Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE."— Transkript prezentace:

1 ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE

2 Krajina Zelené Hory Téměř celá se rozprostírá na Drahanské vrchovině.
Leží asi 8 km od Vyškova. Má rozlohu 275 hektarů. Žije zde 229 obyvatel.

3 HISTORIE Obec patří k nejmladším v okrese Vyškov.
Olomoucký biskup Maxmilián daroval v druhé polovině 18 stol. část vykáceného lesa panským rubačům. Ti si zde postavily 6 domků. Úředně byla obec postavena roku 1763 s 21 domky.

4 HISTORIE Název obce měnil podobu od českého Kopčany přes německé Grünberg až po název dnešní. Kdysi zde byly dva větrné mlýny,které po vysídlení obce byli úplně rozebrány.

5 PRÁCE MÍSTNÍCH OBYVATEL
Živily se především zemědělstvím a prací v lese,případně vyjížděli za prací do okolí. Za první republiky pracovali někteří občané v kamenolomech v okolních obcích. Také se živily soukenictvím,které se dělalo podomácku.

6 SPOJENI S PUSTIMĚŘEM Obec od svého založení příslušela katastrálně do Pustiměře. Od druhé poloviny 19 stol.byla obec politicky samostatná. Po kulturní a politické stránce byla Zelená Hora dlouho plně vázána k nedaleké Pustiměři. Zde byl farní úřad, pošta, lékař, sem chodily děti do školy.

7 Co všechno zde bylo postaveno?
v 90 letech 19.stol.zde byla vybudována knihovna. V roce 1929 byla postavena hasičská zbrojnice. V roce 1927 byla vybudovaná silnice do Pustiměře,ale silnice ze Zelené Hory do Podivic byla postavena až v létech v době hospodářské krize(hladová silnice)

8 Historické fotografie
Hradisko náves Obchod budoucnost

9 Němci V letech byla v okolních lesích vybudovaná rozsáhlá vojenská střelnice. Později ji využila nacistická okupační vojska. Němci v roce 1941 vysídlily řadu obcí ve vojenském prostoru včetně Zelené Hory. Teprve po skončení války v roce 1945 se občané vraceli zpět do obce, která byla vyrabovaná a pustá. Vysídlení zasadilo obci velkou demografickou ránu, ze které se dodnes nevzpamatovala.

10 HISTORIE V 60.létech byla obec připojena k Pustiměři, od které se osamostatnila v roce 1990. Nyní obě obce spolupracují spolu s dalšími v rámci mikroregionu Melicko.

11 KULTURNÍ PAMÁTKY Památník vysídlení obce. Kříž z roku 1850.
Kříž na návsi. Socha sv. Václava. Památník vysídlení 1945. Litinový kříž. Zvonička Zelená Hora. Socha sv. Jana Nepomuckého.

12 Pohlednice


Stáhnout ppt "ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE."

Podobné prezentace


Reklamy Google