Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačové sítě Katharina Kočí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačové sítě Katharina Kočí."— Transkript prezentace:

1 Počítačové sítě Katharina Kočí

2 Co je to počítačová síť? Je to spojení dvou a více počítačů tak, aby mohli navzájem sdílet své prostředky. Umožňují tedy uživatelům komunikaci podle určitých pravidel. Uživatelé v jedné síti tak mohou sdílet nebo využívat společné zdroje a vyměňovat zprávy. V poslední době jsou všechny sítě postupně spojovány do globální celosvětové sítě zvané Internet.

3 Mapa Internetu

4 Dělení sítí podle jejich rozlohy
LAN- (lokální síť) Toto označení patří nejmenším sítím. Rozloha může být od pár počítačů v jedné místnosti až po stovky počítačů v jedné budově. Síť se skládá obvykle z osobních počítačů. MAN- (metropolní síť) Označuje sítě středně velké. V síti MAN je většinou propojeno několik přilehlých budov, ve kterých se nacházejí sítě LAN. WAN- (rozlehlá síť) Tyto sítě jsou velice rozlehlé. Může označovat sítě spojující pár sídlišť, vesnic, států ale i kontinentů. Příklad jedné WAN je Internet.

5 Dělení sítí podle jejich topologie
Topologie počítačové sítě říká, jak jsou vlastně prvky v této síti uspořádány. Určuje způsob propojení uzlů v počítačové síti. Těmi prvky mohou být jak počítače, tak různé propojovací prvky.

6 Hvězda Tato topologie je dnes jednoznačně nejpoužívanější
topologií v sítích LAN. Uprostřed je centrální prvek, který spojuje všechny prvky.

7 Sběrnice Sběrnice patří k nejstarším topologiím. Všechny stanice jsou připojeny na pasivní společné médium, které sdílejí. Tím společným médiem byl koaxiální kabel, pomocí kterého se jednotlivé počítače připojily do sítě.

8 Kruh Každý počítač je propojen přímo s předchozím a následujícím počítačem v kruhu. V LAN je používána velmi málo, používá se v průmyslových sítích nebo sítích MAN.

9 Ostatní Ostatní topologie jsou pouze kombinací předchozích typů. Například stromová topologie při níž je spojeno více hvězdicových sítí v jednu.

10 Dělení sítí podle úlohy prvků v síti
PEER-TO-PEER (doslova rovný s rovným) Sítě klient-klient jsou obvyklé u menších sítí. Je to označení typu počítačových sítí, ve které spolu komunikují přímo jednotliví klienti (uživatelé). SERVER/KLIENT Architektura server/klient je trochu nákladnější, ale u větších sítí také daleko lepší. Je to síťová architektura, která odděluje klienta a server, kteří spolu komunikují přes počítačovou síť.

11 Otázky Podle jakých 3 věcí se dělí počítačové sítě? Jaká je zkratka rozlehlé sítě? Jaká topologie je nejstarší?

12 Zdroje http://site.the.cz/index.php?id=1


Stáhnout ppt "Počítačové sítě Katharina Kočí."

Podobné prezentace


Reklamy Google