Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0807 Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0807 Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0807 Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: Základy ekonomiky Ověření ve výuce Třída:OktávaDatum: DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Romová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 TÉMA:Prodejní činnost PŘEDMĚT:Základy ekonomiky KLÍČOVÁ SLOVA:Prodej, průzkum trhu, kupní smlouva, smlouva o dílo JMÉNO AUTORA:Mgr. Jana Romová

3 Metodický pokyn: výklad; prostudovat si obecná ustanovení nového občanského zákoníku na adrese:.www.business.center.cz

4 PRODEJNÍ ČINNOST

5 Prodejní činnost Schéma prodejní činnosti: Průzkum trhu → Plánování prodeje → Sjednávání objednávek → Skladování, expedice → Splnění dodávky → Fakturace V prodejní činnosti se nejvýrazněji projevuje MARKETING!!!

6 Plánování prodeje Velikost a sortiment prodeje Podnik si vytváří plán prodeje dle jednotlivých druhů. Velikost prodeje odvozuje z odhadů poptávky a z uzavřených smluv s odběrateli a dodavateli. Zároveň se stanovuje předpokládaná cena. Způsob prodeje a) přímo odběratelům – obyvatelstvu nebo podnikům, které je používají ve své činnosti; b) obchodní organizaci – ta se stane jeho majitelem, zboží pak prodává dále odběratelům nebo dalším prodejnám.

7 Jak prodávat? Při prodeji obyvatelstvu zboží dodáme proti hotovému zaplacení, při prodeji vystavíme prodejní paragon. U dražšího zboží řada podniků nabízí prodej na splátky. U individuálních dodávek, kde prodávající riskuje, že od zakázky ustoupíme, se často vybírá záloha předem. Při prodeji organizacím zašleme nabídku – buď sami nebo jako odpověď na poptávku (kterou vyvolala naše propagace). Na nabídku odběratel zareaguje objednávkou, kterou potvrdíme. Při uskutečnění dodávky společně se zbožím zašleme dodací list a daňový doklad (fakturu). Obyvatelstvu i podnikům lze prodávat pomocí internetu, kde můžeme zřídit prodejnu či celý internetový obchod.

8 Smlouvy s odběrateli Prodej i nákup se zakládají na 2 základních právních předpisech: a)Občanský zákoník – upravuje vztahy mezi občany a mezi občany a podniky (mezi FO, mezi FO a PO); b)Obchodní zákoník – upravuje vztahy v oblasti obchodu a podnikání, a to mezi podnikateli. POZOR: v zahraničí se mohou právní předpisy lišit!!!

9 Kupní smlouva Uzavírá se: a)Ústně – rychlá, ale neexistuje doklad; b)Písemně – oboustranné potvrzení (potvrzení objednávky, kupní smlouva); c)Elektronicky – potvrzení elektronické objednávky. Náležitosti kupní smlouvy: - název a adresy obou smluvních stran; - množství, jakost, dodací lhůta, cena dodávky; - povinnost kupujícího – převzít, zaplatit; - další ujednání – záruka, …; - datum a místo vyhotovení, podpisy obou stran.

10 Kupní smlouva Na základě prostudování nového občanského zákoníku na adrese www.business.center.cz sestavte fiktivní kupní smlouvu.www.business.center.cz

11 Smlouva o dílo Touto smlouvou si objednatel zajišťuje provedení určitého díla od zhotovitele. Např. údržba, opravy, zhotovení určité věci (zhotovení kuchyňské linky, provedení kontroly účetnictví).

12 Skladování a expedice Podobně jako u materiálu, jen se zde nejedná o materiál, ale o zhotovené výrobky a nakoupené zboží. Odpadá povinnost oceňování zboží na skladě (3 metody) nejde o ocenění materiálu vydaného do výroby, ale o nákup a následný prodej zboží, cílem je tedy ZISK. Expedice: - výdej výrobků, zboží ze skladu, kontrola, balení, naložení na dopravní prostředky; - na základě objednávky se vyhotoví expediční příkaz; - současně se vyhotovuje výdejka a dodací list.

13 Splnění dodávky Dodávka je splněna ze strany dodavatele, jestliže dodáme zboží: - na místo dohodnuté smlouvou; - v dané dodací lhůtě. V případě, že dodávka bude vadná, můžeme očekávat reklamaci (jiné množství, druh zboží, chybná cena). Dodávka je splněna ze strany odběratele, - převzetím; - zaplacením.

14 Evidence prodeje Příkaz k expedici – pro přípravu výdeje ze skladu; Výdejka – vlastní vydané výrobky, zboží; Karta zásob – průběžná evidence zásob; Dodací list – provází zásilku; Faktura – zaslaná odběrateli jako daňový doklad; Paragon – vystaven při prodeji za hotové.

15 ZDROJE: Klínský, P.: Ekonomika 1 pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 2. vyd. Praha: Fortuna, 2002. ISBN 80-7168-831-2. s. 139–153.


Stáhnout ppt "Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0807 Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google