Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Operace srdce Jiří Foltyn Zaměření prezentace :

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Operace srdce Jiří Foltyn Zaměření prezentace :"— Transkript prezentace:

1 Operace srdce Jiří Foltyn Zaměření prezentace :
- Aortokoronární bypass(CABG) - Transplantace srdce

2 Ischemická choroba srdeční
Je důsledkem onemocnění věnčitých tepen, jejichž úkolem je zásobovat srdeční sval (myokard) krví. Tyto tepny obepínají srdce jako věnec a říká se jim proto tepny věnčité (nebo také koronární, jelikož latinsky se věnec řekne corona). Za normálních okolností jimi protéká krev bez jakýchkoli problémů a přináší dostatečné množství kyslíku a živin pro práci srdečního svalu.

3 Ischemická choroba srdeční
Jestliže se ovšem jejich průsvit zúží - což má nejčastěji na svědomí proces, který se jmenuje ateroskleróza (lidově „kornatění tepen“) - přestává být příslušná část srdečního svalu dostatečně zásobována kyslíkem a živinami, a je ohrožena srdečním infarktem, což znamená, že část svalu zásobovaná krví ze zúžené cévy odumře a celková funkce srdce se zhorší.

4 Ischemická choroba srdeční
Přesné příčiny vzniku a rozvoje aterosklerotického procesu známy dosud nejsou - ví se však spolehlivě, že se na něm podílí řada rizikových faktorů, z nichž některé můžete ovlivnit. A to hlavně : Nadměrný obsah tuků a cholesterolu v krvi, nezdravá strava, kouření, zvýšený krevní tlak, cukrovka, nadváha, nedostatek pohybu, nadměrný stres a další. V neposlední řadě také zdědě dispozice. Velkou část těchto rizik může každý z nás aktivně a včas odstranit či zmenšit. Nekouřit, udržovat si optimální tělesnou váhu, dopřát si dostatek pohybu, omezit v potravě přísun energie, zejména tuků, cukrů, a naopak přidat zeleniny, ovoce, ryby a potraviny bohaté na vlákniny, nechat si pravidelně měřit krevní tlak (je-li zvýšen, pak se i léčit)

5 Angina pectoris a infarkt myokardu
Nedostatečný přísun krve do srdečního svalu se projevuje hlavně při námaze, kdy se zvýší potřeba kyslíku v srdečním svalu a zúžené věnčité tepny již dostatek okysličené krve nemohou přivádět. Nedokrevnost srdečního svalu se nejčastěji projeví pálivou bolestí na levé straně hrudníku, v levé ruce nebo do krku. Tato bolest se nazývá angina pectoris. Jestliže se k zúžení věnčité tepny přidruží další komplikace - většinou ucpání tepny krevní sraženinou (trombem), dochází k uzávěru cévy, krevní průtok se přeruší docela, a není-li během krátké doby obnoven, nedokrevnost buněk srdečního svalu způsobí až jejich odumření, to jest infarkt myokardu.

6 Léčba Ne všechny takto postižené nemocné lze léčit jen s pomocí léků nebo pomocí metod intervenční kardiologie, kdy lze zúžená místa roztáhnout pomocí balonků a stentů zaváděných nejčastěji z třísla. V určitých případech stanovených podle přesných kritérií e nejlepší pomocí nemocnému srdci operace. Jde o výkon na tepnách přivádějících krev do srdečního svalu. Je to vlastně vytvoření objížďky mezi aortou a srdečním svalem, jíž se přemostí zúžené místo. Angličtina má pro takový most na srdci název bypass

7 Aortokoronární bypass (CABG)
Bypass = přemostění Aortokoronární bypass (CABG) je operace srdce, při které chirurg udělá přemostění („bypass") zúženého místa v koronární tepně. Začátek bypassu je na hlavní tepně v těle, aortě a konec bypassu je na koronární tepně za místem jejího zúžení Principem operace je normalizovat zásobení postižených částí srdečního svalu kyslíkem, tzn.přivést dostatek okysličené krve za uzávěr nebo zúžení koronární tepny pomocí přemostění - bypassu.

8 Srdce před operací

9 Srdce po operaci

10 Transplantace srdce

11 Transplantace srdce Transplantace srdce je chirurgická metoda léčení nemocných, kteří dospěli do terminální fáze srdečního selhání.

12 První transplantace srdce
První transplantaci srdce u člověka provedl 9. prosince 1967 Christiaan Barnard v Kapském Městě v Jihoafrické republice, příjemcem byl 54letý L. Washkanski, který zemřel 18. den po operaci na bronchopneumonii (zánět průdušek a plic). V pořadí druhý pacient, 58letý stomatolog P. Blaiberg, žil 18 měsíců. Zemřel na vaskulopatii (onemocnění cév) štěpu, do té doby – neznámou komplikaci. Zajímavé bylo, že Ch. Barnard ignoroval tvrdé rasistické zákony v JAR a bělochovi transplantoval srdce míšence. První transplantaci srdce v tehdejším Československu provedl 9. července 1968 tým akademika Šišky. Pacientka po šesti hodinách zemřela.

13 Vývoj transplantace srdce
V začátcích transplantací srdce to nebylo nic neobvyklého, protože nemocní při nedokonalé imunosupresi umírali na akutní rejekce (odhojení transplantovaného štěpu). Tato skutečnost byla také důvodem celosvětového útlumu transplantačních programů a k jejich novému vzestupu došlo až v 80. letech minulého století, kdy byl do rutinní imunosupresivní léčby zaveden cyklosporin A. Přežívání pacientů po srdeční transplantaci se tak rapidně zlepšilo. V 60. letech dosahovalo jednoleté přežívání po srdeční transplantaci hodnot pouze okolo 25%. Nyní je jednoleté přežívání udáváno u 80% pacientů, pětileté kolem 70% a desetileté 50% pacientů.

14 Indikace k transplantaci srdce
Transplantace se indikuje u nemocných ve velmi pokročilé fázi srdečního selhání, kdy neúčinkuje medikamentózní léčba a nelze najít jiný způsob řešení. Velmi pokročilá fáze srdečního selhání je charakterizovaná výrazným omezením kvality života a špatnou prognózou. Onemocnění, která vedou k transplantaci srdce: - ischemická choroba srdeční - kardiomyopathie - chlopenní vady

15 Techniky transplantace
Starší technika biatriální část síní dárcovského srdce přišitá ke zbytku obou příjemcových síní obě síně dlouhé v apikální projekci tvar „8“ Sutura je vedená středem síní v jejím místě ztluštění Novější technika bikavální V pravé síni není žádná sutura (síň se našívá v úrovni dutých žil) Z příjemcovy levé síně zbývá pouze zadní část mezi vyústěním plic. žil. Levá síň nebývá výrazně zvětšená

16

17

18 Budoucnost? Umělé srdce !
Podle amerických statistik počet vhodných orgánů pokryje potřebu nemocných sotva z jedné pětiny. Klinický výzkum proto stále nevzdává úsilí sestrojit srdce umělé. Zatím však měla tato zařízení kromě dalších nevýhod příliš velké rozměry. Nešlo je proto pacientovi nastálo voperovat, aniž by mu bránily v běžném životě. Prvním umělým srdcem, které zcela plní funkci skutečného, je zařízení AbioCor, vážící asi 0,9 kilogramu. Energií je zásobován bezdrátově z baterie na těle pacienta, takže odpadají vedení, která jsou zdrojem infekce a dalších komplikací.

19 Zdroje použitých informací
Nemocnice na Homolce Koordinační středisko transplantací Transplantace Srdce, Ivan Málek


Stáhnout ppt "Operace srdce Jiří Foltyn Zaměření prezentace :"

Podobné prezentace


Reklamy Google