Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 1. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 1. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228."— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 1

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI-2-16-15_Penize-a-financni-trh-1_Seky Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: II. Datum tvorby: 01.06.2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Peníze a finanční trh 1 ? Klíčová slova Šek, bankovní šeky, soukromé šeky

4 Základní pojmy Cestovní šek – zvláštní druh šeku, vystaven na zahraniční měnu, nákup v bankách, cestovních agenturách Šek – platební prostředek, který opravňuje osobu na šeku uvedenou k výplatě částky uvedené na šeku, a to z účtu osoby, která šek vystavila Soukromé šeky – výstavce je nebankovní subjekt, má u banky – šekovníka – veden účet Bankovní šek – výstavcem je banka, šekovníkem je jiná banka Šekovník – osoba, která má platit Šek křižovaný – výstavcem nebo majitelem je na lícní straně opatřen dvěma rovnoběžnými čarami, omezuje okruh osob, kterým může být šek vyplacen

5 Šek Nejstarší forma bezhotovostního platebního styku Využívá se při bez/hotovostním platebním styku V obchodním styku i při neobchodních platbách soukromých osob Šek je CP, který obsahuje bezpodmínečný příkaz výstavce šeku určený bance, aby vyplatila z jeho účtu oprávněnému majiteli šeku peněžitou částku na šeku uvedenou (upraveno směnečným a šekovým zákonem)

6 Náležitosti šeku formální – jeden jazyk obsahové, tj. - označení, že jde o šek - Bezpodmínečný příkaz zaplatit - Jméno toho, kdo má platit (šekovník – banka) - Datum a místo vystavení - Částka - Podpis výstavce (dle podpisového vzoru v bance) Pokud některá z náležitostí chybí, je šek neplatný. !!!!!

7 Druhy šeků Podle výstavce: bankovní šeky soukromé šeky Podle způsobu převoditelnosti: šek na řad – vystaven na určitou osobu a lze ho převádět rubopisem na další osoby šek na jméno – výslovně uvedeno jméno toho, komu má být šek proplacen, nelze ho převádět na jinou osobu šek na majitele – oprávněným majitelem je ten, v jehož rukou se šek nachází Podle způsobu použití:  šek pokladní – slouží k výběru hotovosti z banky  šek k zúčtování – proplacení v hotovosti vyloučeno Cestovní šeky – právní úprava dle Obchodního zákoníku Zaručený šek – soukromý šek, banka je vydává, garantuje, neověřuje krytí

8 Průběh placení šekem Dvě formy a) Vezme šek k proplacení (honorování) a ihned za tento šek vyplatí hotovost na šeku uvedenou, banky využívají pokud není pochybnosti o krytí šeku b) Přebrání šeku k inkasu = 50 % proplatí a 50 % až přijdou peníze od šekovníka; nebo neproplatí nic, vezmou šek a čekají až přijdou peníze od šekovníka.

9 Praktické cvičení 1. Co je to šek? 2. Jaké jsou podstatné náležitosti šeku? 3. V čem se liší šek na řad, šek na jméno a šek na majitele? 4. Co se sleduje křižováním šeku a jaké druhy se používají? 5. Popište průběh placení šekem. 6. Co vše se pojí s postihem pro neplacení šeku? 7. Čím se liší cestovní šek od běžného šeku? http://www.csob.cz/cz/Produktovy-katalog/Ucty-a- platby/Stranky/Proplaceni-a-inkaso-seku.aspx

10 Anotace: Prezentace obsahuje výklad platebního styku pomocí šeků, rozeznají jednotlivé druhy šeků. Na pracovních listech žáci odpovídají na otázky. Určeno k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-107-7. ING. PETRA NAVRÁTILOVÁ. Finanční gramotnost. Praha: Ikar Praha, 1995. ISBN 978-80-7402-106-0. OBCHODNÍ AKADEMIE, Mohelnice. Ekonomické kompetence v občanském životě. ISBN CZ.1.07/1.1.04/02.0139. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 1. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228."

Podobné prezentace


Reklamy Google