Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z ÁKLADNÍ POJMY V ÚČETNICTVÍ ODBĚRATEL – DODAVATEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z ÁKLADNÍ POJMY V ÚČETNICTVÍ ODBĚRATEL – DODAVATEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 Z ÁKLADNÍ POJMY V ÚČETNICTVÍ ODBĚRATEL – DODAVATEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 R OZPOZNÁNÍ DODAVATELE A ODBĚRATELE DODAVATELODBĚRATEL Příklad: Výrobce nábytku – nakupuje (odebírá) dřevo pro výrobu nábytku, je ODBĚRATEL. vyrobený nábytek prodává (dodává), je DODAVATEL.

3 PODNIK – VÝROBA NÁBYTKU DodavatelOdběratel Odběratel – odebíráDodavatel – dodává Nakoupením výrobků, materiálů, zboží (odebráním) se stáváme ODBĚRATELI. Prodáním (dodáním) se stáváme DODAVATELI.

4 P ODNIK – PRODEJNA NÁBYTKU DodavatelOdběratel Příklad: prodejna nábytku koupí nábytek (židli) ODBĚRATEL prodejna nábytku prodá nábytek (židli) DODAVATEL

5 P ODNIK A DOKUMENTACE 1. Nabídka 2. Dodací list 3. Faktura vydaná 4. Výpis z účtu 1. Poptávka 2. Objednávka 3. Dodací list 4. Faktura přijatá 5. Výdajový pokladní doklad nebo příkaz k úhradě DodavatelOdběratel

6 P OPTÁVKA Jako dodavatel se poptávám po odběratelích (zákaznících). Vyhledávám jejich požadavky zajímá mě jejich poptávka, požadavky. Jako odběratel se poptávám po materiálu (dřevo). Vyhledávám dodavatele, porovnávám nabídky. DodavatelOdběratel

7 N ABÍDKA 1. Nabídka vyžádaná 2. Nabídka nevyžádaná – webové stránky, inzeráty v novinách, katalog doručený poštou, reklama atd.

8 O BJEDNÁVKA Objednává vždy odběratel. Odběratel objedná zboží, aby ho následně ODEBRAL. Objednávka je uzavírána písemně, může být i telefonicky. Na základě objednávky se vystaví dodací list a faktura.

9 D ODACÍ LIST Dodací list je zasílán společně se zbožím. Jedná se o doklad, podle kterého kontrolujeme správnost dodání objednaného zboží (množství, cena, dodací a fakturovací adresa, doba splatnosti).

10 F AKTURA  Faktura vydaná – (vydává ji podnikatel a očekává příjem peněz). Obdržel jsem objednávku. Podle objednávky jsem připravil zboží s dodacím listem a fakturou.  Faktura přijatá – (přijímá ji podnikatel od dodavatele). Dodavatel mi dodal objednané dřevo. Podnikatel převzal dřevo do výroby. Zároveň obdržel dodací list s fakturou.

11 Ú HRADA PŘES BANKU Ú HRADA PŘES POKLADNU Placení přes banku – bezhotovostně 1. Podnikatel platí fakturu – příkaz k úhradě 2. Podnikatel dostal zaplaceno – výpis z účtu  Placení přes pokladnu 1. Podnikatel platí v hotovosti – stvrzenka, paragon, výdajový pokladní doklad 2. Podnikatel dostane zaplaceno v hotovosti – příjmový pokladní doklad

12 TEST Vyber si podnikání a uveď příklady, kdy jsi odběratel a kdy dodavatel. Při odbavení zboží uveď potřebnou dokumentaci. Uveď možnosti placení za zboží. Které doklady potřebuješ při placení hotovostí a bezhotovostně a proč. Uveď rozdíl mezi fakturou přijatou a vydanou. Jaké znáš druhy nabídek?

13 Z DROJE Obrázky KALAŠ, Michal. Jehličnatý strom. Metodický portál: Wiki [online]. [cit. 2012-10-21]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://wiki.rvp.cz/Kabinet/0.0.0.Kliparty/Stromy/Stromy FIŠEROVÁ, Věra. Židle. Metodický portál: Wiki [online]. [cit. 2012-10-21]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://wiki.rvp.cz/Kabinet/0.0.0.Kliparty/N%c3%a1bytek KALAŠ, Michal. Babička. Metodický portál: Wiki [online]. [cit. 2012-10-21]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://wiki.rvp.cz/Kabinet/0.0.0.Kliparty/Lid%C3%A9 KALAŠ, Michal. Kniha. Metodický portál: Wiki [online]. [cit. 2012-10-21]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://wiki.rvp.cz/Kabinet/0.0.0.Kliparty/P%C5%99edm%C4%9Bty/%C5%A0kola PILAŘOVÁ, Hana. Domek. Metodický portál: Wiki [online]. [cit. 2012-10-21]. Dostupný pod licencí Creative Commons z WWW: http://wiki.rvp.cz/Kabinet/0.0.0.Kliparty/Obydl%C3%AD


Stáhnout ppt "Z ÁKLADNÍ POJMY V ÚČETNICTVÍ ODBĚRATEL – DODAVATEL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google