Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední odborná škola Luhačovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Lubomír Kacálek Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_TDŘ0505Dláto a dlabání do dřeva Stupeň a typ vzdělání Střední odborné vzdělání Vzdělávací obor Design a zpracování dřeva Tematický okruh Technologie dřeva Druh učebního materiálu Výukový materiál, prezentace Cílová skupina Žáci I. ročníku Anotace Popis a funkce dláta, druhy a použití dlát Klíčová slova rukojeť, zděř, ostří, dlab, čepovní dláto Datum

2 Konstrukce dláta Dlabání je vybírání jednotlivých hrubých třísek ze dřeva a dřevěných materiálů pomocí plochého nebo tvarového dláta.

3 Rozdělení dlát Plochá dláta Čepovací dláta
Tvarová dláta - řezbářská a sochařská Soustružnická dláta

4 Plochá dláta Plochá dláta slouží především na dlabání ozubů, rybin, svlakových drážek a jsou v šířkách od 3mm do 50mm. Mívají fazety u horní hrany čepele kvůli čistému dlabání rohů. Bývají menší tloušťky.

5 Čepovací dláta Čepovací dláta slouží hlavně na výrobu dlabů a bývají v šířkách od 4mm do 26mm. Čepele mají větší tloušťku a mají mírně zúžené hrany. Tím lépe vnikají do otvoru a nemohou se tam vzepřít.

6 Tvarová dláta Tvarové dláta – řezbářská jsou speciálně vyrobená na konkrétní řezbářské operace a mohou mít ostří zabroušené dovnitř i směrem ven. Jsou šířkách od 4mm do 32mm. Větší pak sochařská dláta.

7 Postup dlabání ve dřevě
Dlabeme nejprve kolmo na plochu, zařežeme tvar do dřeva. Až následně postupně vybíráme po vláknech jednotlivé vrstvy dřeva z povrchu nebo dna dlabu.

8 Ukázka dlabu 1. krok 2. krok

9 Jiné dlabací pomůcky a nástroje
Dlabací vrták - slouží k výrobě kruhových a podélných dlabů do dřeva pomocí rotujícího nástroje s břity: 1,2,3, i 4břité.

10 Kontrolní test 1. Co je to fazeta? a) druh spoje b) ozdoba na dřevě
c) zkosení horní hrany čepele 2. Kolik ostří má dláto? a) jedno b) dvě c) tři 3. Kolik má úhel ostří dláto ? a) 15° b) 20° c) 25° 4. Na co slouží zděř u dláta? a) na výrobu dlabu b) na měření hloubky dlabu c) zabraňuje rozštípnutí rukojeti dláta 5. Jaký tvar má řezbářské dláto? a) vždy šikmé ostří b) tvarové ostří broušené dovnitř nebo ven c) ploché ostří Odpovědi: 1c, 2 a,3 c,4 c,5 b


Stáhnout ppt "Název školy Střední odborná škola Luhačovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google