Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOPING Něco málo na úvod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOPING Něco málo na úvod"— Transkript prezentace:

1 DOPING Něco málo na úvod
Jako doping se ve sportu označuje používání pravidly zakázaných podpůrných látek a prostředků. Jejich efektem je zlepšení výkonu, snížení únavy nebo pocitu únavy a povzbuzování k dalším výkonům. Doping se vyskytoval již od starověku (např. gladiátoři používali směs medu a alkoholu). Ve vrcholných sportovních soutěžích je intenzívně sledován od poslední čtvrtiny 20. století a bývá pravidelně příčinou řady skandálů. Kvůli možnému dopingu jsou vrcholoví sportovci povinni ihned po skončení soutěží odevzdávat vzorky moči k analýze, případný pozitivní výsledek testu vede zpravidla k diskvalifikaci sportovce ze soutěže a k odebrání medaile a jiných ocenění.

2 Kontrola dopingu v Německu

3 STEREOIDY Steroidy jsou deriváty cyklopentanperhydrofenanthrenu. Jedná se o fyziologicky a farmakologicky významné látky. Patří mezi ně např. D-vitamíny, žlučové kyseliny, pohlavní hormony, hormony kůry nadledvinek aj. Někdy jsou spolu s terpeny řazeny mezi isopermidy. Zřejmě nejznámějším steroidem je cholesterol. Veřejnosti dobře známé a v kulturistice často zneužívané jsou tzv. anabolické steroidy, kam patří např. testosteron a jeho deriváty. Dle funkčního zařazení se obvykle dělí na:

4 Kontrola dopingu

5 Cyklopentanperhydrofenanthren(nechtějte po mě abych to slovo přečetl)
Pokud někdo neví co to je za slovo, já to také nevím, proto sem píši co znamená:-D Zkráceně pro přibližnou orientaci to vlastně je tetracyklický isoprenoidní uhlovodík steran, který tvoří základ stereoidů.

6 Nadopovaný pán

7 CHOLESTEROL Cholesterol je nejspíš nejznámější druh steroidu. Je to tuková látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Příliš vysoká koncentrace v krvi však nese pro organismus zdravotní rizika, především onemocnění srdce.

8 Jak doping vůbec vypadá?

9 TESTOSTERON Zneužívá se hlavně v kulturistice a atletice, veřejnosti je dobře známý. Je to steroidní hormon ze skupiny androgenů. Řadí se mezi anabolické steroidy. Přirozenou cestou vzniká v Leydigových buňkách. Ovlivňuje spermatogenezi a vývoj sekundárních pohlavních znaků. Patrný je jeho vliv především v pubertě, kdy dochází k růstu varlat a penisu, pigmentaci a vrásnění šourku, po těle začíná růst ochlupení, zvětšuje se prostata a hrtan, dochází k nárůstu svalové hmoty. V dospělosti testosteron s jinými androgeny udržuje mužský charakter ochlupení, stimuluje spermatogenezi a brání rozvoji osteoporózy. V lékové formě je k dispozici jako injekční nebo perorální preparát. Kromě lékařského využití při nedostatku tohoto hormonu je rozšířené jeho zneužívání ve sportu (např. v atletice, kulturistice apod.). Pro sportovce je zajímavý rychlý efekt pro vybudování svalové hmoty i získání síly. Vlivem testosteronu dochází po tréninku k rychlé regeneraci organizmu. Jako nepovolený dopink je proto testosteron i jeho deriváty zakázán mnoha sportovními asociacemi.

10 ZDROJE

11 Citace Wikipedie : steroidy [online] , [cit ]. Dostupný z WWW: < Wikipedie [online] [cit ]. Dostupný z WWW: <Wikipedie : steroidy [online] , [cit ]. Dostupný z WWW: .>. Wikipedie [online] [cit ]. Dostupný z WWW: <Wikipedie [online] [cit ]. Dostupný z WWW: .>.

12 Ještě jeden detail NASHLEDANOU, The End…


Stáhnout ppt "DOPING Něco málo na úvod"

Podobné prezentace


Reklamy Google