Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Účetní dokumentace a její náležitosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Účetní dokumentace a její náležitosti"— Transkript prezentace:

1 Účetní dokumentace a její náležitosti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Účtování je založeno na pravdivých, přesných
a včasných informacích, které jsou doloženy účetními doklady. Povinnost vést předepsané účetní doklady ukládá Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Účetní doklad je originální, průkazný záznam, který zachycuje hospodářské nebo účetní operace.

3 Účetní doklady členíme
Podle druhu: - příjmové pokladní doklady výdajové pokladní doklady bankovní výpisy faktury přijaté faktury vydané vnitřní účetní doklady /příjemka, výdejka, skladová karta, inventární karta, výplatní a zúčtovací listina/

4 2. Podle počtu zaznamenaných účetních případů:
- jednotlivé /pouze pro jeden účetní případ/ sběrné /shrnují stejné účetní operace v účetním období, které se součtují a na základě sběrného dokladu jsou přeneseny a zaúčtovány jednou položkou, doklady jsou součástí sběrného dokladu/ např. v měsíci říjnu byly v hotovosti nakoupeny: – kancelářské sponky Kč – nákup náplně do tiskárny Kč – nákup kancelářského papíru Kč Sběrný doklad bude vystaven na částku Kč

5 Náležitosti účetních dokladů
Označení účetního dokladu, číslo dokladu, datum účetního případu. 2. Popis obsahu účetního případu. Údaje o množství a ceně. Podpisy osob, které doklad vystavily, zaúčtovaly, kontrolovaly.

6 Vyhotovení, oběh a zpracování účetních dokladů
Účetní doklad musí být vyhotoven bez zbytečného odkladu. Je předán k přezkoušení správnosti a k zaúčtování. Zaúčtování se provádí do účetních knih. Po zaúčtování se doklady uschovávají a po ukončení účetního období se archivují. Délku archivace upravuje zákon o účetnictví.

7 Ukázky účetních dokladů

8

9

10

11 Kontrolní test: Vyjmenujte náležitosti výdajového pokladního dokladu. Vyjmenujte náležitosti skladové karty. Vyjmenujte náležitosti faktury.


Stáhnout ppt "Účetní dokumentace a její náležitosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google