Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ropa - vlastnosti Vypracovaly: Štěpánka Horká, Denisa Wöhlová a Daniel Schovánek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ropa - vlastnosti Vypracovaly: Štěpánka Horká, Denisa Wöhlová a Daniel Schovánek."— Transkript prezentace:

1 Ropa - vlastnosti Vypracovaly: Štěpánka Horká, Denisa Wöhlová a Daniel Schovánek

2 1) VZNIK ROPY  VZNIK: Vznikla před milióny lety z organické hmoty. Hlavním zdrojem organické hmoty byl mořský plankton.

3 SLOŽENÍ ROPY:  SLOŽENÍ: Ropa obsahuje tisíc organických sloučenin různé struktury. Převažující strukturní skupinou jsou uhlovodíky.

4 NALEZIŠTĚ ROPY  Ropné naleziště je oblast, pod jejímž povrchem se nachází zásoby ropy. Ropné naleziště ale většinou zabírá větší oblast než oblast ropného pole.  ROPNÉ POLE: Ropné pole je oblast s větším výskytem ropných věží, extrahující ropu z jejího podloží.

5 VLASTNOSTI ROPY  Přibližnou představu o složení ropy dávají následující hmotnostní podíly: Uhlík: 84–87 % Vodík 11–14 % Kyslík až 1 % Síra až 4 % Dusík až 1 %

6 DOPRAVA ROPY  Ropa se dopravuje ropovodem, tankery.

7 TĚŽBA ROPY  V dřívějších dobách ropa přirozeně vyvěrala na zemský povrch.  Ropa se získává pomocí vrtů.  Dalším způsobem těžby je metoda povrchového dolování.

8 2) JAKÉ JSOU EKOLOGICKÉ ŠKODY ZPŮSOBENÉ HAVÁRIEMI PŘI TĚŽBĚ A PŘEPRAVĚ ROPY?  Dochází k neškodným únikům ropy na manipulační nepropustné plochy. Bohužel častější jsou úniky při přepravě nebo těžbě ropy do půdy a povrchových vod, hlavně do mořského prostředí, kde tak dochází ke kontaminaci prostředí ropou a jejími produkty.


Stáhnout ppt "Ropa - vlastnosti Vypracovaly: Štěpánka Horká, Denisa Wöhlová a Daniel Schovánek."

Podobné prezentace


Reklamy Google