Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Iontové kanály Aleš Přech 9. kruh.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Iontové kanály Aleš Přech 9. kruh."— Transkript prezentace:

1 Iontové kanály Aleš Přech 9. kruh

2 Uniport transport obvykle malé částice přes b.m. permeasou
přenos pouze jediné částice po koncentračním spádu (např. H+, Na+, nebo glukosa do buňky)

3 Symport transport 2 Na+ a glukosy

4 Sodno-draselná pumpa typický antiport, kdy dochází za spotřeby 1 ATP k transportu 3 iontů Na+ vně buněčné membrány a 2 ionty K+ se transportují do intracelulárního prostoru. slouží k udržení nerovnovážné koncentrace iontů uvnitř/vně buňky

5 Transport glukózy z lumen střeva do krve

6 Regulace iontových kanálů
napěťově řízené kanály chemicky – vzájemná reakce mezi receptorem a iontovým kanálem receptor přímo součástí iontového kanálu - receptory pro glutamát (Na+, K+, Ca2+)->excitace. aktivace receptoru vyvolává prostřednictvím G proteinu vmezeřené reakce, které vedou k fosforylaci kanálu kanály řízené mechanicky (citlivé na ,,napnutí“ cytoskeletu) např. otevření kanálů pro Na+, K+ ohnutí stereocilií receptorových buněk vestibulárního aparátu – otevření K+ kanálů

7 Ampakiny jako náhrada spánku…
Ampakiny se vážou na tzv. AMPA receptory, speciální vazebné bílkoviny na povrchu nervových buněk. Když se na tyto receptory naváže přenašeč nervových vzruchů glutamát, otevřou se v nervovém zakončení iontové kanály a neuron předává vzruch. ampakiny dovedou prodloužit dobu, po kterou jsou iontové kanály na nervové buňce otevřené. díky tomu si mohou nervové buňky předávat zesílený signál. To se projeví zlepšením funkce mozku.

8 Cystická fibróza

9 Teplomilní krokodýli Krokodýlové obsahují iontové kanály, které je informují o tom, zda je dobré se ohřívat na slunci nebo se ochladit ponořením do vody. Australští vědci u nich objevili dva geny TRPV1 a TRPM8, které jsou velmi podobné genům teplokrevných živočichů. Geny kódují proteiny představující iontové membránové kanály, které registrují vnější teplotu. Inaktivací těchto genů v krokodýlím těle se zcela odstraní přesuny zvířat z vody na břeh a teplota jejich těla se vyrovná s teplotou vody, do níž jsou ponořeni.

10 Jak působí chloroform blokuje iontové kanály TRPC5, které přenáší vápenaté ionty přes buněčné membrány. Vyskytují se hlavně v mozku, kde se podílí na přenosu vzruchů. odhalení role kanálu TRPC5 umožní přípravu nových anestetik bez vedlejších účinků, jaké má chloroform.

11 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Iontové kanály Aleš Přech 9. kruh."

Podobné prezentace


Reklamy Google