Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ"— Transkript prezentace:

1 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_1.19 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Pohlavní choroby, antikoncepce TYP: DUM výkladový Předmět: Teorie TV Ročník: 2. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Šárka Dohnalová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: březen 2013

2 Metodický list Materiál je určen pro 1.ročníky čtyřletého studia a 1.a 2.ročníky šestiletého studia. Učitel pomoci prezentace - rozmnožovací soustava - zopakuje stavbu a funkci. Učitel zopakuje základní pojmy – gamety, gonády, ontogenetický vývoj jedince. Využije obrazový materiál ,,Která antikoncepce je pro mě nejvhodnější?“.

3 U pohlavních chorob kapavka, syfilis, kandidóza, AIDS charakterizujeme:
Původce nemoci. Příznaky nemoci . Léčba nemoci.

4 KAPAVKA Původcem kapavky je bakterie(neisseria gonorrhoeae).
Žije v teplých, vlhkých místech lidského těla. Jako jsou vagína, děložní hrdlo, močová trubice, řitní otvor nebo jícen.

5 KAPAVKA - příznaky U žen:
· Neobvyklý vaginální výtok - může být řídký, nažloutlý nebo nazelenalý. · Bolest při močení. · Infekce v konečníku nebo očích. . Krční infekce – ani nemusíte vědět, že jí máte. · Krvácení mimo menstruačního cyklu nebo silnější menstruace než je obvyklá.

6 KAPAVKA - příznaky U mužů:
. Bílý, nazelenalý nebo žlutý výtok z penisu. · Bolest při močení. · Infekce v konečníku nebo očích. · Krční infekce – ani nemusíte vědět, že jí máte. · Bolest nebo zvýšená citlivost varlat. · Občas i zánět předkožky.

7 KAPAVKA – léčba. Hlášení a léčba nemoci je povinná.
Nemoc se léčí antibiotiky. Během dalších dvou týdnů se provádějí bakteriologické kontroly. Váš partner by se měl léčit současně s Vámi, aby se vyloučilo riziko re-infekce.  Jediná cesta, jak se spolehlivě vyhnout kapavce, je používat kondom.

8 SYFILIS Syfilis je nemoc, která infikuje krev a tělní tekutiny.
Přenáší se sliznicí močové trubice, řitním otvorem nebo ústy. Původcem je bakterie (Treponema pallidium). Pokud není včas léčena, může mít velmi vážné následky –slepota,ochrnutí,smrt.

9 SYFILIS - příznaky Onemocnění má 3 stadia:
· První stadium – jeden nebo více vředů v okolí nebo přímo na vagíně či penisu, někdy okolo úst či řitního otvoru. Vředy se objeví 2-3 týdny po styku s bakterii. Vřed trvá od dvou do šesti týdnů a je vysoce infekční. · Druhé stadium – vyrážka, která se může objevit během 2-6 měsíců od nákazy. Provázena chřipkovými příznaky jakými je horečka, bolesti hlavy a bolesti v krku. Ploché, bradavičnaté výrůstky na pochvě u žen a v okolí řitního otvoru u mužů i žen. Obě první stádia nemusí být vůbec zaznamenána.  Pokud se nemoc neléčí, přichází třetí stadium: · Třetí stadium - velké poškození srdce, mozku a ostatních orgánů – může být smrtelné. Toto konečné stadium je vzácné a objeví se až po mnoha letech neléčené nemoci.

10 SYFILIS – léčba. Pro vyléčení je potřeba užívat antibiotika.
Důležité je léčit oba partnery, aby nedošlo k recidivitě. Chcete-li se této infekci vyhnout, používejte kondom!

11 KANDIDÓZA Původcem nemoci je kvasinka(candida albicans), která žije na lidské kůži, v ústech, střevech, děloze. Zvýšený výskyt množení způsoben –špatným stravováním, cukrovkou. Vyvolávají onemocnění v oblasti genitálií.

12 KANDIDÓZA – jak se šíří? Kandidóza se může objevit při nechráněném sexu – jedna z příčin.

13 KANDIDÓZA – příznaky. U žen: U mužů:
Vaginální výtok husté, sýrovité konzistence -kvasnicového zápachu. Svědění, otoky a zarudnutí v okolí dělohy, pochvy a análního otvoru. Zduřená pochva. Bolest při pohlavním styku nebo při močení. U mužů: Svědění, pálení a podráždění pod předkožkou a na špičce penisu. Zarudnutí, červené skvrny pod předkožkou nebo špičce penisu. Potíže při přetahování předkožky a sýrovitý výtok pod předkožkou. Nepříjemný pocit při močení.

14 KANDIDÓZA – léčba Obvykle použijeme krém, kterým si postižená místa natíráme.  Podráždění a svědění se zbavíme tak, že se budeme umývat čistou vodou bez použití mýdla nebo bublinkových koupelí. Znovu nakažení zabráníme léčeni obou partnerů.  Kandidóza bují v teple a vlhku. Proto by jsme neměli: · Nosit těsné spodní prádlo z jiné látky než bavlny. · Používat parfémovaná mýdla, genitální spreje a deodoranty. · Užívat antibiotika. . V případě nutnosti se poraďte s lékařem. 

15 AIDS (syndrom získané ztráty imunity).
Původcem nemoci je vir HIV. Napadá imunitní systém člověka. Ničí schopnost funkce bílých krvinek- T lymfocyty. Zatím nevratné a nevyléčitelné onemocnění.

16 HIV – jak se šíří? Přenáší se nechráněným pohlavním stykem-spojeným častým střídání různých partnerů. Přenáší se krví – základní. Přenáší se mateřským mlékem – matka musí být infikovaná virem HIV. Nemocná matka může také přenést virus na dítě v těhotenství. Neexistují žádné důkazy o tom, že by se virus HIV mohl přenést ze záchodového prkénka, sklenice, šálku nebo francouzského polibku.

17 AIDS - příznaky Zduření mízních uzlin. Značná únava.
Horečky, noční pocení. Výrazné hubnutí, průjmy. Vyrážky, ztráta paměti až demence.

18 AIDS – léčba. . Existují už desítky preparátů, které blokují nemoc po řadu let. . Jsou to léky na bázi tzv.retrovirů, které likvidují enzymy, s jejichž pomocí se viry HIV množí. . Např. lék Viread, který vznikl na základě objevu vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, má až 90 % úspěšnost. . Léky mohou postup viru zpomalit, infekci odstranit nedokáží. Podrobnější informace o AIDS/HIV najdete na

19


Stáhnout ppt "TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google