Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VODNÍ MLÝN. Vodní (kolový) mlýn je mlýn, poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola. Starověký vynález,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VODNÍ MLÝN. Vodní (kolový) mlýn je mlýn, poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola. Starověký vynález,"— Transkript prezentace:

1 VODNÍ MLÝN

2 Vodní (kolový) mlýn je mlýn, poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola. Starověký vynález, známý antickému světu již od 2. st. před n.l., se do středověké Evropy dostal až za křížových výprav z Orientu.

3 Mlýn do Čech pravděpodobně přinesli mniši – benediktýni. Nejstarší zmínky o vodních mlýnech u nás pochází z 12. století. Základem vodního mlýnu obecně je vodní kolo, které roztáčí energie vodního toku. Mlýn na svrchní vodu v rukopisu Sachsenspieglu z první čtvrtiny 14.st.

4 Horní náhon - voda dopadá na mlýnské kolo shora tak, aby "namočila" jen 1/2 kola. Jednotlivé lopatky kola mají tvar jakési "vaničky"; jejich funkcí je držet vodu během rotace co nejdéle. V praxi tedy si lze představit horní náhon jako kolo, jehož jedna polovina je zatížena tíhou vody, zatímco druhá polovina je prázdná, což způsobuje jeho rotaci.

5 Dolní a střední náhon - proud vody teče pod osou kola, kde pohání lopatky (velmi zjednodušeně řečeno) na principu "obráceného vesla".

6 Teoreticky maximální výkon P kterékoliv stroje poháněného tekoucí vodou je dán součinem dvou veličin: Průtok Q[m 3 /s] - množství vody za jednotku času. Čím vyšší průtok, tím vyšší výkon. (Např. více semletého obilí) Převýšení[m] - Čím vyšší je rozdíl výšek hladin mezi dodávkou vody a odtokem, tím vyšší je výkon stroje. V případě vodního mlýna bývá tento rozdíl zpravidla využit k vybudování většího kola s horním náhonem.

7 1.násypný koš Do něj se nasypalo nakropené zrno. Někdy v něm bývala destička od níž vedl provázek ke zvonku. Když došlo zrno v koši, destička se uvolnila, zvoneček spadl a zazvoněním upozornil mlynáře, že je čas nasypat další dávku. 4. běhoun Horní otáčející se mlýnský kámen, stažený železnými obručemi nebo pruty z břízy (leštinami) aby se neroztrhl. 5. spodek (ležák) Spodní, neotáčející se mlecí kámen se čtyřhranným otvorem, uvnitř kterého je dvoudílná dřevěná kuželice ve funkci radiálního ložiska, zachycujícího sílu od pohonu působící na kladnici. 14. palečné kolo Velké dřevěné kolo (dub, borovice) opatřené palci (součást převodu do rychla). 15. val dřevěný (dubový, borový, olšový) hřídel vodního kola procházející stěnou na návodní stranu mlýna. Do zdi, pod otvor kde hřídel procházel se při stavbě zazdila zlatá mince, jako obětina, aby se hřídel nelámal.

8 palečnicové kolo násypný koš mlýnské kameny

9 U rybníku Kamenná trouba stál na Pstružném potoce Plichtův mlýn.

10 Pstružný potok pramení u Humpolce, protéká Kejžlicí a napájí rybník Kamenná trouba. Průměrný průtok u ústí je 530 litrů za sekundu.

11 Šplíchalův mlýn v Dolním Městě

12 http://vodnimlyny.cz/mlyny/obrazky?paginator-page=562 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vodn%C3%AD_ml%C3%BDn_(Hoslovice),_n%C3%A1sypn%C3%BD_ko%C5%A1,_pod_n%C 3%ADm_lub_ukr%C3%BDvaj%C3%ADc%C3%AD_ml%C3%BDnsk%C3%A9_kameny.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%BDnsk%C3%BD_k%C3%A1men http://cs.wikipedia.org/wiki/Kamenn%C3%A1_trouba http://www.dolnimesto.cz http://www.4deti.cz/produkt/drevene-3d-puzzle-drevene-skladacky-slavne-budovy-prirodni-3d-puzzle/p068/drevene- skladacky-3d-puzzle-slavne-budovy-vodni-mlyn-p068/http://www.4deti.cz/produkt/drevene-3d-puzzle-drevene-skladacky-slavne-budovy-prirodni-3d-puzzle/p068/drevene- skladacky-3d-puzzle-slavne-budovy-vodni-mlyn-p068 http://www.kdejinde.cz/edee/content/file/static/encyklopedie/encyklopedie-energetiky/04/kolo_1.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_kolov%C3%BD_ml%C3%BDn http://mic.hranet.cz/cs/vylety-volny-cas/cyklotrasy/mlynarske-cyklotrasy.html http://curiavitkov.cz/clanek11.htm


Stáhnout ppt "VODNÍ MLÝN. Vodní (kolový) mlýn je mlýn, poháněný proudem vody. Energie proudící vody je přenášena na hřídel prostřednictvím vodního kola. Starověký vynález,"

Podobné prezentace


Reklamy Google