Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvar, velikost a pohyby Země

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvar, velikost a pohyby Země"— Transkript prezentace:

1 Tvar, velikost a pohyby Země
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

2 Anotace: Materiál obsahuje základní informace o tvaru, velikosti a pohybech Země. Dále obsahuje kontrolní otázky pro žáky. Autor: Bc. Jana Kloučková Datum vytvoření: Září 2013 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor: Zeměpis Tematický okruh: Přírodní obraz Země Učivo: Tvar, velikost a pohyby Země Očekávaný výstup: Prokáže na konkrétních příkladech tvar planety Země, zhodnotí důsledky pohybů Země na život lidí a organismů. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: oběh, otočení, tvar, velikost Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák II. stupně – 6. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělání – druhý stupeň Typická věková skupina: 11 – 13 let

3 Tvar a velikost Země Přibližně tvar koule. Poloměr Země je 6 378 km.
Délka rovníku je přibližně km. Důkazy kulatosti Země: Částečné zatmění Měsíce. Připlouvání lodi do přístavu. Družicové snímky.

4 Pohyby Země Planeta Země koná dva základní pohyby:
1) otáčí se kolem zemské osy, od západu na východ 2) obíhá kolem Slunce, proti směru pohybu hodinových ručiček Obrázek 1

5 1) Otáčení kolem své osy Jedno otočení kolem osy trvá 24 hodin, jeden den. V důsledku tohoto pohybu dochází ke střídání dne a noci. Slunce je na obloze nejvýše v poledne a říkáme, že vrcholí. Na každém poledníku nastává poledne jindy. Země je rozdělena na 24 časových pásem.

6 2) Oběh kolem Slunce Jeden oběh Země kolem Slunce trvá 365 dní, 5 hodin a 49 minut, tzn. jeden rok. Přestupný rok – 1x za 4 roky. Vzdálenost Země – Slunce je asi 150 milionů km. Země obíhá kolem Slunce po dráze tvaru elipsy. Důsledkem tohoto pohybu je střídání ročních období.

7 Otázky a úkoly Proč se střídá den a noc?
Proč se střídají roční období? Zjistěte jakými oblastmi prochází nultý poledník. Vysvětlete co je to datová hranice, kde se nachází. Z jakého důvodu existuje přestupný rok?

8 Zdroje obrázků 1. NASA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < rble.jpg?uselang=cs>.

9 Použité zdroje: Vypracovala, pokud není uvedeno jinak, Bc. Jana Kloučková V Obříství, září 2013


Stáhnout ppt "Tvar, velikost a pohyby Země"

Podobné prezentace


Reklamy Google