Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysílací věž se začala stavět počátkem r. 1955, dokončena za necelý rok s nainstalovanou provizorní anténou pro vysílání na prvním televizním kanále.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysílací věž se začala stavět počátkem r. 1955, dokončena za necelý rok s nainstalovanou provizorní anténou pro vysílání na prvním televizním kanále."— Transkript prezentace:

1

2

3

4 Vysílací věž se začala stavět počátkem r. 1955, dokončena za necelý rok s nainstalovanou provizorní anténou pro vysílání na prvním televizním kanále. Věž, vysoká necelých 123 m s retranslační kabinou umístěnou ve výšce 30 m. TV vysílač byl instalován do budovy, která vyrostla u její paty. První pokusné vysílání bylo zahájeno 15. listopadu 1955, vysíláním zkušebního obrazce monoskopu. V budově bylo i malé TV studio s jednou kamerou, ze kterého se denně vysílalo. Spojení s pražským studiem v Měšťanské besedě se podařilo až v r. 1957. V r. 1956 byl první přímý přenos představení Prodaná nevěsta z divadla Z. Nejedlého. Premiéru měl i ostravský přenosový vůz.

5

6 V r. 1962 se začaly instalovat rozhlasové vysílače pro VKV pásmo - monofonní, v r. 1972 stereofonní vysílání. V sedmdesátých letech minul. stol. dochází k velkým změnám v rozhlasovém etéru a v oblasti televizního vlnění- zahájení vysílání druhého programu ČST. Vysílače se musely konstruovat naprosto odlišným způsobem. Ostravský vysílač byl v první vlně, kde proběhlo zahájení vysílání 2. tv programu. Kromě Ostravy v Praze na Petříně a v Brně-městský vysílač- Barvičova ul.

7 První experimentální barevné tv vysílání bylo na Petříně v r. 1964, s různými přestávkami pokračovalo až do r. 1968. Koncem šedesátých let se rozhodovalo, kterou z evropských barevných soustav přijme naše republika pro své barevné tv vysílání - francouzskou SECAM III.b nebo německou PAL. Odborníci prosazovali PAL, ale z politických důvodů byla přijata soustava SECAM III.b. Pro studiové zpracování byla použita norma PAL, umožňovala lépe zpracovávat a odbavovat signál v tv studiu. Na Kavčích horách byl instalován tzv. transkodér barevného vysílání z normy PAL do normy SECAM. Počátkem devadesátých let byl značně zjednodušen přechod na vysílání v normě PAL. Pravidelné barevné tv vysílání v síti druhého tv programu bylo zahájeno 9. května 1973.

8

9 Stávající vysílací středisko nebylo schopno absorbovat se zvyšující nároky na rozhlasové a tv vysílání. Došlo k realizaci výstavby tzv. Nových Hošťákovic. Současná vysílací věž, vysoká 184,5 m, byla postavena v letech 1975-1980. 12. prosince 1980 bylo zahájeno vysílání z nové věže s novými vysílači a s plným využitím přidělených ERP výkonů. Pro rozhlasové vysílání byly ve vysílacím sále instalovány tři dvojice VKV vysílačů pro VKV vysílání byl na věži nainstalován zbrusu nový anténní systém. Původní příhradová věž z roku 1955 byla stržena těsně před Vánocemi 1980

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 V letech 1964 - 66 byla v areálu ostravského vysílače vybudována betónová kulatá retranslační věž vysoká 50m, pro potřeby neustále se rozvíjejících retranslačních tras a příspěvkových distribučních sítí.


Stáhnout ppt "Vysílací věž se začala stavět počátkem r. 1955, dokončena za necelý rok s nainstalovanou provizorní anténou pro vysílání na prvním televizním kanále."

Podobné prezentace


Reklamy Google