Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 Princip televizního vysílání
OB21-OP-EL-ELN-NEL-M-3-011

3 Princip televize Ve snímacím zařízení se obraz rychle rozloží na velký počet bodů různého jasu a barvy. Tomu odpovídá určitý elektrický signál, který se přenese do přijímacího zařízení (televizního přijímače). Tam se elektrický signál synchronně složí opět v původní obraz. Využívá se vlastnost lidského oka, které vnímá dílčí podněty jako celek, probíhají-li dostatečně rychle za sebou.

4 Mechanická televize John Logie Baird, 1925 Obr.1) 2)

5 Ikonoskop snímací elektronka vytvořená Vladimírem Zworykinem roku 1923, ale úspěšně použita až roku Po roce 1939 nahrazena dokonalejší verzí superikonoskopem s opticko-elektronovým převodem obrazu. Obr.3)4)

6 Obrazovky - katodová trubice
Vynález německého fyzika Karl Ferdinand Brauna z roku 1897 Anglicky cathode raytube - CRT

7 Princip televizní obrazovky

8 Barevná televize John Logie Baird 1942
John Logie Baird 1942

9 Vidikon Vidikon byla první úspěšná televizní kamera, která používala fotoelektrický povrch k odvození video signálu. CCD nahrazuje elektronky ve většině moderních kamer. Tento polovodičový přístroj měří energii v místech na povrchu, známou jako pixely, zpracovává tyto informace a pak je pošle ve formě elektrického signálu, který obsahuje informace o obrazu.

10 Současné televizní kamery
využívají polovodičová zařízení, nebo CCD.

11 Televizní vysílání v ČR
1948 – ukázkové televizní vysílání na jubilejní mezinárodní výstavě rozhlasu v Praze MEVRO 1953 – vybudování prvního televizního vysílače na rozhledně na Petříně o výkonu 5kW, který svým signálem pokryl Prahu a její okolí, první zkušební televizní vysílání ze Studia Praha ve Vladislavově ulici 1954 – zahájení pravidelného televizního vysílání - jeden černobílý program 2 hodiny týdně a to v neděli dopoledne 1957 – vznik Československého výboru pro rozhlas a televizi s nově založenou organizací Československá televize, do které byla začleněna Televise Praha 1958 – televizní vysílání po celý týden 1964 – test barevného televizního obrazu 1973 – zahájeno pravidelné barevné televizní vysílání

12 Děkuji za pozornost Ing. Ludmila Nevařilová

13 Použitá literatura: M. Bezděk: Elektronika II
V. Vít: Televizní technika 1) 2) 3) 4) ttp://


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google