Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proč a jak bych měl číst Bibli?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proč a jak bych měl číst Bibli?"— Transkript prezentace:

1 Proč a jak bych měl číst Bibli?

2 Je to v Bibli? Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi.
Bůh pomáhá těm, kdo se snaží. Kdo lže, ten krade. Nepokradeš. Všechno má svůj čas. Všichni pod sluncem jsou si rovni. Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí. Kéž nás Pán učiní vděčnými za to, co dostaneme. Peníze jsou kořenem všeho zla. Peklo neběsní tolik jako žena v opovržení. Nesuďte, abyste nebyli souzeni. On po tobě kamenem, ty po něm chlebem. Zakládejte si na tom, že budete žít pokojně. Kdo nepracuje, ať nejí. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Neklamte se, Bohu se nikdo nebude posmívat.

3 Je to v Bibli? Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi. ANO (Gn 1,1)
Bůh pomáhá těm, kdo se snaží. NE Kdo lže, ten krade. NE Nepokradeš. ANO (Ex 20,15) Všechno má svůj čas. ANO (Kaz 3,1) Všichni pod sluncem jsou si rovni. NE Otče, odpusť jim, vždyť nevědí co činí. ANO (Lk 23,34) Kéž nás Pán učiní vděčnými za to, co dostaneme. NE Peníze jsou kořenem všeho zla. NE (ale „láska k penězům“ je popsána jako „kořen všeho zla“, 1 Tim 6,10) Peklo neběsní tolik jako žena v opovržení. NE (Shakespeare) Nesuďte, abyste nebyli souzeni. ANO (Mt 7,1) On po tobě kamenem, ty po něm chlebem. NE Zakládejte si na tom, že budete žít pokojně. ANO (1 Sol 4,11) Kdo nepracuje, ať nejí. NE (na rozdíl od „Jestliže někdo nechce pracovat, ať také nejí.“ 2 Sol 3,11) Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. NE Neklamte se, Bohu se nikdo nebude posmívat. ANO (Gal 6,7)

4 1. Návod k životu Bible je především kniha plná příběhů. Předně je to příběh Boží lásky ke světu a lidem, kteří v něm žijí. Důležité je, že to není obyčejná kniha. Bible je výhradně Boží kniha. Je inspirována Duchem svatým (2 Tim 3,15-17). Bible je základní formou komunikace mezi námi a Bohem.

5 1. Návod k životu Všichni potřebujeme návod, ne všechno jde přirozeně. Bible je jako návod k životu, který nám dal Bůh. Protože nás Bůh stvořil, ví, co je pro nás nejlepší a jak můžeme život prožít co nejlépe. Bible nás může opravit, pokud žijeme špatně a ukázat nám, jak žít pro Boha.

6 2. Cesta ke vztahu Kdyby byla Bible jen soubor instrukcí, vypadalo by to docela nudně a odpudivě: jako velká hodně tlustá učebnice. Psané způsoby komunikace můžou vést k opravdovému vztahu. Bůh k nám mluví a buduje svůj vztah s námi hlavně skrze Bibli. Je jako milostný dopis, SMS a v jednom. Než se staneme křesťany, Bůh k nám skrze Bibli mluví, aby nás přivedl k záchraně skrze víru v Ježíše Krista. Když už křesťany jsme,Bůh k nám skrze Bibli mluví, aby nám pomohl budovat s ním vztah.

7 2. Cesta ke vztahu Bibli můžeme přirovnat k návodu k autu.
Představte si, že jsem k narozeninám dostal zbrusu nové Porsche. Jdu se na něj podívat ven; otevírám dveře a zkoumám, co je v přihrádce. Najednou vidím příručku pro řidiče! Je to nádherná příručka na lesklém papíře a říkám si: „Ta je úžasná!“ Beru si ji domů a začínám si ji procházet. Vytahuju pero a podtrhávám si věci, které zní zajímavě. Ty, které se mi líbí nejvíc, se učím zpaměti a dokonce si kousky vystřihuju a lepím na zrcadlo, abych si je mohl číst při čištění zubů. Tak moc se mi ta příručka líbí! A najednou mě napadá: „Co takhle nějaké části zhudebnit?“ Jdu za kamarádem, aby napsal písničku, a spolu si z manuálu zpíváme. Pak si říkám: „Kdo ví, jestli se ten manuál líbí i ostatním. Že bych se přihlásil ke klubu Porsche? Nebo se spíš naučím německy, abych si ho mohl přečíst v originále.“ Kdyby to tak bylo, je jasné, že jsem nepochopil, k čemu vlastně je – především k tomu, abych mohl řídit auto.

8 2. Cesta ke vztahu S Biblí je to podobné – je to způsob rozvíjení vztahu s Bohem. Kdybychom Bibli jen četli a s Bohem se nikdy nesetkali, bylo by to jako mít příručku pro řidiče a nikdy neřídit – bylo by to k ničemu.

9 3. Jak skrze Bibli slyšíme mluvit Boha?
Náš svět je hrozně uspěchaný a plný hluku, je těžké slyšet Boha, jak k nám mluví.

10 3. Jak skrze Bibli slyšíme mluvit Boha?
Dobré podmínky jsou důležité pro jakýkoli způsob komunikace. Jsou různé způsoby, jak dosáhnout ideálních podmínek, abychom slyšeli, jak k nám Bůh skrze Bibli mluví. Vyberte si místo, kde se cítíte dobře a kde vás nic nebude rušit a rozptylovat. (Mk 1,35) Začněte modlitbou: poproste Boha, ať k vám mluví skrze to, co budete číst. Snažte se nevypnout a dejte svým myšlenkám zelenou – poproste Boha, aby vám v tom pomohl. Pokládejte si tři otázky: Co se tu píše? Co to znamená? Co si z toho můžu vzít? To, co jste si přečetli a naučili se, hned uplatněte v životě. (Mt 7,24) Čtěte si Bibli, učte se z ní, ale hlavně si ji užívejte.

11 Závěr Bible je hlavní způsob, kterým s námi Bůh komunikuje.
Je trochu jako návod k životu, ale neomezuje naši svobodu; naopak ji posiluje. Díky Bibli se může náš vztah s Bohem prohlubovat. Zkuste si někdy v tomto týdnu z Bible něco přečíst a uvidíte, co vám skrze to Bůh řekne.


Stáhnout ppt "Proč a jak bych měl číst Bibli?"

Podobné prezentace


Reklamy Google