Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dřevěné materiály - tradiční i progresivní trendy aplikací ve stavebnictví. Jan Vaněrek Fakulta stavební, VUT v Brně SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dřevěné materiály - tradiční i progresivní trendy aplikací ve stavebnictví. Jan Vaněrek Fakulta stavební, VUT v Brně SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků."— Transkript prezentace:

1 Dřevěné materiály - tradiční i progresivní trendy aplikací ve stavebnictví. Jan Vaněrek Fakulta stavební, VUT v Brně SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/20.0111 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 1. Tradiční plošné materiály na bázi dřeva  Dřevocementová deska.  Cementotřísková deska (CETRIS).  Sádrovláknitá, sádrokartonová deska (SDV, SDK).  Dřevovláknitá deska (MDF).  Dřevotřísková deska (DTD).  Dřevotřísková deska z plošných třísek (OSB).

3 1.1. Dřevocementová deska (Lignos, Heraklit nebo Krupinit) Dřevěná vlna (nejlépe ze smrku) se smísí s cementem, magnezitem nebo sádrou a nepatrným tlakem se slisuje. Desky se dodávají v tloušťkách 25 –75 mm, 2000 mm délky a 500 mm šířky. Technické vlastnosti desek: V poslední době se začínají stále více prosazovat. Mezi nejrozšířenější tvárnicové systémy v ČR patří systém Durisol, Biocement (Velox-werk s.r.o.) nebo Izoblok (Morfico, s.r.o.).

4 1.2. Cementotřísková deska (CETRIS) Cementotřískové desky CETRIS se vyrábějí lisováním směsi dřevěných třísek, portlandského cementu a hydratačních přísad. Desky se dodávají ve standardních tloušťkách 8 – 32 mm, základní rozměr desky je 3350 x 1250 mm. Technické vlastnosti desek:

5 Cementotřísková deska s hladkým povrchem opatřená základním podnátěrem a finální povrchovou úpravou dle vzorníku Cementotřísková deska s hladkým cementově šedým povrchem.

6 Cementotřísková deska Profil tl. 10 nebo 12 mm, jejíž povrch tvoří reliéf imitující strukturu dřeva nebo břidlice. Cementotřísková deska CETRIS® DOLOMIT tl. 10 - 24 mm je opatřená posypem mramorové drtě různých zrnitostí v barvách dle vzorníku.

7 Cementořísková deska CETRIS® AKUSTIC je vyráběna opracováním (vyvrtáním pravidelných otvorů) základního typu desky CETRIS® BASIC. Pohltivý akustický obklad.

8 1.3. Sádrovláknitá, sádrokartonová deska Deska FERMACELL je složena ze sádry a papírových vláken, která se získávají recyklací papíru. Sádra reaguje s vodou, pronikne dovnitř a obalí vlákna. To zajistí vysokou pevnost a tvrdost a také nehořlavost materiálu. Sortiment je dodáván v délkách 2000 mm a 3000 mm, šířce 1249 mm a tl. 10/12,5/15/18. Technické vlastnosti desek:

9 1.4. Dřevovláknitá deska Dřevovláknité desky jsou vyráběny z vláken jehličnatých a/nebo listnatých dřevin nebo vláken jiných lignocelulozových materiálů, pojených syntetickým lepidlem za použití teploty a tlaku. MDF desky se vyrábí v základním rozměru 2750 x 1840 mm. Technické vlastnosti desek:

10 1.5. Dřevotřísková deska z plošných třísek smrku (příp. borovice) o tl.0,4 -0,6 mm a délky 120 mm, tlak a teplota lisu 15 MPa, 180°C. Desky OSB se vyrábějí v různých formátech o délce až 5 m a šířce až 2,5 m. Tloušťka vyráběných materiálů je 6 – 40 mm. Desky mají hranu buď hladkou nebo opatřenou perem a drážkou ze dvou nebo čtyř stran. Deska je složena z 90 % ze třísek smrku (příp. borovice) o tl.0,4 -0,6 mm a délky 120 mm, tlak a teplota lisu 15 MPa, 180°C. Technické vlastnosti desek:

11 2. Novodobé konstrukční materiály na bázi dřeva  lepené vrstvené hranoly (horizontálně, vertikálně)  lepené hranoly ze dřevěných aglomerovaných částic  při použití dýhy  při použití dýhových listů  při použití třísek  lepené prvky kombinované  stěnové panely

12 2.1. Lepené vrstvené hranoly Jedná se o materiál, kdy jednotlivé lamely (min. tl. 45 mm) jsou lepeny za studena (lisovací tlak a čas) do vytvoření požadovaného průřezu.

13 Richmond Olympic OvalBrentwood Skytrain Station, B.C., Canada

14 Thunder Bay Regional Health Sciences Centre, Ontario

15 Credit Valley Hospital, Mississauga, Ontario

16 Nicola Valley Institute of Technology Merritt, BC, Vancouver

17 Pocono Environmental Education Centre, Dingman’s Ferry

18 The Craig Thomas Discovery and Visitor Centre, Grand Teton National Park, Wyoming

19 Kwantlen University College – Trades & Technology Centre | Cloverdale, BC

20 2.2. Lepené hranoly ze dřevěných aglomerovaných částic Parallam je vysoce pevný materiál, který se skládá z velkého počtu vzájemně slepených pásků dýh fenol-formaldehydovými pryskyřicemi, do výsledného hranolu o maximálních rozměrech 285×400 mm jsou dýhy aplikovány lisováním za zvýšené teploty (iniciace pomocí mikrovlnného ohřevu) pro řádné vytvrzení lepidla. na bázi dýhy – např. Parallam PSL (Parallel Strand Lumber) Technické vlastnosti:

21

22

23

24 2.2. Lepené hranoly ze dřevěných aglomerovaných částic Tyto materiály se vyrábějí lisováním do plošných formátů nebo přímým tvarováním do hranolových profilů. Jednotlivé vrstvy jsou slepeny fenol- formaldehydovým lepidlem z mnoha převážně podélně uložených dýh tl. 2,5 až 4,5 mm, které jsou ve vrstvách uloženy vedle sebe. Běžné tloušťky jsou 21 až 75 mm, délka až 26 m. na bázi dýhovaných listů – např. Microllam, Kerto (LVL-Laminated Veneer Lumber) Technické vlastnosti:

25

26 KERTO S – u tohoto provedení mají všechny dýhy podélný směr vláken. Materiál vykazuje díky své skladbě a použité technologii výroby vysoké hodnoty pevnosti a tvrdosti. Vyrábí se jako deska, která je následně rozmítnuta na pásy. Touto technologií výroby a konstrukčním provedením vznikají vysoce pevné průřezy, které svojí dimenzí a pevností vyčnívají nad konstrukční a lepené lamelové dřevo. KERTO Q – je velkoplošný materiál, který má mezi dýhy s rovnoběžně orientovanými vlákny vloženo 2 až 5 dýh s příčně orientovanými vláky, v závislosti na tloušťkách desek 27-69mm. Změny vyvolané vlhkostí jsou minimální a to i díky kolmým dýhám, které tuto vlastnost eliminují. KERTO T – je vyráběno stejným způsobem jako Kerto-S, ale pro jeho výrobu se používají tenčí dýhy.

27 Vlastnosti - vysoké pevnosti, zatížitelnost - dobrá tvarová a rozměrová stabilita - dobrá tvarová a rozměrová stabilita - nesesychá, nekroutí se a nevykazuje trhliny - nesesychá, nekroutí se a nevykazuje trhliny Využití - střešní a rámové konstrukce - nosné a vyrovnávací konstrukce podlah - nosné a vyrovnávací konstrukce podlah - Kerto na akustické panely stěn - Kerto na akustické panely stěn Microllam, Kerto Materiály vyrobené lisováním vrstev z převážně podélně uložených dýh.

28 Stavba stadionu v Oulu z Ketra-S

29 2.2. Lepené hranoly ze dřevěných aglomerovaných částic Materiál Intrallam se vyrábí z krájených třísek měkkých listnatých dřevin formovaných do desek nebo hranolů. Dřevo se zpracuje na třísky 300 mm dlouhé, 25 až 40 mm široké a tloušťky cca 1 mm. Třísky jsou slepovány vodovzdorným polyuretanovým lepidlem. Desky Intrallam mají rozměry 2,44x10,6 m při tloušťce až 140 mm. na bázi třísek – např. Intrallam LSL (Laminated Strand Lumber) Technické vlastnosti:

30

31

32 2.3. Lepené prvky kombinované Pro výrobu nosníku se používá Microllam, jehož vlákna jsou orientována ve směru podélné osy nosníku, ze kterého jsou obě pásnice. U prvků I-Stabil jsou pásnice provedeny z rostlého dřeva nastavovaného lepeným zubovitým spojem. Pásnice musí přenášet především namáhání vyvozená ohybovými momenty, kdežto stojina nosníku (většinou z desek OSB) musí přenášet zejména namáhání vyvozené posouvajícími silami. TJI JOISTS, I-Stabil Technické vlastnosti:

33

34

35 Vlastnosti - dobrá únosnost a rozměrová stabilita - nízká hmotnost, snadná manipulace - nízká hmotnost, snadná manipulace - eliminují kroucení a průhyby od zatížení - eliminují kroucení a průhyby od zatížení Využití - podlahové, stěnové a stropní nosníky - konstrukce rovných i šikmých střech - konstrukce rovných i šikmých střech TJI JOISTS, I-Stabil Nosníky se skládají z pásnic a stojiny z OSB.

36 2.4. Stěnové panely Panely z vrstveného masivního dřeva se vyrábějí z vysušených smrkových lamel skládaných do vrstev. Jednotlivé vrstvy jsou k sobě otočeny o 90º, počet vrstev může být různý a určuje konečnou tloušťku panelu. Panely NOVATOP se vyrábí v přesných formátech (až 12x 2,95m), s opracováním spojů, s otvory pro okna a dveře a s dalšími individuálními úpravami jako příprava tras pro rozvody či doplnění tepelné, zvukové nebo protipožární izolace. vrstvený masivní panel (CLT – cross laminated timber)

37 Opláštění fasády Gymnázium v HAM, Francie, modřínové desky

38 Administrativní budova JAF HOLZ, Rokycany

39


Stáhnout ppt "Dřevěné materiály - tradiční i progresivní trendy aplikací ve stavebnictví. Jan Vaněrek Fakulta stavební, VUT v Brně SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků."

Podobné prezentace


Reklamy Google