Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva 2008. Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva 2008. Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat."— Transkript prezentace:

1 Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva 2008

2 Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu. V současné době ve všech běžně užívaných reaktorech je reakce založena na štěpení jader. Existují však i experimentální reaktory založené na jejich syntéze.

3 Místa použití jaderné energie Jaderná elektrárna - tepelná energie pro výrobu elektřiny. Jaderný pohon - vyrobená energie slouží pro pohon plavidel (ponorek, ledoborců atp.) Zdravotnická zařízení/přístroje - radioaktivní infuze pro sledování toku krve nebo náplň pro zářiče na léčbu rakoviny

4 Typy jaderných reaktorů v elektrárnách V jaderných elektrárnách se používá mnoho konstrukčně rozdílných druhů reaktorů. Lze je rozdělit podle užívaného moderátoru, neuronového toku a chladiva. Moderátor neutronů je látka sloužící ke zpomalování neutronů. Moderátor je nutný k tomu, aby štěpná reakce vůbec mohla probíhat.

5 Obyčejnou vodou moderované reaktory

6 VVER/PWR Tlakovodní reaktor VVER/PWR je nejobvyklejší typ. Tento reaktor je chlazen vodou o vysokém tlaku (řádově 100 bar), která také slouží jako moderátor reakce. Pokud z jakéhokoliv důvodu není v reaktoru voda, reakce se sama zastaví. Pára pro pohon turbogenerátorů se vyvíjí mimo vlastní reaktor ve zvláštních parogenerátorech, kde vysokotlaká voda primárního okruhu zahřívá vodu o podstatně nižším tlaku v sekundárním okruhu.

7 Schéma VVER

8 BWR Varný reaktor, druhý nejrozšířenější typ reaktoru (asi 21 %). Chladivem i moderátorem je voda. Je podobný VVER, ale k varu vody dochází přímo v tlakové nádobě reaktoru a vzniklá pára přímo pohání turbínu. Elektrárny s těmito reaktory jsou tedy jednookruhové. Má vyšší energetickou účinnost, ale nižší koeficient bezpečnosti.

9 Schéma BWR

10 Grafitem moderované reaktory

11 RBMK/LWGR Lehkovodní, varný, grafitový reaktor. Var probíhá v kanálové trubce. Skládá z množství trubek obalených grafitem (Černobyl: 1 643 trubek) a vlastní reaktor je přikryt betonovou deskou. V každé trubce je jeden palivový soubor. Výhodou z hlediska účinnosti je neexistence druhého okruhu. Pára z reaktoru proudí přímo do turbíny. Další výhodou je, že palivové soubory lze za provozu jednoduše vyjmout, a tak naráz vyměnit palivo bez odstávky.

12 RBMK/LWGR

13 Magnox GCR Plynem chlazený reaktor. Jako palivo se používá přírodní kovový uran ve formě tyčí pokrytých oxidem magnézia. Aktivní zóna se skládá z grafitových bloků (moderátor), nimiž prochází mnoho kanálů, do všech se umísťuje několik palivových tyčí. Aktivní zóna je uzavřena v kulové ocelové tlakové nádobě se silným betonovým stíněním. Palivo se běžně vyměňuje za provozu. K ochlazení se využívá oxid uhličitý, který se po ohřátí vede až do parogenerátoru, kde předá teplo vodě sekundárního okruhu. Tento reaktor má vysokou tepelnou účinnost srovnatelnou s tlakovými reaktory.

14 GCR

15 Reaktory moderované těžkou vodou

16 CANDU Jako jaderné palivo využívá přírodní uran. Chladivo a moderátor je těžká voda. Aktivní zóna reaktoru je umístěna v horizontálně položené nádrži, která je zaplněná těžkou vodou. Horizontálně rozložené pracovní kanály jsou tvořeny palivovými kazetami. Chladivo protéká kanály, v parogenerátoru předává svoje teplo pracovní látce sekundárního okruhu (obyčejné vodě) a vrací se zpět do reaktoru. Moderátor se nachází v mezikanálovém prostoru.

17 CANDU

18 Základní pravidla bezpečnost jaderných reaktorů Inherentní bezpečnost využívá základní fyzikální principy, které samy vyloučí nebezpečí havárie atomové elektrárny (například: fyzikální proces štěpení se utlumuje tím více, čim je větší teplota) Pasivní bezpečnost zmírňuje následky případných havárií; ta spolu s bariérami zabrání uniku nebezpečných látek i v případě, že by aktivní bezpečnostní a havarijní technika selhaly.

19 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Jadern%C3%BD_reak tor http://proatom.luksoft.cz/jaderneelektrarny/


Stáhnout ppt "Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva 2008. Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat."

Podobné prezentace


Reklamy Google