Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ropa - Ropa (někdy zvána také tekuté zlato nebo černé zlato) je hnědá až černá hořlavá kapalina. - Je základní surovinou petrochemického průmyslu. - Naleziště.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ropa - Ropa (někdy zvána také tekuté zlato nebo černé zlato) je hnědá až černá hořlavá kapalina. - Je základní surovinou petrochemického průmyslu. - Naleziště."— Transkript prezentace:

1

2 Ropa - Ropa (někdy zvána také tekuté zlato nebo černé zlato) je hnědá až černá hořlavá kapalina. - Je základní surovinou petrochemického průmyslu. - Naleziště ropy jsou pod nepropustnými vrstvami, v hloubkách až 8 km pod zemským povrchem. - Ropa při těžbě buď vyvěrá pod tlakem, nebo je čerpána. Vyskytuje se společně se zemním plynem. - Ropa se po světě rozvádí pomocí ropovodů nebo ropných tankerů. (Obecně)

3 (Ropa na Slovácku) - Se těží ve Vídeňské pánvy. - Poprvé byla objevena v roce 1920 u Hodonína. - Dnes je známo na 300 jejích ložisek, z nichž 40 se nachází na Slovácku. - Nejhlubší vrty na Slovácku jsou vrty u Jarošova (5 587 m) a Hrušek (3885 m). - Nejznámější ropné vrty jsou vrty ve Ždánickém lese. (Dambořice, Uhřice). - Většina vytěžené ropy míří za hranice ČR (především do Rakouska, Polska a na Slovensko). - Ropa se dopravuje v cisternových vlacích do rafinerií v Pardubicích a Schwechatu u Vídně, kde se z ní vyrábějí benzin, nafta, oleje atd. - Ropa pocházející ze Slovácka je neobyčejně kvalitní, oproti dovážené ruské ropě.

4 Muzeum naftového dobývání a geologie v Hodoníně V budově bývalých kasáren v Hodoníně je otevřeno Muzeum naftového dobývání a geologie. Muzeum představuje různé fotografie a vysvětlující texty o těžbě ropy především na Slovácku, kde se těží ropa a zemní plyn sto let. V muzeu jsou také menší stroje a nástroje potřebné k dobývání a zpracování ropy. K vidění je nářadí používané na vrtání, třeba obří dláta a také modely vrtných věží a soustav. V místním parku si mohou návštěvníci prohlédnout velké čerpadlo. V okolí Hodonína se můžete podívat na ropná pole a naftařské památky, které jsou zmapovány v muzeu.

5 Zemní plyn - Zemní plyn je přírodní hořlavý plyn využívaný jako významné plynné fosilní palivo. - Jeho hlavní složkou je methan (obvykle přes 90 %) a ethan (1–6 %). - Nachází se v podzemí buď samostatně, společně s ropou nebo černým uhlím. - Je považován za ekologické palivo - Samotný zemní plyn je bez zápachu; proto se při jeho distribuci provádí tzv. odorizace, přidávají se do něj zapáchající plyny tak, aby čichem bylo možno pocítit zemní plyn ve vzduchu v koncentraci větší než 1 procento. (Obecně)

6 (Zemní plyn na Sovácku) - Z usazenin Vídeňské pánve se těží lignit, ropa a zemní plyn. - Zemní plyn těží na Slovácku už 100 let. - Lázně Hodonínmají krátkou historii. Počátky jsou spojeny s těžbou ropy a zemního plynu, pro které je Hodonínsko známé. Byli to právě naftaři, kteří v 50. letech upozornili, že voda, kterou při těžbě nafty odčerpávají, obsahuje výrazné množství jodu. - Nejvíce se zemní plyn těží u Poddvorova - Z usazenin Vídeňské pánve se těží lignit, ropa a zemní plyn. - Zemní plyn se rozvádí plynovody po celé ČR.

7 Nejhlubší vrty na Slovácku jsou vrty u Jarošova (5 587 m) a Hrušek (3885 m). Ve Slováckém regionu byla nalezena ložiska ropy (R), plynu (P) nebo obojího (R,P) ve Vídeňské pánvi: u Vracova (P), Milotic (R,P), Vacenovic (R,P), Ratíškovic (R), Josefova (R,P) /zásobníky ropy obr.vpravo/, Mutěnic (P),Starého Poddvorova (R,P), Moravského Žižkova – Velkých Bílovic (R,P), Podivína (P), Lužic (R)/ obr. vpravo, Hodonína (R) atd. Dnes se těží uhlovodíky i pod flyšem u Karlína (R,P), Koryčan (R), Dambořic (R,P) a Ždánic (R,P).


Stáhnout ppt "Ropa - Ropa (někdy zvána také tekuté zlato nebo černé zlato) je hnědá až černá hořlavá kapalina. - Je základní surovinou petrochemického průmyslu. - Naleziště."

Podobné prezentace


Reklamy Google