat děložní sliznice. 2. Příprava na zachycení embrya. Děložní sliznice je připravena na uhnízdění zárodku (blastocystu). 3. Menstruace. Jestliže nedojde k uchycení embrya, děložní sliznice se rozpadne a je odstraněna při menstruaci. A. Děložní sliznice, B. Slizniční ucpávka v děložním hrdle, C. Odpojená děložní sliznice je odstraněna, D. Odpojená (zůstávající) oblast 0,3 mm 5 mm 50 – 80 ml

5 vajíčko žluté tělísko vejcovod vaječník folikul TVORBA HORMONŮ PROGESTERONU A ESTRADIOLU progesteron připraví dělohu na přijetí oplozeného vajíčka pokles hladiny progesteronu vyvolá menstruační krvácení VAJÍČKO je největší buňka v lidském těle d = 0,1 – 0,2 mm

6 chirurgický nástroj

7

8

9

10 Bakteriální Syfilis Kapavka Chlamydiová infekce Virové  HIV, AIDS  Genitální opary  Genitální bradavice  Hepatitida B a D Parazitické o Veš muňka o Svrab (roztoč zákožka svrabová) Plísňové Kandidóza není striktně pohlavně přenosnou nemocí, ale může být přenesena sexuálním kontaktem Protozoální (z prvoků)  Trichomoniáza

11 AIDS z anglického Acquired Immunodeficiency Syndrome, česky Syndrom získaného selhání imunity. Infekci vyvolává vir HIV (Human Immunodeficieny virus). Nemoc byla poprvé zaznamenána v roce 1981 a od té doby se jí nakazily desítky milionů lidí, nejhůře postižené jsou některé africké státy. Přestože se léky na tlumení HIV/AIDS neustále zdokonalují, nemoc stále zůstává téměř vždy nevyléčitelnou a smrtelnou.

12 Přenos krví Krev je z hlediska přenosu viru HIV nejnebezpečnější tekutinou. Rizikové jsou zejména použité injekční jehly, ať už sdílené mezi narkomany nebo opakovaně používané v zemích se zaostalým zdravotnictvím. Přenos krevní transfúzí je dnes díky testování krve vzácný, stále k němu však občas dochází. Riziko představují i orgánové transplantace. Velkému riziku je vystaven zdravotnický personál manipulující s krví. Hmyzí kousnutí riziko přenosu nepředstavuje. Sexuální přenos K přenosu může docházet při sexuálních aktivitách, během kterých je sliznice ve styku se sexuálními sekrety (sperma, poševní sekret) či krví. Anální styk je významně nejrizikovější! Líbání rizikové není, za předpokladu že ústa nejsou poraněná. Možnost nakažení významně snižuje užívání kondomu, ostatní formy antikoncepce ochranu před nákazou neposkytují. Přenos z matky na dítě K přenosu viru HIV z matky na dítě může dojít během těhotenství i během porodu. Další riziko přenosu představuje kojení, kterého by se HIV pozitivní matky vyvarovat. Nové léčebné postupy mají slibné výsledky, co se týče zpomalení postupu onemocnění AIDS, ale jsou velice nákladné a navíc nejsou v mnoha zemích dostupné. Proto nejúčinnější metodou proti rostoucí epidemii zůstává prevence, tedy dlouhodobý monogamní vztah s nenakaženým partnerem, omezený počet životních partnerů a použití kondomu pro každý pohlavní styk.

13 Inkubační doba Inkubační doba nemoci je 3–8 týdnů, po které se objevují příznaky akutní infekce HIV, které jsou velmi podobné chřipce. Mezi první příznaky patří obvykle zvětšené mízní uzliny na více částech těla (krk, podpaží, třísla,…),horečka, záněty a vyrážka. Může se objevit i zvracení, nevolnost, bolesti hlavy a svalů, či trávicí obtíže. Po odeznění přechází nemoc do latentního stadia, (které je často nesprávně označováno jako inkubační doba) během kterého nemocný nepociťuje žádné potíže. Po ní následuje zhroucení imunitního systému – AIDS. U dospělých je střední doba mezi nákazou virem HIV a propuknutím nemoci AIDS přibližně deset let. Může ale trvat kratší i delší dobu. Přítomnost HIV v organismu lze diagnostikovat pomocí krevních testů. Nejčastěji se zjišťuje přítomnost protilátek proti viru HIV v krvi. Protilátky se však v dostatečném množství vytvoří až určitou dobu po nákaze. Obvyklá doba do nástupu protilátek je 4–6 týdnů. Test na HIV se provádí minimálně dva měsíce od rizika, kvůli kterému se necháváte testovat.

14 Na světě je dnes okolo 40 milionů nakažených, 3/4 z nich žijí v subsaharské Africe. V některých afrických zemích je nakažena i čtvrtina populace. Silně postižena je také jižní Asie, zejména Indie. V Evropě pak země bývalého Sovětského svazu.

15 Kolem AIDS je rozšířeno mnoho mýtů a pověr. Například mnoho lidí si myslí, že nakazit se dá např. podáním ruky, objetím, společnou koupelí v bazénu, využitím stejného WC, v davu nebo polibkem. V Afrických zemích se naopak setkáte s pověrou, že sexuální styk s pannou může AIDS vyléčit, což je možná jedním z důvodů, proč je v této oblasti tato nemoc tak rozšířena. Zrovna tak není pravdou, že tetování a piercing jsou zcela bezpečné, a že nákaza se šíří pouze mezi homosexuály a drogovými narkomany. Průměrná doba života lidí po nakažení virem HIV bez zahájení léčby je odhadována na 9–11 let. Po diagnóze nemoci AIDS se v oblastech bez kvalitní lékařské péče pohybuje mezi 6–19 měsíci. Je prokázáno, že pomocí léčby metodou antiretrovirální terapie je možno prodloužit život HIV postiženým až o 20 let. Předpokládá se, že tato doba by se měla v následujících desetiletích postupně prodlužovat v návaznosti na vědeckém výzkumu.

16 http://www.aids-pomoc.cz/pdf/statistiky/stat_31_3_2014.pdf

17

18 riziko vzniku lymfomu (nádorové onemocnění lymfatických uzlin) je asi 100× pravděpodobnější než u zdravého jedince

19

20

21 NAPADENÍ JAKÝMKOLIV VIREM, BAKTERIÍ, MIKROORGANISMEM, ČI PARAZITEM MŮŽE ZPŮSOBIT SMRT. Červená stužka je mezinárodně uznaným znakem solidarity s lidmi nakaženými virem HIV / trpícími nemocí AIDS.

22 Syfilis neboli příjice je infekční onemocnění, jeho příčinou je to bakterie, která se jmenuje treponema pallidum.

23 Toto stádium vznikne do několika týdnů. V místě průniku bakterie do těla se vytvoří tvrdý nebolestivý vřed. Obsahuje velké množství baktérií a může proto být infekční na dotyk. Místo bývá nejčastěji na genitálu, ale může to být prakticky kdekoliv.

24 Do tohoto stádia přejde nemoc asi u třetiny nemocných. Zbytek se po prvním stádiu vyléčí. Druhé stádium vzniká v řádu několika měsíců po infikaci a je spojeno s rozšířením baktérií krví po těle. Může se vyskytnout horečka, vyrážka po celém těle, vypadávání vlasů a mohou vzniknout i tzv. condylomata lata. Jsou to páchnoucí výrůstky na kůži v okolí genitálu, v tříslech a v kožních záhybech. Jsou přeplněné baktériemi a při dotyku mohou způsobit infekci.

25

26 Do třetího stádia přejde asi nemoc u třetiny nemocných druhým stádiem. Rozvoj tohoto stádia nastává po 3 – 15 letech. Dochází zejména k poškození mozku, ke ztrátě zdravého úsudku a rozkladu osobnosti a také k poškození míchy, které se projevuje poruchami hybnosti (zvláštní skákavou chůzí), hrozí také protržení aorty a smrt následkem vnitřního krvácení. Typickým projevem je také tvorba měkkých hrudkovitých nádorů v kůži, kostech i kdekoli v těle.

27 Syfilis se přenáší především sexuálním kontaktem nebo během těhotenství z matky na plod; baktérie je schopna prostoupit sliznicemi nebo oslabenou kůží. Je tudíž přenositelná i líbáním poblíž vředu a jakýmkoli sexem (orálním, vaginálním nebo análním). Pro treponemata je kyslík silně toxický, a proto mimo tělo rychle hynou. Prevence: Prevencí je opatrnost v sexuální oblasti, tzn. vyhýbat se rizikovým pohlavním stykům! Nebo aspoň používat kondom při styku s neznámým člověkem (i kdy není 100% ochranou před nákazou). Léčba: Skutečně účinná léčba je známá až od druhé poloviny minulého století, kdy byla vynalezena antibiotika. Antibiotika fungují proti treponemě velmi dobře. Nemocní nesmí mít po dobu léčby pohlavní styk - porušení je chápáno jako trestný čin § 226 trestního zákoníku Ohrožování pohlavní nemocí!

28 Kapavka je infekční onemocnění a její příčinou je bakterie zvaná Neisseria gonorrhoeae [Najsérija Gonoré]. Patří mezi nejrozšířenější sexuálně přenosné nemoci na světě. Tato bakterie se šíří nejen pohlavním stykem, ale i jinými sexuálními aktivitami (např. orální sex). Při klasickém přenosu pohlavním stykem se bakterie dostane do pohlavního systému nakaženého člověka. Zde pronikají bakterie do hloubky sliznic a dále se šíří. Při orálním sexu se mohou bakterie dostat do dutiny ústní příjemce. Zde mohou způsobit onemocnění spojené se vznikem bílých povlaků na mandlích ne nepodobné angíně.

29 Onemocnění má obvykle charakter hnisavého zánětu sliznic vylučovací a pohlavní soustavy, někdy také může zasáhnout konečník, hltan, nebo spojivky v očích. Projevy se trochu liší u mužů a u žen. Ženy: Onemocnění u žen je zákeřné tím, že asi u poloviny žen nemá žádné typické projevy. Bakterie se šíří jejich pohlavními cestami, tyto ženy jsou infekční a mohou nakazit další sexuální partnery. Vážnou komplikací může být poškození vejcovodů zánětem a následná trvalá sterilita, tj. neschopnost otěhotnět. Klasické příznaky kapavky u žen jsou pálení při močení a hlenohnisavý páchnoucí výtok z pochvy.

30 Muži: U mužů se nemoc projevuje velmi často pálením a řezáním při močení spojeným s hustým výtokem páchnoucího hnisu. Kromě výtoku je časté i zarudnutí okolí vyústění močové trubice na žaludu. U mužů může nemoc způsobit komplikace v podobě zánětu prostaty a nadvarlete. Ty se projeví horečkou, bolestivostí při erekci a ejakulaci Následkem infekce varlat může být neplodnost.

31 Kapavka se přenáší téměř výhradně pohlavní cestou. K nepohlavnímu přenosu může dojít výjimečně při nedodržení hygienických pravidel, bezprostředně znečistěnými infikovanými vlhkými předměty – ručníkem, žínkou, společným koupáním ve vaně. Prevence: Prevencí je opatrnost v sexuální oblasti, tzn. vyhýbat se rizikovým pohlavním stykům! Používat kondom při styku s neznámým člověkem. Léčba je pomocí přesně daných antibiotik. Nemocní nesmí mít po dobu léčby pohlavní styk - porušení je chápáno jako trestný čin § 226 trestního zákoníku Ohrožování pohlavní nemocí!

32

33 Menstrua č ní cyklus, pohlavní nemoci MENSTRUAČNÍ CYKLUS: počátek kolem 12. roku ( 8 – 15 let) složitá hormonální regulace: hlavně pomocí estrogenů a progesteronu ovulace = uvolnění zralého vajíčka z vaječníku do vejcovodu  příprava děložní sliznice na uhnízdění oplozeného vajíčka nedojde-li k oplození  menstruace = odplavení sliznice a vajíčka s krví z těla ven menopauza – ukončení funkce vaječníků (obvykle kolem 50. roku) POHLAVNÍ NEMOCI: nemoci přenosné pohlavním stykem AIDS (vir HIV)- po nákaze – dlouhé klidové období (až 10 let) – nemocný je bez příznaků, ale přenáší nemoc; projevy – zhroucení imunitního systému  smrt syfilis – bakteriální  léčba – antibiotiky, neléčený  smrt; příznaky: vřed v okolí pohlavních orgánů, kožní vyrážka kapavka - bakteriální  léčba – antibiotiky; příznaky: výtok, pálení při močení

34


Stáhnout ppt "MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici."

Podobné prezentace


Reklamy Google