Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Eliška Novobilská a Denisa Koreczká

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Eliška Novobilská a Denisa Koreczká"— Transkript prezentace:

1 Eliška Novobilská a Denisa Koreczká
Starověké Řecko Eliška Novobilská a Denisa Koreczká

2 Bohové Zeus Byl bohem nebes a vládce bohů na Olympu. Byl oženěn s Hérou, ale jinak byl znám svými aférami, které vyúsťovali v počtu známých dětí a snad mnoho dalších, o kterých se neví, že byli jeho. Jeho oblíbeným dítětem byla Athéna, která se zrodila sama z jeho hlavy. Poseidón Bůh moře. Jeho zbraní byl trojzubec, který dokázal roztřást zem a rozbít cokoliv. Hadés Bůh podsvětí. Jeho ženou byla Persephone, kterou Hádes unesl. Athéna Byla bohyně moudrosti,války.Byla divoká a odvážná. Afrodité Byla bohyně smyslné lásky,krásy a plodnosti. Jejím stromem byla myrta a posvátnými ptáky holub, labuť a vrabec.

3 Náboženství Věřili v mnoho bohů.
Bohové měli lidskou podobu.Byli nesmrtelní,měli pozitivní i negativní vlastnosti a nadpřirozené schopnosti. Podle Řeků sídlili na hoře OLYMP. Mohli brát podobu jiného člověka ,stromu,kamene či řeku a tak zkoušeli lidstvo. Posmrtný život-měli být převezeni Cháronem přes řeku STYX do podsvětí Héros je potomek boha a člověka (Herakles a Achilleus)

4 ILIAS a ODYSSEA Autor : Homér (?)
ILIAS : Vypráví o trojské válce (Paris,Helena,Agamemnon,Achilleus) ODYSSEA : O strastiplné cestě trojského krále Odyssea domů.

5 Trojská válka Nevypukla pro spor o ženskou krásu, určitě nevypukla proto, že trojský princ Paris unesl Helenu, ženu spartského krále Menelaa.Trója, o které nikdo až do konce minulého století nevěřil že existovala, bylo velice silné město postavené na strategicky významném místě. Trója byla mnohokráte zničena a mnohokráte opět vybudována. Vzhledem k tomu, že v době trojské války Řekové ještě neznali písmo, čerpáme pouze z tradicí zachovávaných a původně pouze ústně předávaných Homérovi.

6 Kréta Tato kultura vznikala především na obchodní bázi nikoliv na bázi válečné a přibírala mnoho prvků tehdy již bohatě rozvinuté kultury egyptské. Velkou zvláštností krétské kultury je především její mírumilovnost, kterou dokazuje například to, že na Krétě nenajdeme žádné opevněné paláce, opevněné hrady. To znamená, že se Kréťané nebáli žádných válek. Kréťané byli především vynikající mořeplavci a obchodníci. Velkolepé paláce, které tou dobou na Krétě vznikaly, ( především palác v Knossu) zadávaly Řekům v pozdějších letech důvody k mnoha pověstem, například o labyrintu.

7 Mykény Období vrcholu krétské kultury, tj. počátkem druhého tisíciletí před Kristem, začíná postupné osídlování peloponéského poloostrova a pevninského Řecka. Tito dobyvatelé zezačátku vraždili místní obyvatelstvo. Pak s ním však začali splývat a jejich rodoví náčelníci se stávali skutečnými vládci. Svojí moc opírali o svou stráž, ze které časem vznikla šlechta, aristokracie. Mykény se velice rychle od Kréty učily, takže vznikla pozoruhodná kultura krétsko - mykénská.

8 Athény Zatímco síla a moc Sparty stála výlučně na její moci, vojenská síla a moc Atén vznikala na bázi kulturní a obchodní. Atény nebyly nikdy tak dobrými válečníky jako byli Sparťané. Zato byli velice dobří zemědělci, řemeslníci a především obchodníci. Svoboda měla pro ně velký význam. Socha Drakóna

9 Sparta Sparťané byli považováni - a to zcela jistě právem - za nejlepší vojáky v řeckých dějinách. Už v mládí byli totiž všichni hoši cvičeni pro vojenské účely a vojenským zásadám byla také podřízena celá jejich výchova. Když se děti narodily slabé či neduživé byly bez milosti zabíjeny. Od 7. Roku se výchovy hochů ujímal stát. Vlastní bojový výcvik začínal již v 16 letech. Mezi 20. a 30. rokem probíhala aktivní služba.

10 Konec naší prezentace Doufáme že se vám naše prezentace líbila a že jste se dozvěděli něco nového.Mohli jste vidět obrázky a seznámit se z něčím o čem jste neměli ani páru.To je vše loučí se s vámi Eliška Novobilská a Denisa Koreczká.


Stáhnout ppt "Eliška Novobilská a Denisa Koreczká"

Podobné prezentace


Reklamy Google