Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co bylo osvícenství? intelektuální hnutí, životní postoj a filozofický směr 18. století, kdy se v Evropě rozšířily racionální*, pokrokové, liberální* a vědecké myšlenky. *racionální = rozumný *liberální = svobodomyslný

3 Některé základní myšlenky osvícenství: Člověk není od přírody zkažený. Cílem života je život sám, ne život po smrti. Základní podmínkou dobré života na zemi je osvobození lidské mysli od nevědomosti a pověr. Člověk osvobozený od nevědomosti a tyranské moci státu, je schopný dospět k pokroku a dokonalosti. Politický názor a soukromé vlastnictví jsou přirozená lidská práva a svobody.

4 Některé zdroje a kořeny osvícenství: rozkvět obchodu v Anglii, Holandsku a severní Francii (zhruba od poloviny 16. století) způsobil růst sebevědomí střední vrstvy, tzv. buržoazie nová věda a její pokroky občanská válka v Anglii v polovině 17. století - boj mezi králem a parlamentem (a jejich přívrženci)

5 Nová věda – nový způsob jak dospět k poznání Pozorování a experiment Ze středověkých vzdělanců se stali vědci v podobném slova smyslu, jak je známe dnes.

6 Společnost a politika

7 John Locke (1632 – 1704) Panovníci nemají právo na moc z Boží vůle, protože Bůh nepostavil jedny lidi nad druhé. Člověk je svobodný a v tom jsou si všichni lidé rovni. Rozum učí celé lidstvo, že by nikdo neměl ohrožovat život jiných lidí, ubližovat jim nebo je připravit o svobodu či zaměstnání.

8

9 Locke a Montesquieu uvažovali o moci ve státě A ještě soudnictví by mělo být samostatné a nezávislé. Král ať má výkonnou moc a parlament zákonodárnou moc. Ten ať je nejvyšší, ať je odvolatelný lidem a nechť se i král řídí jeho zákony.

10 A další, a další, a další... Voltaire (1694-1778) „Příroda je dílem Božím a člověk je dílem přírody“ (přirozené náboženství) Denis Diderot (1713-1784) Projekt Racionálního slovníku věd umění a řemesel Mary Wollstonecraft (1759-1797) „Mysl nemá pohlaví“ a přirozená lidská práva tudíž platí bez ohledu na pohlaví

11 Zdroj textů a obrázků: OSBORNE, R., EDNEY, R. Seznamte se... Filozofie. 1. vyd. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-086-0


Stáhnout ppt "Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google