Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakto, že teplota uvnitř iglú může být až 10°C?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakto, že teplota uvnitř iglú může být až 10°C?"— Transkript prezentace:

1 Jakto, že teplota uvnitř iglú může být až 10°C?

2 Iglú Iglú je kopulovitý přístřešek vyrobený ze sněhových bloků. Užívají ho především kanadští Eskymáci jako provizorní domov v době arktické zimy. Iglú je tvořeno úzkou podlouhlou předsíní, která zabraňuje přístupu chladu a hlavní obytnou místností.

3 Sníh je dobrý izolační materiál, takže vnitřní teplota iglú může dosahovat i několika stupňů Celsia nad nulou, studený vzduch do něho nepronikne, protože vchod je pod úrovní podlahy. Teplý vzduch stoupá nahoru a studený klesá dolů.

4 Vytopení iglú Okna se v iglú nedělají! Dostatek slunečního světla proniká skrz sníh. I při velmi nízkých teplotách je naprosto nezbytné zbudovat ve vrcholu kupole alespoň malý větrací otvor - úbytek okysličeného vzduchu na tak malém prostoru bývá skutečně rychlý. K vytopení iglú postačí v nouzi i obyčejná svíčka.

5 Vilhljalmur Stefansson
Polární badatel Stefansson měřením roku 1912 zjistil, že uvnitř iglú může být až o 60 °C tepleji než venku. Když bylo venku -45 °C, teplota ve vstupním tunelu byla -40 °C, v průlezu z tunelu do vlastního iglú -18 °C, u podlahy iglú bylo -7 °C, ve výši ramen sedící osoby již +4 °C a u stropu dokonce +16 °C! Sníh je výborný tepelný izolant. Teplo se v iglú drží jako v bublině, neboť vchod je pod úrovní podlahy a studený vzduch dovnitř prakticky nemůže.

6 Největší ledový hotel ve Švédsku
Ledový hotel v iglú najdeme ve vesnici Jukkasjärvi. Letos se v této vesničce objevila dočasná stavba již po dvacáté. Každý rok ledové království navštíví tisíce lidí, kterým nevadí chlad a zima. Jsou i tací, kteří si nechají v hotelu uspořádat svatbu.

7 Zdroje:


Stáhnout ppt "Jakto, že teplota uvnitř iglú může být až 10°C?"

Podobné prezentace


Reklamy Google