Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová."— Transkript prezentace:

1 Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová

2 Obsah Stavba těla Funkce kostí Lebka Kostra hrudníku:páteř
Kostra končetin Jak jsi dával pozor? Několik zajímavostí nakonec

3 Stavba těla Kostra hlavy (lebka) Tvoje kostra je vlastně tak trošku chudák. Dře se od rána do večera a nosí všechno, co dělá člověka člověkem. Pořád má hodně práce-chrání citlivé orgány tvého těla,třeba srdce,mozek,plíce a další.Kosti jsou velice pevné,člověk díky nim vlastně „drží pohromadě“. Dospělý člověk má asi 206 kostí. Novorozenec jich má ještě víc. Mohlo by se zdát, že nám kosti během růstu někam zmizí,ale není to tak, pouze některé z nich srostou. Kostru můžeme rozdělit na kostru hlavy,trupu a končetin. Kostra trupu Kostra dolních končetin

4 Funkce kostí Opora: kosti tělo podpírají, udržují orgány na svém místě
Ochrana: kosti lebky chrání mozek, žebra zase třeba plíce, srdce… Tvorba krve: v kostní dřeni se tvoří červené a bílé krvinky, krevní destičky Pohyb: kosti spolu se svaly umožňují pohyb

5 Lebka Lebku můžeme rozdělit na dvě části, a to mozkovou a obličejovou.
Možná tomu nebudeš věřit, ale i lebka se skládá z mnoha menších kostí.Tyto kosti jsou u malých dětí měkké a pružnější, což je do určité míry chrání před poraněním lebky. Kosti dospělého člověka jsou až na dolní čelist pevně spojeny. Tady vidíš mou mozkovou část-ukrývá mozek. Toto je moje obličejová část. Jsou v ní otvory pro oči i ústa.

6 Kostra hrudníku: PÁTEŘ
Páteř je velice složitá a důležitá část lidského těla. Tato „strunovitá“ osa našeho těla nese lebku a umožňuje člověku vzpřímenou chůzi. Je složená z 26 malinkých kostiček, kterým říkáme obratle. Hlavním úkolem páteře je chránit míchu, kterou schovává uvnitř sebe. Díváš se na páteř. Všiml sis někdy jejího zahnutí? Připomíná tvar písmene S. Toto prohnutí zajišťuje obrovskou pružnost páteře. Přizpůsobí se každému tvému pohybu. Jejím středem probíhá mícha.

7 Kostra hrudníku Hrudník je zvláštní část kostry tvořící ochranné pouzdro pro plíce a srdce. Je tvořen mohutnou hrudní kostí, na kterou se upínají žebra.Celkem máme dvanáct párů žeber-7 připojených k hrudní kosti(=pravá žebra), 3 připojené k nejspodnějšímu páru žeber pravých a 2 páry volné, které končí mezi břišními svaly.

8 Kostra končetin Končetiny jsou k osové části těla připojeny takzvanými pletenci: kostra paže je připojena pletencem lopatkovým, který je složený z klíční kosti a lopatky kostra dolní končetiny je připojena pletencem pánevním tvořeným složenou pánevní kostí V končetinách převažují dlouhé kosti, které se v kloubech pohybují jako páky. Horní a dolní končetiny se od sebe liší svou funkcí- horní končetina je útlá,slouží především k uchopení předmětů,dolní končetina je mohutná, funguje jako opora a umožňuje také pohyb těla.

9 Jak jsi dával pozor? Z kolika kostí se skládá člověk?
Jaké jsou hlavní funkce kostry? K čemu máme páteř a z čeho se skládá? Kolik má člověk párů žeber? Jak se od sebe ve funkci odlišuje horní a dolní končetina?

10 Několik zajímavostí nakonec…
Žirafa i myš mají úplně stejný počet krčních obratlů. Stejně jich má i člověk.

11 Kosti fungují jako konstrukce mostu
Kosti fungují jako konstrukce mostu.Není to jen bílá kost,kterou vidíš na povrchu,uvnitř má spletitou konstrukci, která ji drží pohromadě a usnadňuje hojení zlomenin.

12 Novorozenci mají na hlavě díru-tzv
Novorozenci mají na hlavě díru-tzv.fontanelu,je to proto, že kosti lebky ještě porostou a fontanela pomalu zarůstá až do dvou let věku.Některé maminky podle fontanely poznávají řadu věcí-propadlá fontanela znamená dehydrataci atd.

13 Děkuji za pozornost a zase příště ahoj!


Stáhnout ppt "Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová."

Podobné prezentace


Reklamy Google