Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI."— Transkript prezentace:

1 Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI

2 ÚVOD  V čem spočívá tajemství úspěchu při nalezení zaměstnání ?  Co mají úspěšní uchazeči společné ?  Co obnáší hledání zaměstnání ?  Trh práce a orientace v zaměstnání.  Analýza výchozí situace.  Šance změnit něco k lepšímu.  Co když nebudeme úspěšní ?  Psaní žádostí a osobních dokumentů.

3 V čem spočívá tajemství úspěchu ? 1.O zaměstnání opravdu usilují. 2.Vědí co mohou nabídnout. 3.Vědí kde se mohou nejlépe uplatnit. 4.Charakterizuje je vysoká iniciativa a aktivita. 5.Jsou vytrvalí. 6.Důslednost a připravenost. KAŽDÝ Z NÁS MÁ NA TRHU PRÁCE CO NABÍDNOUT.

4 VSTUP NA TRH PRÁCE  Hledání zaměstnání přináší určitou změnu a nutnost osvojit si nová pravidla, návyky, naučit se novým věcem apod.  Připravit se může každý z nás, úspěšnost může ovlivnit každý uchazeč, JEN ZVOLIT TEN SPRÁVNÝ PŘÍSTUP.

5 PŘI HLEDÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ  Povinnosti si určujeme sami.  Rozhodujeme se o činnosti.  Řídíme ji a organizujeme.  Sami se hodnotíme.  Hledáme a napravujeme omyly.  Čelíme konkurenci ze strany ostatních uchazečů.  Nacházíme řešení.  Sami se motivujeme.  Vyrovnáváme se s neúspěchem (a to velmi často a dlouho).

6  Záleží na nás, co jsme ochotni pro získání nového zaměstnání udělat.  Žádoucí je důslednost.  Uvědomění si, že zaměstnání si musíme najít sami. NIKDO JINÝ TO ZA NÁS NEMŮŽE UDĚLAT.

7 CO OBNÁŠÍ HLEDÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ ? 1.Vyhledávání volných pracovních míst. 2.Výběr volných pracovních míst. 3.Zpracování životopisů. 4.Psaní průvodních dopisů. 5.Oslovení zaměstnavatele (písemné, telefonické, osobní)‏ 6.Potvrzení termínu osobního pohovoru. 7.Absolvování osobního pohovoru. 8.Hodnocení kvality pracvního místa (v případě úspěchu).

8 ÚROVEŇ ZAMĚSTNÁNÍ, KTERÉ HLEDÁME K dispozici máme čtyři základní úrovně: 1. zaměstnání s vyšší kvalifikační úrovní (než dosud), 2. zaměstnání na stejné úrovni, 3. zaměstnání na nižší úrovni, 4. zaměstnání jakékoliv (výrazně nižší kvalifikační úroveň).

9 ANALÝZA VÝCHOZÍ SITUACE Provedeme základní, velice jednoduchou analýzu:  Co chceme ?  Co nabízíme ? Budeme vycházet z vědomí zda  Máme zájem zastávat danou pozici ?  Máme předpoklady pro zastávání dané pracovní pozice ?

10 ŠANCE ZMĚNIT NĚCO K LEPŠÍMU Negativní zážitek ze ztráty zaměstnání nemusí být až zase tolik negativní. Naopak přicházejí nové možnosti, např. hodnotit:  naše dosavadní znalosti,  naše zkušenosti,  pracovní prostředí,  finanční ohodnocení,  naše možnosti.

11 V DŮSLEDKU ZTRÁTY ZAMĚSTNÁNÍ MŮŽEME ZÍSKAT I VÍCE, NEŽ JSME PŮVODNĚ CHTĚLI.

12 Našim zájmem je stanovit:  Pracovní místa, která nás zajímají.  O jaká pracovní místa skutečně stojíme.  Jaká pracovní místa rádi přijmeme. NAŠÍM CÍLEM NENÍ POSUZOVAT, ZDA PRACOVNÍ MÍSTO ZÍSKÁME, ALE ZDA O NĚJ STOJÍME.

13 CO KDYŽ NEBUDEME ÚSPĚŠNÍ?  Nelze vyloučit.  Nejlepší obrana je to nedopustit.  Rozšíříme seznam pracovních míst o pozice, které sice nepatří mezi optimální, ale jsou pro nás přijatelná.  Stanovenou dobu hledání rozdělíme na 3 etapy.  Získáme mnohem širší přehled o nabídkách trhu práce a neustále si rozšiřujeme představy o našem pracovním uplatnění.  Naše šance zvýší ochota dojíždět.

14 Psaní žádostí a osobních dokumentů  Životopisy u nás začaly být populární teprve před několika lety.  Proč zaměstnavatelé nezvou k osobnímu pohovoru všechny uchazeče?  K čemu slouží životopisy?  Životopis z pohledu uchazeče i zaměstnavatele.  Efektivní životopis.

15 EFEKTIVNÍ ŽIVOTOPIS  Poukazuje na naši profesní způsobilost.  Obsah je věcný a srozumitelný.  Údaje jsou ucelené a logicky uspořádány.  Informace uváděné v životopise lze rozdělit do 3 skupin: podstatné (mohou nám pomoci), nepodstatné (nemohou nám pomoci, ale ani neuškodí) a problémové (tzv. negativní informace, které nám mohou uškodit).

16 STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS  Životopis je věcný, srozumitelný, ucelený a logicky sestavený soubor našich předpokladů, prokazujících celkovou profesní způsobilost uchazeče.  Základní body životopisu.  Slova a fráze při tvoření životopisu.  Průvodní dopis (motivační, oslovovací)‏.

17 ZÁKLADNÍ BODY ŽIVOTOPISU Životopis je věcný, srozumitelný, ucelený a logicky sestavený soubor našich předpokladů prokazujících celkovou profesní způsobilost. 1. Osobní údaje 2. Vzdělání 3. Další kvalifikace 4. Jazykové znalosti 5. Pracovní zkušenosti 6. Další znalosti, dovednosti (ŘP máme-li)‏ 7. Rejstřík trestů (je-li požadován)‏

18 SLOVA A FRÁZE PŘI TVOŘENÍ ŽIVOTOPISU  Pozitivní vlastnosti (lidské vlastnosti považované na pracovišti za užitečné).  Akční slovesa (popisující povinnosti a úspěchy, jsou uvedena v minulém čase).  Pozitivní popis (popis našich silných stránek).  Výhody (naše schopnosti, kterých jsme již dříve docílili).  Žádané vlastnosti.  Čeho se vyvarovat.

19 PRŮVODNÍ DOPIS (MOTIVAČNÍ)‏  Slouží k tomu, abychom zaměstnavateli odůvodnili zaslání životopisu.  Adresa firmy  Datum odeslání  Popis čeho se dopis týká  Text se zmínkou o zdroji informací, důvod proč posíláme životopis, co můžeme nabídnout, zájem o kontaktní schůzku)‏  Rozloučení  Kontaktní údaje  Informace o příloze (životopis)‏

20 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III PERSONÁLNÍ DOVEDNOSTI."

Podobné prezentace


Reklamy Google