Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Františka Plamínková Náčrtek k portrétu. Životopis 5.2.1876 v Praze – 30.6.1942 v Praze Učitelka, politička, feministka. Autorka feministických spisů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Františka Plamínková Náčrtek k portrétu. Životopis 5.2.1876 v Praze – 30.6.1942 v Praze Učitelka, politička, feministka. Autorka feministických spisů."— Transkript prezentace:

1 Františka Plamínková Náčrtek k portrétu

2 Životopis 5.2.1876 v Praze – 30.6.1942 v Praze Učitelka, politička, feministka. Autorka feministických spisů. (databáze jmenných autorit Národní knihovny v Praze)

3 Životopis Karlovo náměstí – Černá ulice Černý pivovar

4 Životopis Palachovo náměstí

5 Životopis Učitelský ústav. Samostudium. Přednášky TGM a prof. Otakara Hostinského. Francouzština. Učitelské kurzy fyziky, chemie a matematiky.

6 Životopis Učitelské působiště: Obecné školy v Táboře a Soběslavi. Po návratu do Prahy: Obecná a měšťanská škola u sv. Tomáše (Josefská). Letná – dnešní ZŠ Františky Plamínkové.

7 Životopis politička učitelka feministka

8 Životopis Staroměstské náměstí

9 Životopis Protektorát. Zatčena 1.9.1939, propuštěna 9.10.1939. Pokračovala ve svých aktivitách. Dům v Dolních Mokropsech. Zatčena znovu za heydrichiády. Krátce Malá pevnost v Terezíně. Popravena v Kobylisích.

10 Feministka Situace žen na konci 19. století: Omezené možnosti studovat. Zcela uzavřené obory: Práva, technika, umělecké akademie. V rodině pánem otec.

11 Feministka Celibát

12 Feministka Československá republika: Zrušeny výsady pohlaví. Zůstávaly předsudky. Pomalé pronikání žen do politiky. Rovnost v odměňování.

13 Feministka Motivy mravní. Uznání lidské rovnosti ženy s mužem. Hospodářské motivy až dodatečně. Nositelky ženské emancipace = střední vrstvy. Dělnické ženy se v rozhodných chvílích připojovaly.

14 Feministka Spolek českých učitelek, 1902 Ženský klub. Výbor pro volební právo žen. 1922-23 Ženská národní rada.

15 Politička Vždy z hlediska žen. Československá strana národně socialistická. „Neceňme člověka dle toho, v které straně je – jsou v každé straně dobří i zlí, zlomyslní i spravedliví – ale dle jeho osobních vlastností“

16 Politička Socialismus : Láska k bližnímu Demokracie Humanita Renesance Sociální spravedlnost Svoboda Nikoliv hospodářsko- politický boj

17 Politička Socialismus : Láska k bližnímu. Demokracie. Humanita. Renesance. Sociální spravedlnost. Svoboda. Nikoliv marxismus

18 Politička Pražská radnice: Bydlení chudých. Stejné pracovní podmínky mužů a žen. Ukončení celibátu.

19 Politička Pražská radnice: Městský dům jako společná domácnost. Jako pomoc zaměstnaným matkám. Ženské domovy.

20 Politička Ženské domovy na Smíchově

21 Politička Senátorka: Porodní asistentky. Agrární cla. Komunismus jako oprávněná nespokojenost hospodářská. U nás není politický komunismus. Neotřást důvěrou v legální cestu, která může pomoct.

22 Františka Plamínková a komunisté Vy přece máte oslavovat soudružku Marušku Kudeříkovou a soudruha Julia Fučíka. Nikoli statečnou masarykovskou demokratku a političku strany národně-socialistické. Když ženu formátu paní Plamínkové oslavuje komunista, je to stejné, jako kdyby nacista oslavoval "atentátníky" na Heydricha a Hitlera. (Diskutér s přezdívkou Jensen) „Neceňme člověka dle toho, v které straně je – jsou v každé straně dobří i zlí, zlomyslní i spravedliví – ale dle jeho osobních vlastností“ (Ta, o níž je řeč)

23 Františka Plamínková a komunisté Jak je to s památkou Františky Plamínkové v letech 1948-1946? „Oproti popravené Marušce Kudeříkové neměla správný stranický původ a ještě ke všemu byla její mladou přítelkyní Milada Horáková“ „…v roce 1960 komunisti přejmenovali ulici Františky Plamínkové na ulici Františka Křížka, komunistického novináře, který byl jako Františka Plamínková za heydrichiády zastřelen. Naštěstí si to někteří uvědomili a Františka Plamínková má opět v Praze svou ulici.“ http://vladislavsvoboda.blog.idnes.cz/c/443298/Frantiska-Plaminkova-zena-s-velkym-Z.html

24 Františka Plamínková a komunisté Nemusíme vybírat mezi Maruškou Kudeříkovou a Františkou Plamínkovou. Mimořádná osobnost. Velké zásluhy: autentická vlastenka, demokratka, bojovnice proti fašismu. Nebyla komunistka. „Neceníme člověka dle toho, v které straně je …“

25 Františka Plamínková a komunisté Anežka Hodinová-Spurná Osvobození ženy jako součást třídního boje, který osvobodí muže i ženy. versus Františka Plamínková Cestou vyjednávání, strach z násilí.

26 Františka Plamínková a komunisté Častá kritika od Jožky Jabůrkové. „To by bylo, aby 14 lidí dohromady neuživilo jednoho hladovějícího“

27 Závěr

28 Hlavní knižní zdroje: UHROVÁ, Eva. Radostná i hořká Františka Plamínková. Praha : Mediasys, c2014. -- 343 s. MASARYK, Tomáš Garrigue. O ženě. 3. vyd. Praha: Čin, 1930. 42 s. Letáky Činu; Čís. 6. PILNÁ, Marta. Reportáž o novinářce: o životě a díle Jožky Jabůrkové. 1. vyd. Praha: SNPL, 1959. 149, [2] s. MUSILOVÁ, Dana. Z ženského pohledu. Vyd. 1. České Budějovice: Pro Univerzitu Hradec Králové vydal Bohumír Němec- Veduta, 2007. 199 s. ISBN 978-80-86829-31-9. Dostupné ve fondu Národní knihovny http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=nkck


Stáhnout ppt "Františka Plamínková Náčrtek k portrétu. Životopis 5.2.1876 v Praze – 30.6.1942 v Praze Učitelka, politička, feministka. Autorka feministických spisů."

Podobné prezentace


Reklamy Google