Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková."— Transkript prezentace:

1

2 Péče o chrup Libuše Špičáková

3 Zuby a ústa Stavba a struktura zubu: kořen korunka krček sklovina
zubovina krček zubní dřeň cement nervy kořen závěsná vlákna

4 Typy zubů a jejich funkce
Zubní oblouk = všechny zuby v horní a nebo v dolní čelisti Typy zubů: zuby nejsou stejné, mají různý tvar

5 Funkce zubů: ukousnutí potravy a žvýkání – pomocí jazyka a rtů
zuby rozžvýkají a rozmělní slinami potravu mluvení – postavení zubů, jazyka a rtů hraje důležitou roli při mluvení - zuby se dotýkají jazyka a rtů a umožňují správně vyslovovat - zuby ovlivňují srozumitelnost řeči vzhled obličeje – zuby dotvářejí celkový výraz a vzhled obličeje

6 Dočasný (mléčný) chrup:
Ve třech letech má dítě prořezáno 20 dočasných zubů, a to v každé čelisti: 4 řezáky 2 špičáky 4 stoličky

7 Smíšený chrup Smíšený chrup je kombinace dočasných a stálých zubů
v různém stádiu vývoje . Začíná kolem pátého až šestého roku a pokračuje do třinácti až patnácti let.

8 Stálý chrup Když se všechny stálé zuby prořežou
do úst, máme v každé čelisti, nahoře i dole: 4 řezáky 2 špičáky 4 zuby třenové 6 stoliček Dospělý člověk má tedy v ústech celkem 32 zubů.

9 Zubní kaz: je onemocnění, které se vyznačuje
úbytkem minerálních látek z tvrdých zubních tkání sklovina a zubovina se rozpadají a vzniká kazivá dutina přítomnost bakterií je příčinou zánětu zubní dřeně

10 Prevence zubního kazu pravidelná hygiena ústní dutiny (alespoň 2krát
denně čistit zuby) zdravá výživa (ovoce, zelenina, mléčné výrobky) posílení zubních tkání fluoridy (zubní pasty s obsahem fluoridů)

11 Pomůcky zubní hygieny

12 Č i š t ě n í z u b ů Jak často čistit zuby?
Zuby si čistíme alespoň 2x denně. Čistit 1x denně nestačí!!! Kdy si čistit zuby? ráno si čistíme zuby po snídani večer si čistíme zuby po večeři, krátce před ulehnutím Jak dlouho si čistit zuby? Doporučená doba správného čištění je 2 – 3 minuty. Pokud nemáme možnost vyčistit si v průběhu dne po jídle zuby, použijeme žvýkačku bez cukru.

13 Potraviny škodlivé z hlediska vzniku zubního kazu
Výživa a zubní kaz Potraviny škodlivé z hlediska vzniku zubního kazu - pekárenské výrobky (buchty, koláče, bábovky, …) - cukrářské výrobky (dorty, perníky, zmrzlina, šlehačka,…..) - trvanlivé pečivo (sušenky, piškoty, oplatky, ….) - cukrovinky (čokoláda, bonbony, lízátka,….) - slazené nápoje (limonády, šťávy, sirupy,….) - potraviny obsahující škroby (hranolky, brambůrky, hamburgery,….)

14 - syrové ovoce a zelenina
Zdravé potraviny - mléko, mléčné výrobky - syrové ovoce a zelenina - žvýkačky bez cukru - celozrnné pečivo Slazené potraviny a nápoje je vhodné podávat jako součást hlavního jídla.

15 Výukový program sestavila Libuše Špičáková
Použité zdroje: Metodická příručka ZDRAVÉ ZUBY


Stáhnout ppt "Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková."

Podobné prezentace


Reklamy Google